Ekonomi

Sofralarımız tehlike saçıyor! Sebze meyve değil adeta zehir yiyoruz! İşte en fazla tarım zehiri kullanılan gıdalar!

Sofralarımızda gıda değil adeta zehir yiyoruz. Son iki 2 yılda insan sağlığını tehlikeye atan tarım zehiri kullanımı rekor seviyeye ulaşırken, AB Komisyonu da bu konuda Türkiye'yi uyardı. Hangi gıdalarda pestisite rastlandı? Pestisit hangi hastalıklara davetiye çıkarıyor? Detaylar haberimizde...Komisyonun tespit ettiği gıda güvenliğine ilişkin riskler, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden tüketicilere duyuruluyor

AB Komisyonu, gıda ve yemlerde kontroller yaparak tespit ettikleri gıda güvenliği risklerini kamuoyu ile paylaşıyor. Komisyonun tespit ettiği gıda güvenliğine ilişkin riskler, Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı üzerinden tüketicilere duyuruluyor.

Zehirsiz Sofralar Platformu, portal üzerinden yapılan bildirimlere göre Türkiye kaynaklı tarım zehirine ilişkin 518 bildirim yapıldığını, bunun 311’inin ise pestisit olarak adlandırılan tarım zehiri kalıntılarından oluştuğunu bildirdi.

EN FAZLA HANGİ GIDALARDA VAR?

Avrupa Komisyonu’nun limitlerin üzerinde tarım zehiri bildirimi yaptığı ülkelere düzenli olarak resmi mektuplar göndererek uyardığını belirten Zehirsiz Sofralar Platformu yetkilileri, AB Komisyonu’nun bu ülkeleri tarımsal gıda zinciri boyunca hileli veya aldatıcı uygulamaların engellenmesi, kontrolün garanti altına alınması için soruşturma yapmaya ve alınan önlemler hakkında bilgi vermeye davet ettiğinin altını çizdi.  

Geçen yıl pestisit yani tarım zehiri kalıntısı olduğu bildirilen meyve ve sebzeler arasında greyfurt, limon, mandalina ve portakal başta olmak üzere patlıcan, domates, karpuz, kabak, asma yaprağı, üzüm ve armut yer alıyor.

TÜKETİCİLER ENDİŞE DUYUYOR

Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı da pestisit kalıntıları konusunda sürekli olarak iç pazarda denetimler gerçekleştiriyor. Ancak denetim sonuçlarının taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdalarda olduğu gibi şeffaflıkla paylaşılmadığını ileri süren Zehirsiz Sofralar Platformu yetkilileri, ihraç edilen ürünlerde pestisit kaynaklı bildirimlerin artmasının ve kullanımı sonlandırılan pestisitlere dair bildirimlerin bulunmasının iç pazara sunulan ürünlerde daha fazla pestisit bulunabileceğine ilişkin tüketicileri endişelendirdiğini belirtiyor.

BİLGİLER HALKIN ERİŞİMİNE AÇILSIN

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelinde gıda ve yem işletmelerinden alınan numunelerin ve analiz sonuçlarının Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS) girildiği, ayrıca verilen idari cezalar, yaptırımlar ve dış ticaret kayıtlarının da sistemde yer aldığı belirtildi. Ancak bu bilgilerin halkın erişimine açık olmadığına işaret eden Zehirsiz Sofralar Platformu,  Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de GGBS verilerinin halkın erişimine açılması talebinde bulundu.

 Platform; tüm canlılara zarar veren pestisitlerin yasaklanması ve doğa dostu yöntemler ile bunları kullanan üreticilerin desteklenmesi için başlatılan Zehirsiz Kampanya’ya bugüne kadar 180 bine yakın kişinin imza desteği verdiğini belirterek tüm tüketicileri bu konuda duyarlı olmaya ve desteğe çağırdı.