Ekonomi

Soğan fiyatlarından şaşılacak hamle! Bayram sonrası soğan fiyatı bakın ne kadar olacak?

Soğan fiyatları yükseldikçe yükselip cep yakmaya başladı. Vatandaşlar için o haber verildi. Bayramdan sonrasında bakın soğanı ne bekliyor! 

Soğan fiyatları, iklim şartlarına uygun olmayan depolarda tutulup, kolay bir şekilde yeşillenmesi ve çürümesi gibi nedenler ile geçen yıl büyük bir kısmı çöpe atıldı.

 

Soğan fiyatları için vatandaşın beklediği haber geldi. İşte ayrıntılar…

BAYRAM SONRASI İÇİN İŞARET GELDİ!

Yılda 1 veyahut 2 kez hasat edilmekte olan soğan için hal esnafı Yetkin Yılmaz şunları söyledi; "Bayram sonrası fiyatlar genellikle 10 ile 12 lira seviyelerine kadar çeker. Bayram sonrasında da marketlerde satış fiyatı 15-17 lira arasını bulur.”

ARZ - TALEP KARŞILANMADI

İstanbul Halciler Derneği Başkanı Numan Dayan da bu konuya dair; "Soğan’ın talihsiz bir sene geçirdiğini söyleyebiliriz. Soğanın bu fiyat seviyelerine ulaşması bizi de endişelendirdi. Genel sebze ve meyve piyasasına baktığı zaman ülkemizin en ucuz piyasalarından biridir. Soğan ve patates gibi senede 1 ya da 2 kez hasat edilen ürünler arasında yer alıyor. Depolarda da sıcak havalardan dolayı soğanlarda filizlenme yaşandı ve buna bağlı olarak fireler oluştu. Yoğun talepten dolayı da arz karşılanamadı ve fiyatlarda yükselme yaşandı" dedi.

Hal esnafı Fahrettin Keleş; “Üretim kaynaklı soğanda sıkıntılar var. Fiyat hemen yükselmeye başladı. Arz talep dengesi yüzünden. 5'le 8 lira civarında halde olur. 10 lirayla 15 lira arasında pazarlarda ve marketlerde olur. Fiyat aralığı bu bantta olur" dedi.

Hal esnafı Yetkin Yılmaz ise; “Halde fiyatlar 18 ile 20 TL. Nedeni de bu sene üretim az olduğu için, hava şartları soğuk gitti ve eski soğan bitti, yok denecek kadar az. O yüzden fiyatların önüne geçilmiyor. Maliyetler de yüksek hem de verim az olmaktadır. Bayram sonrası fiyatlar 10-12 liraya kadar çeker. Bayram sonu marketlerde satışı 15-17 lira arası olur. 1-2 hafta bu şekilde yüksek gider. Tüketici de zorlanıyor. Soğan ömründe görmediği bir fiyata tanıklık etti. Patates soğana göre daha düşüktür. Şimdi ise onda da fiyat 7-8 lira civarında. Mal kısıtlı olduğu için üretici yüksek fiyat çekiyor" diye konuştu.