Kent Haberleri

Soğan pahalılığın simgesi haline geldi: ‘Beş senedir soğanı konuşuyoruz’

Yüksek enflasyonun, pahalılığın resmen simgesi durumuna gelen kuru soğan, yine seçim meydanlarında boy gösteriyor. Yurttaşlar “Beş senedir kuru soğanı konuşuyoruz” diyor. 2018 yılında yapılan ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtiği seçimlere “soğan kuru, dolar kuru” tartışmaları gündem olmuştu

Geçim derdinin, pahalılığın resmen simgesi durumuna gelen kuru soğan ve patates fiyatları 14 Mayıs’taki seçime sayılı günler kala yine seçim meydanlarında boy göstermeye başladı. 2018 yılında yapılan ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtiği seçimlere “soğan kuru, dolar kuru” tartışmaları gündem olmuştu. Beş senelik başkanlık sistemi süresince gündemden hiç düşmeyen kuru soğan ve dolar seçime az bir süre kala yine en çok tartışılan konular oldu. Yurttaşlar “Pahalılığın simgelisi oldu, beş senedir kuru soğan fiyatlarını konuşuyoruz” şeklinde konuşuyor.

Yanlış tarım politikaları geçen beş senede kuru soğanın gündemden hiç düşmemesine sebep olurken, ekonomi yönetiminin uyguladığı yanlış para politikalarının da simgesi dolar oldu. Dolarda önü alınamayan hızlı yükseliş aynı zamanda yüksek enflasyon ile beraber fakirleşmenin de önemli bir göstergesi durumuna gelmiş oldu.

İşte detaylar...

GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

14 Mayıs genel seçimlerine iki hafta kala, 2018 genel seçimlerinde de dolar kuru ve soğan kuru gündem olurken, yanlış ekonomi politikaları ile birlikte beş senede değişen tek şey ise gıdada ağırlaşan kriz tablosu oldu. 2018 yılındaki seçimlere sayılı günler kala muhalefet partilerinin “Dolar kuru değil, soğan kuru” diye seçim propagandası yaptığı dönemde dolar 4.75 lirayken, soğan ise 6.95 liraydı. 2023’te 14 Mayıs tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde de kilogramı 30 TL’ye kadar varan kuru soğan ve piyasada 21 TL’ye kadar dayanan dolar gündemde.

Beş senede gündemde değişen bir şey olmazken, üretim yerine ithalata yönelinen ekonomi politikaları yüzünden gıdada daha dışa bağımlı bir Türkiye ortaya çıktı. Bunun yanı sıra, artan tarım maliyetleri ile beraber gıda enflasyonunda rekorlara imza atılan bir dönem yaşandı. Soğanın fiyatı beş senede yüzde 331.65 seviyesinde, dolar ise yüzde 309.47 seviyesinde yükseldi. Dolayısıyla Türkiye, 2018 seçimlerinde olduğu gibi 2023 seçimlerine de dolar ve soğan kuruyla beraber gidiyor.

Fed’in faiz kararı sonrası Altın ve Bitcoin'de neler olacak?

Ziraat Bankası’ndan müşterilerine büyük jest! Herkese geri ödemesiz 1500 TL dağıtıyor!

THY 11 ilde en az 17 bin TL maaşla çalışacak personel alacak!