Sektörel

Sodexo'dan petrol arama gemisine 5 yıldızlı otel!

Sodexo, Sinop'a konuşlanan petrol arama platformu Leiv Eiriksson'a helikopterle temizlik ve yemek hizmeti verecek

Norveç, İskoçya ve İngiltere'nin ardından Petrobras ve TPAO ortak girişimiyle Karadeniz'de petrol aramaya gelen Leiv Eiriksson adlı araştırma platformu çalışanlarına 5 yıldızlı otel hizmetine başladı. Sadece helikopterle ulaşılabilen platformda çalışan 110 kişinin oda temizliğinden yemek işlerine kadar her türlü işi üstlendiklerini dile getiren Sodexo'nun Genel Müdürü Eşref Hamamcıoğlu, 36 ay hizmet vereceklerini ve bu işi için İngilizce bilen yeni elemanlar işe aldıklarını söyledi. "Elemanlara helikoptere inip binme, rüzgarda yürüme, helikopter düştüğünde içinde çıkma eğitimleri aldırdık" diyen Hamamcıoğlu, haftada bir tedarik yaptıklarını dile getirdi. Çalışanların asgari cüretin 4 katı ücret aldıklarını dile getiren Hamamcıoğlu, verdikleri hizmet karşılığında da firmadan adam başına günlük 26 euro aldıklarını belirtti.
Sabah

Basında yer alan diğer haberler;

Sodexo, 228 km açıktaki dev platforma 5 yıldızlı otel konforu sunacak

Karadeniz'de 3 yıl petrol arayacak olan petrol araştırma platformu Leiv Eiriksson; kamara temizliği, market ve yiyecek-içecek hizmetini Sodexo Türkiye'den alacak. Önümüzdeki hafta 228 kilometre açığa gidecek olan platforma sevkıyat helikopterle yapılabilecek.

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi A.Ş., Karadeniz'de Türk karasularında 3 yıl boyunca petrol arayacak olan dünyanın en güçlü derindeniz petrol araştırma platformlarından Leiv Eiriksson'a hizmet vermeye başladı. Şu anda Sinop açıklarında olan platformun önümüzdeki hafta 228 kilometre açığa gideceğini söyleyen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Genel Müdürü Eşref Hamamcıoğlu, 6 ülkeden 110 kişinin çalıştığı platforma kamara temizliği, market işletmesi ve yiyecek-içecek hizmeti vereceklerini söyledi. Kişi başına günlük 26 euro alınacağını kaydeden Hamamcıoğlu, platformda görev alan 10 Sodexo personelini, izole bir ortamda çalışmanın zorluklarına dayanma, ekip olarak çözüm üretebilme kabiliyeti, daha önce denizde uluslararası misafir profili ile çalışmış olma ve yabancı dil bilme özelliklerini göz önünde bulundurarak belirlediklerini vurguladı.

En fazla somon tüketiliyor

Lojistik merkezlerini İnebolu'da kurduklarını belirten Hamamcıoğlu, Leiv Eiriksson platformuna mal sevkıyatında suya, rutubete ve şoka dayanıklı, -18 derecede korumalı konteynerler kullanıldığını anlattı. Hamamcıoğlu, "Sadece bazı deniz mahsulleriyle domuz etini yurtdışından alıyoruz. Yemeklerde en fazla somon, krema, mayonez, yağlı yiyecekler ve deniz mahsulleri tercih ediliyor. İçkinin yasak olduğu platforma geçen hafta hizmet vermeye başladık" dedi. Platforma şu anda tekneyle 1 saatte ulaşılabildiğini dile getiren Hamamcıoğlu, açığa gittiğinde tekneyle 7 saat, helikopterle ise 1.5 saatte ulaşımın sağlanacağını vurguladı.

Türkiye'de iş hayatı zor, gözaltına da alınırsınız, vergi cezası da gelebilir!

GEÇTİĞİMİZ günlerde kamudaki toplu yemek yolsuzluğuyla ilgili bir operasyonda gözaltına alınan Eşref Hamamcıoğlu'na bunun nedenini sorduk. 2.5 sayfalık ifade için 5 gün gözaltında kaldığını ve anlatan Hamamcıoğlu, şöyle devam etti: "Çoğunu tanımadığım 80 kişiyle beraber beni de misafir ettiler. Benim ve şirketim açısından olmaması gereken, hatıralarımdan silmek istediğim bir olay. 2.5 sayfalık ifade için 5 gün tutulduk, sonra salıverildik. Kaldı ki kamunun iş hacmimizdeki payı yüzde 1... Türkiye'de iş hayatı zor, gözaltına da alınabilirsiniz, vergi cezası da gelebilir."

Büyüme enflasyonu getirecek

2010 yılı büyüme hedeflerine de değinen Hamamcıoğlu, "Global krizin etkilerinin hâlâ hissedildiği 2010 yılında yeni sektör ve yeni müşterilerle yüzde 25 büyümeyi hedefliyoruz" dedi. Türkiye'de bu yıl yüzde 2.5-3.5 civarındaki büyümenin finansmanıyla ilgili görüşlerini dile getiren Hamamcıoğlu, "Doğrudan yabancı sermaye girişinde ciddi düşüş var, dış ödemeler dengemizde düzelme yok. Ya IMF ile anlaşacaksınız ya da enflasyonla büyümeyi finanse edeceksiniz. IMF ile anlaşma olmadığına göre sanki enflasyon ile finansman başladı. Bu yüzden tedirginiz. Türkiye'de büyüme, enflasyonu getirecek" diye konuştu.

Gıda enflasyonu felaket, genel enflasyonun en az 10 katı

2009'DA birçok firmanın battığını anlatan Eşref Hamamcıoğlu, şunları söyledi: "Günlük düşünen, hesabını temkinli yapmayanlar battı. Birçok firma yıllık sabit ücretle sözleşme imzaladı ama gıda enflasyonu felaket, genel enflasyonun 10 misli. Son 7-8 ayda et fiyatları yüzde 80 arttı. Bizim gıda sepetimizde aylık enflasyon yüzde 6.5." Krizlerin istihdamı azalttığına değinen Hamamcıoğlu, geçen yıl yemek verdikleri kişi sayısının yüzde 20 düştüğünü söyledi.

280 bin Fransız 1 hafta Türk yemeği yiyecek

EŞREF Hamamcıoğlu, Fransa'daki "Türkiye Mevsimi" etkinliği çerçevesinde Türkiye'nin tanıtımına destek verdiklerini söyledi. Sodexo Fransa'nın müşterisi olan fabrika, yaşlılar evi, yuva ve anaokullarındaki 280 bin kişiye Mart'ta bir hafta Türk yemekleri sunulacağını belirten Hamamcıoğlu, Fransız aşçıları Sodexo Türkiye aşçılarının eğittiğini kaydetti. Hamamcıoğlu, "800 okul, 100 bakımevi, 1.200 beyaz ve mavi yakalının çalıştığı işyerinde Türk yemekleri yenilecek. Özellikle okullarda genç öğrencilerin zihninde doğru Türkiye imajının oluşması açısından bu çalışmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu çalışma en az sanatsal faaliyetler kadar etkili olacaktır" dedi.

2.300 METRE DERİNE İNEBİLİYOR

- Ocean Rig'in Leiv Eiriksson platformu 2001 yılında 5. jenerasyon olarak Çin'de inşa edildi. Platformun uzunluğu 119.38 metre, genişliği 85.50 metre. Su altında 7.500 feet (2.300 metre) derinliğe iniyor.
Necla Dalan/Vatan