Ekonomi

Soğan fiyatlarında beklenen düşüş geldi! Üretici de tüketici de memnun!

Adana’da 31 Mart itibariyle başlayan soğan hasadı devam ediyor. Toprakları oldukça verimli olan Adana’da toplam 23 bin dönüm arazide soğan ekimi yapıldı. Adana’dan 105 bin ton civarında soğan alınması beklenirken, tahminlerin üstünde rekolteye ulaşıldı.Ancak soğanlar toplanıp satışa sürüldükçe fiyatlarında düşüş gözlemlenmeye başladı

Soğan fiyatları piyasaya sürüldüğü anda bomba etkisi yaratarak vatandaşı endişeye düşürmüştü. Ancak soğanlar toplanıp satışa sürüldükçe fiyatlarında düşüş gözlemlenmeye başladı. Soğan fiyatlarında son durum ne? Haberimizin devamında belirttik.

Soğan fiyatlarında son durum ne?

İlk hasat sonrası soğanın tezgahtaki fiyatı vatandaştan tepki görmüştü. İlk hasattan olan soğanların tarla fiyatı 17 ila 18 lira arasındaydı. Son zamanlarda bu fiyat 6 liraya kadar düşmüşken, ikinci kalite olarak sınıflandırılan soğanların fiyatı 4 liraya kadar düştü.

Ancak soğana gösterilen talepteki değişikliklerin fiyatı 1 ila 2 lira arasında artış göstererek 7 veya 8 lira olabileceği belirtildi. 

 

Soğan fiyatları için çiftçi ve tüccarlar ne düşünüyor?

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’ın konu ile ilgili bazı açıklamaları bulunuyor. Doğan, açıklamalarında ilk hasat sonrasındaki bir aylık süreçte fiyatların yüksekte seyrettiğini belirtti. 1 aylık süreç sonrasında ise hasatların devam etmesi sonucu artan soğan miktarları ile birlikte fiyatların 4 ile 5 liraya kadar düştüğünü belirtti. Doğan, açıklamalarının devamında bugün Adana’daki soğanların tarla fiyatının 6 ile 7 lira arasında olduğunu ifade etti. Doğan son olarak şu an ki fiyatlardan çiftçi ve tüccarların memnun olduğu ifade etti. 

Kışlık soğanın piyasaya girişi sonrası soğan fiyatlarının artık gündemi meşgul etmeyeceğini belirten Doğan, önümüzdeki hafta itibariyle marketlerde satılan soğanların fiyatlarının 10 liradan başlayacağını ekledi. 

Konu ile ilgili birkaç açıklamada Adana Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan’dan geldi. Mahsun Doğan, fiyatların bir daha 18-20 lira civarlarına çıkmayacağını belirtti. Tarlada fiyat artışının yaşanması halinde durumun hallere 2 ila 3 gün sonra etki edeceğini ifade etti. 

Fiyatların 6-7 lira arasında seyretmeye devam edeceğini, kışlık soğanın piyasaya girişi sonrası soğanın gündemden düşeceğini ifade ederek açıklamalarını sonlandırdı. 

Kuru soğan 8,50 TL, çay 39 TL, kaşar peynir 129 TL, tereyağı 155 TL ile dip yaptı! Yetişen hemen sepetine alacak!

Çukurova'da hasat yaygınlaştı! Soğanın fiyatı düşüyor! 

Zam şampiyonu soğanın fiyatı düşüşe geçti! Soğan ne kadar, kaç TL oldu?