04 / 05 / 2024

Sokaklara restorasyonu destekleyen ilin adı verilecek!

Sokaklara restorasyonu destekleyen ilin adı verilecek!

Fethiye Kayaköy'deki yapıların tamamının restore edilebilmesi için bir proje de Muğla İl Genel Meclisi tarafından gündeme getirildi



Mübadele yıllarında boşaltıldıktan sonra kaderine terk edilen Fethiye Kayaköy'deki yapıların tamamının restore edilebilmesi için bir proje de Muğla İl Genel Meclisi tarafından gündeme getirildi.

“Kayaköy Minyatür Türkiye Projesi” adı verilen proje kapsamında, köydeki yaklaşık 800 tarihi evin restorasyonunun 81 ilde paylaştırılması öngörülüyor. Buna göre her ilin adının verildiği sokaklarda yer alan restore edilmiş evlerde, o ilin etnografik eserleri ve değerleri sergilenecek.

11. yüzyılda, Rumlar tarafından Likya uygarlığına ait “Karmylassos” kenti üzerine kurulan Kayaköy, ayağa kaldırılmayı bekliyor. Geçen yıllarda “Türk- Yunan Barış Köyü” olarak düzenlenmesi, “tatil köyü” olarak restore edilmesi gibi birçok önerinin ortaya atıldığı ama hiçbirinin sonuçlandırılamadığı Kayaköy için bir öneri de Muğla İl Genel Meclisi tarafından ortaya kondu.

Mini bir Türkiye

Meclis turizm ve gençlik spor komisyonu tarafından hazırlanan raporda, köyde mini bir Türkiye oluşturulmasının olanaklı olduğu belirtilerek, “Altyapısı devlet tarafından yapıldıktan sonra arzu eden her ile bu yapılardan 10-15'i verilebilir. Evler aslına uygun ve idarenin vereceği proje doğrultusunda onarılarak her köşesi ayrı güzellikte olan vatanımızın güzel insanlarını el sanatlarıyla, folkloruyla, mutfağıyla, örf ve adetlerimizin Kayaköy'de bütün dünyaya sergilenmesi olanağına kavuşulacaktır” denildi.

Kültür turizmi

CHP Grup Başkanvekili Akın Üstündağ, Kayaköy ile ilgili yapılacak çalışmanın önemli olduğunu belirterek “Buranın kültür turizmi hizmetine sunulması gerçekten önemli. Ancak bu bölgede SİT sorunu var. Öncelikle bu konuların Anıtlar Kurulu ile bire bir görüşülmesi gerekiyor” diye konuştu.
Cumhuriyet/Özcan Özgür


Geri Dön