Genel

Socar&Turcas, Aliağa'da hammadde rafinerisi kuracak

Ceyhan'dan vazgeçti, Petkim'e 5 yılda 5 milyar dolar yatıracak

Petrokimya tesisi Petkim'in yüzde 51'lik hissesinin sahibi olan Socar&Turcas, Petkim sahası Aliağa'da yaklaşık 5 milyar dolarlık yatırımla, 10 milyon ton kapasiteli hammadde rafinerisi kuracak.

Bu sayede nafta (alifatik ve aromatik hidrokarbonların karışımı), dizel, LPG ve jet yakıttan oluşan 2 milyon ton hammaddenin yerli üretimi gerçekleşecek.
Petkim'in, 2 milyon ton hammadde ithalatı ve taşınması için ödediği yaklaşık 50 milyon dolarlık maliyet de bu sayede aşağı çekilecek.
EPDK'dan bu yılın ilk yarısında lisans almayı beklenen Socar&Turcas, rafineri yapımının yüzde 30'unu özkaynak, kalan kısmını ise proje finansmanı ile gerçekleştirecek. 30 Mayıs 2008'de özelleştirme süreci tamamlanan ve Socar&Turcas ortaklığında yaklaşık iki yılı geride bırakan Petkim, 45 yıldır kullanılan logosunu da bu yıl değiştirdi.

10 bin kişiye istihdam
Petkim'in 2009 yılı finansal sonuçları ve Socar&Turcas Grubu'nun yatırım stratejileri düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Socar&Turcas'ın Ceyhan'da rafineri kurma projesini durdurduğunu bildiren Socar-Turcas Enerji CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, "Bizim önceliğimiz Petkim rafinerisi. O nedenle Ceyhan rafinerisini durdurduğumuz EPDK'ya resmen bildirdik" dedi. Aliağa'daki yatırım planlarının rafinerinin yanı sıra limanı da içerdiğini anlatan Yavuz şöyle devam etti:
"2014'te devreye alınması planlanan rafineri için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Rafineri yapma noktasında rekor, Hintli bir firmaya ait. Biz de bu rekoru egale edecek bir hızla 2014'e kadar bitirmek istiyoruz. Bu rafineri, Türkiye'nin en büyük projelerinden. Türkiye'nin bunun gibi 10 projesi daha olsa ne cari açık, ne de istihdam sorunumuz kalır."
Yavuz söz konusu yatırımlar tamamlandığında yan sanayiyle birlikte toplam 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını kaydetti.

Bu yıl 70 milyon dolar
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk de kurulacak rafineri için Petkim'in Aliağa kompleksinde yaklaşık 1.350 dönümlük araziyi Socar&Turcas Rafineri şirketine tahsis ettiklerini bildirdi. Rafineri yatırımı için en zorlu etaplardan biri olan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayının alındığını açıklayan Öztük, rafineride yer alacak 10 ünite için beş ayrı lisansör firma ile lisans satın alınması ve mühendislik çalışması yapılması için süren görüşmelerin sonuçlandığı anlattı.
Öztürk ayrıca Petkim'e bu yıl 70 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve 200 kişiyi işe alacaklarını söyledi.

Santral kuracak
Socar&Turcas Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy ise elektrik santralı kurma düşüncesine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:
"Petkim'in içi tüketimi için 200 megavatlık bir kurulu gücümüz var. Biz, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak istiyoruz. 47 megavatlık rüzgâr santralı için EPDK'ya başvurduk. Onun dışında sahamızda başka yatırımcılar, enerji santralı yapmak istemeleri durumunda işbirliğine açık olacağız."

Petkim'in 2009 karnesi
Net satışlar 2 milyar TL
Brüt üretim 2.9 milyon ton
Net kâr 114 milyon TL
İhracat 347 milyon dolar
İstihdam 2 bin 421 kişi
Kapasite kul. or. Yüzde 91
Pazar payı Yüzde 26
Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

5 milyar dolar yatıracak rafineri yapım hızında Hintli'yi geride bırakacak
Socar&Turcas Enerji, Petkim'i aldıktan sonra Aliağa'da öngördüğü rafineri yatırımı için süreci hızlandırdı. Şirket, 5 milyar dolarlık bütçesinin 4 milyar dolarını rafineriye ayıracak. Socar&Turcas CEO'su Kenan Yavuz, "En hızlı rafineri yapma rekoru Hintli bir firmaya ait. Onları geçeceğiz" dedi.

SOCAR&Turcas Enerji'nin iki yıl önce özelleştirmeden aldığı petro kimya devi Petkim, 2015'e kadar yapacağı 5 milyar dolarlık yatırımla, dünya liginde sınıf atlamayı hedefliyor. İzmir Aliağa'ya 4 milyar dolar rafineri yatırımı yapmaya hazırlanan şirket, yenilenebilir enerjiye gireceğini de açıkladı.

5 milyar dolarlık yatırım
Socar&Turcas CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2015'e kadar Petkim Yarımadası'na yapacakları 5 milyar doların üzerindeki yatırımla dünya liginde sınıf atlayacaklarını söyledi. Rafineri, petrokimya, enerji ve lojistik entegrasyonunu sağlayacak bu yatırımın tek noktaya yapılan en büyük yatırım olacağını dile getiren Yavuz, "2018'de yurtiçi pazar payını yüzde 40'a ulaştırmak ve yan sanayi ile birlikte 10 bin kişiyi istihdam etmayi hedefliyoruz" dedi.

Hintli'nin rekorunu kıracak
Kenan Yavuz, rafineri için Petkim'in Socar&Turcas'a, Aliağa'da bin 350 dönüm arazi tahsisi yaptığını kaydederek, şöyle konuştu: "Rafineri yapmada rekor Hintli bir firmaya ait. Biz de bu rekoru egale edecek bir hızda rafineriyi yaparak, 2014 yılında bitirmek istiyoruz. 5 milyar dolarlık yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacağız. Bu yatırımın büyük bölümünü 4 milyar dolarla rafineri oluşturacak."

2 bin kişiye ek istihdam
Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk de, bu rafinerinin petrokimya sanayisinin ana hammaddesi Nafta ve LPG'yi üreteceğini belirterek, "Bu yatırımla yıllık kapasite 10 milyon ton olacak. 1500-2 bin arasında ek istihdam sağlayacağız" diye konuştu. Öztürk, 2010 dahil son 3 yılda Petkim'in 170 milyon dolarlık yatırımla hem teknolojik altyapısını yukarıya çekeceğini, hem de kapasite artırımı ve çevre yatırımları yapacağını, bu yıl planlanan yatırımın 70 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Yenilenebilir enerji yatırımı
Socar&Turcas ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy da, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak istediklerini ve EPDK'ya başvurduklarını kaydederek, rüzgar enerjisi yatırımına girebileceklerini belirtti.

45 yıllık logosunu yeniledi
PETKİM, 45'inci yılını geride bırakırken, logosunu da yeniledi. Socar&Turcas ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, "45'inci yılında Petkim'in logosunu değiştirerek dışarıya bakan yüzünü değiştirmek istedik. Mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan logo petrolü de simgeliyor." dedi.

Kerkük-Yumurtalık'ta anlaşma bitiyor, Yıldız `İnşallah yenilenir' diyor

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının anlaşmasının bu ay sonunda biteceğini belirterek, "İnşallah yenilenir ve 15-20 yıllık bir anlaşma yaparız. Önümüzdeki günlerde tekrar bunu kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Hürriyet

Petkim Yarımadası'na 5 milyar $'lık yatırım
Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2015'e kadar Petkim Yarımadası'na yapacakları 5 milyar doların üzerindeki yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlayacağını kaydetti. Petkim'in 2009 yılı finansal sonuçları ile Socar&Turcas'ın yatırım stratejilerinin paylaşıldığı ve yeni kurumsal kimlik lansmanının yapıldığı basın toplantısında konuşan Yavuz, Socar ile gerçekleştirilen ortaklığın hammadde ile pazarı birleştiren sinerjiyi de beraberinde getirdiğini vurguladı. Yavuz, Petkim'in sürdürülebilir büyüme ile 2018'de iç pazarda payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediğini bildirdi.
Sabah

Ceyhan'dan vazgeçti, 5 milyar doları Aliağa'ya yatıracak
Daha önce Ceyhan'a rafineri kuracağını açıklayan Socar&Turcas Enerji AŞ, enerji üretim birimi ve lojistik için liman işin içine girince, söz konusu rafineri yatırımını İzmir Aliağa'ya kurmaya karar verdi.
2008'de Pektim Petrokimya'yı bünyesine katan şirket, Pektim Yarımadası'nda rafineri-petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonunu sağlayacak yatırım yapacak. Socar&Turcas üst yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz, 2015 yılına kadar 5 milyar dolarlık yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacaklarını söyledi.
Petkim'in 2009 yılı finansal sonuçları ile Socar&Turcas'ın yatırım stratejilerinin paylaşıldığı ve yeni kurumsal kimlik lansmanının yapıldığı basın toplantısında konuşan Yavuz, Aliağa'ya kuracakları rafineri-petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonunu sağlayacak yatırımın Cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılacak en büyük yatırımlardan biri olduğuna işaret etti. Kenan Yavuz, "2015 yılına kadar Petkim Yarımadası'na yapacağımız 5 milyar doların üzerindeki yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacağız. Bu rakamın 4 milyar dolarlık gibi büyük bölümünü rafineri yatırımı oluşturacak. Liman ve diğer yatırımlarla birlikte toplam yatırım tutarının 5 milyar doları geçmesini öngörüyoruz. Bunun yüzde 35-40'ının özkaynak, geri kalanının proje finansmanıyla gerçekleşmesini planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Socar&Turcas Rafineri AŞ'nin vizyonunun petrokimya sektöründe bölgesel bir güç haline gelmek, hedefinin ise 2014 yılında üretime geçerek Türkiye petrol ürünleri piyasasına arz dengesi getirmek olduğunu dile getiren Yavuz, Petkim'in sürdürülebilir büyüme ile 2018 yılında iç pazarda payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediğini bildirdi. Rafineri için Petkim'in Socar&Turcas'a Aliağa'da bin 350 dönüm arazi tahsisi yaptığını ve gerekli süreci başlattıklarını aktaran Yavuz, en önemlisi olan ÇED raporunu aldıklarını söyledi. Yavuz, "Rafineri yapmak noktasında rekor Hintli bir firmaya ait. Biz de bu rekoru egale edecek bir hızda rafineriyi yapmak ve 2014 yılında bitirmek istiyoruz." dedi. Rafineri yatırımının Petkim'in ithal etmek zorunda olduğu 2 milyon tona yakın hammaddeyi yerlileştirmesini sağlayacağına dikkat çeken Kenan Yavuz, "Geriye kalanı da Türkiye'nin ithal ettiği 8 milyon tonluk rafineri ürünlerine dayanacak. Bu, cari açığa net katkı yapacak Türkiye'nin en önemli projelerinden biridir. Biz Pektim Yarımadası'nı bu ülkenin bir değeri olarak görüyoruz. Burası gelecekte Petkim ürünlerini kullanan müşterilerimizin üretim tesislerini yapabilecekleri bir endüstri parkı olacak. Ben inanıyorum ki Türkiye'nin böyle 10 tane projesi olsa ne cari açık, ne istihdam problemi kalır." şeklinde konuştu. Yavuz, EPDK'ya Ceyhan'daki rafineri sürecini durdurduklarını resmen bildirdiklerini, şu anda önceliklerinin Aliağa'daki proje olduğunu ifade etti.

Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk ise 2009 yılının şirket için krizin nispeten düşük düzeyde etkilediği yıl olduğunu, geçen yılı 2,1 milyar lira ciro ve 114 milyon lira net kârla kapattıklarını söyledi. Petkim'in bu yıl 70 milyon dolarlık yatırım bütçesi bulunduğunu belirten Öztürk, 2010 dahil son üç yılda da 160-170 milyon dolarlık yatırımlarının söz konusu olduğunu ifade etti.

RAKAMLARLA PETKİM*

Brüt üretim 3 milyon ton
Net satışlar 2,05 milyar TL
Net kâr 114 milyon TL
İhracat 347 milyon dolar
Yatırım 69 milyon 858 bin TL
Kapasite kullanım oranı yüzde 91
Yurt içi pazar payı yüzde 26
2010 planlanan brüt üretim 3,1 milyon ton
2010 yatırım hedefi 70 milyon TL
* 2009 yılı verileridir.
Kenan Mehmetzade / Zaman