23 / 12 / 2024

Söke OSB'de arsaların tamamı tahsis edildi!

Söke OSB'de arsaların tamamı tahsis edildi!

Söke İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, süreç dahilindeki çalışmaları kapsamında Söke, Söke OSB ve Söke’deki üniversite yapılanması konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.



Son yıllarda gelişen ve tamamen atağa geçen Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımların faaliyete geçmesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda yaklaşık 8 bin kişinin istihdam edileceğini belirten Söke OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kaymakam Kurtbeyoğlu, “2016-2017 bizim tamamen alt yapıyı temin etmekle geçireceğimiz bir zamandır. Eğer ciddi bir problem çıkmazsa 2017’nin sonuna kadar Söke OSB’nin girişinden kurumsal kimliğinden başlayın da yollarının asfaltına kadar türlü eksiklikler giderilecek” dedi. 



“SÖKE’DE TARIM KÜLTÜRÜ BASKIN”

Söke’nin Aydın’ın 3. büyük ilçesi olduğunu belirten Kaymakam Kurtbeyoğlu, “Söke 117 bin nüfusu ve 49 mahallesi ile büyük bir ilçedir. 1864 yılında ilçe olmuştur. 50 yıllık bir ilçe tarihi olan bir yer. Söke herkesin bildiği üzere geniş tarım arazileri olan 650 bin dönüm tarım arazisi olan bir ilçedir. Yıllara göre değişmekle birlikte 350 ile 400 bin dönümünde pamuk üretimi yapılmaktadır. Ülkemizin en geniş pamuk üretimi yapılan ovalarından biridir. Dolayısıyla ilçenin sosyal ve kültürel yapısı ağırlıklı olarak tarıma dayanmaktadır. Tarım kültürünün baskın olduğu bir toplum yapısından bahsedilebilir. Toplumumuzda yaşayanların önemli bir kesimi Yörüklerden oluşmakla birlikte Girit başta olmak üzere değişik yerlerden mübadele ile gelen insanlarımızdan oluşan kültürel yapısı var ve bu da ilçeye renk katıyor. İlçemizde hatırı sayılır oranda Roman vatandaşı yerleşik olarak yaşamakta. Priene Antik Kenti ve eski Doğanbey köyümüz turizm açısından çok önemli ve değerlidir. Karina bölgesi de kıymetli alanlardan biridir. Oradaki Balıkçılık Kooperatifi, deniz ürünleriyle ilgili ekonomiye katkı sağlayan bir kooperatiftir. Bunun dışında sanayi söz konusu olunca binin üzerinde iş yeri olan küçük bir sanayi sitemiz var” dedi. 



“SÖKE’DE EKONOMİ SANAYİYE DOĞRU EVRİLİYOR”

Son yıllarda gelişen ve tamamen atağa geçen Söke OSB’nin 1 milyon 188 bin metre kare sanayi parseline sahip olduğunu söyleyen Kurtbeyoğlu, “Söke’de turistlik merkezlerine ulaşımın sağlandığı güzergahın merkezinde bulunan kavşaktaki alış veriş merkezi, ilçeye ciddi canlılık kazandırıyor. Genel ekonomisi tarıma dayalı ama sanayiye doğru evrilen Söke’den bahsedebiliriz. Ben Söke’de göreve başlayalı 11 ay oldu. Söke’de ciddi şair ve yazar potansiyeli var. Ve bu yazarlar ilçe ile ilgili ciddi oranda şiir yazıyor. Yine Türk Dil Kurumu’nun basılı kelime sözcük kitabından daha büyük sözlük yazan  Yaşar Çağbayır, hala hayatta ve ilçemizde ikamet ediyor. Eski ve büyük bir ilçe olması sebebiyle bugün yetişen nesle rol model olarak göstereceğimiz bir sürü insan var. Söke, Merhum Recep Yazıcıoğlu gibi önemli şahsiyetlerin yaşadığı bir ilçe” diye konuştu. 



“SÖKE OSB’DEKİ ARSALARIN TAMAMI TAHSİS EDİLDİ”

1990’lı yıllarda kuruluş çalışmasına başlayan Söke OSB’nin uzun yıllardır yatırımcı gelebilmesi için uğraş verdiğine dikkati çeken Kurtbeyoğlu, “Çok sayıda firmanın bulunmasına rağmen yatırım aşamasında çok ilerleme olmamış. Benim incelediğim kadarıyla son iki üç yıldır bir gelişim ve değişim söz konusu. 1 milyon 200 bin metrekare civarında bir sanayi parseli söz konusu. Burada 89 parsel oluşturulmuş.

başlayacağını ümit ediyoruz. Bizim parsellerimizin 89’dan 35’lere düşmesinin nedeni firmaların büyük alanlar alması. Dört büyük firma, alanın yaklaşık yüzde ellisini kapatıyor. Söke’de bizim yatırımcılardan aldığımız bilgiye göre yaklaşık 7-8 bin kişiye istihdam sağlanacak ama bu ön bilgi. Bütün firmaların çalışan sayıları ilk başta az olsa da bu sayı aşamalı olarak artacak. Verilen istihdam sayısı ileride artacaktır. Bizim orada ön gördüğümüz 7-8 bin istihdamın yüzde 40’ının dışardan geleceği geri kalanının ise söke den temin edileceğini düşünüyoruz. Söke den yeterli vasfa sahip olup da çalışmak isteyen herkese iş temin edilecektir. Ama tabiî ki göçle gelen bir nüfus var. Buradaki nüfus karşılamazsa dışardan da belli bir nüfus gelecektir” şeklinde konuştu. 



“SÖKE OSB’DE 4 YIL İÇİNDE BACALAR TÜTECEK”

Organize sanayi kanunu ve yönetmeliği gereği arazi tahsisi yapılan firmaların bir yıl içinde inşaat ruhsatını alıp inşaata başlamak zorunda olduğunu kaydeden Kurtbeyoğlu, “İki yıl içerisinde de üretime geçmek durumundalar. Eğer başlamazlarsa yine kanun gereği sadece onların bize ödediği arsa bedelleri iade edilmek suretiyle bu arsaları kendilerinden alınıyor.

Bizim Söke OSB’de yıllardır var olmakla birlikte yatırıma başlayamamış firmalarımız var. Bunun sebebi ise şu; kamulaştırması bitmediği için biz imar planı değişikliğini yapamamışız. Bu değişikliği yapamadığımız için ruhsat vermemişiz. Firmadan değil, yatırımcıdan değil, bizden kaynaklı problemler sebebiyle bu mümkün olmamış. Bugün artık problemler bitti. 2015’in Kasım Ayı itibariyle kamulaştırma tamamlandı. 444 metre karelik bir yer kaldı. Önümüzdeki hafta bunu da çözüyoruz. Artık bizden arsa tahsisini almış, sözleşmesini yapmış firmalar 1 yıl içerisinde ruhsat almazsa o arsayı geri alacağız. Benim ön gördüğüm önümüzdeki 4 yıl içerisinde bu bacalar tütecek yada bu arsalar geri yatırımcılara doğru analiz olmuş olacaktır. Bazı büyük yatırımların süreci uzun sürdüğü için bunlarda bir gecikme olabilir. Bunlarda mücbir sebepler var ise 2 yıl daha uzayabilir” dedi. 



“MESLEK LİSELERİMİZ SÖKE OSB’YE ENTEGRE EDİLEBİLİR”

Söke OSB’de mevcut firmaların taleplerine ve üretim şekillerine göre kurslar açıldığına vurgu yapan Kurtbeyoğlu, “Bizim zaten meslek liselerimizde de bu imkan söz konusudur. Buradan mezun olan gençlere yen iş kapısı olacaktır. İş yeri eğitimini daha çok önemsiyoruz. Bunu İŞKUR daha iyi yapıyor. Meslek Teknik Lisesi, ben geldiğimde bana verilen bilgilerden bir tanesiydi. Manisa OSB’de böyle bir lise kurulduğu ve başarılı olduğu söylendi. Yeni bir okul kurmak güzel, sanayi bölgesinin içinde olması de güzel ama öğrenci potansiyeli nerden gelecek. Düşünce çok güzel ama mevcut meslek liselerimiz öğrenci bulamamaktan bazı bölümleri kapanma noktasına geldi. Sanayidekiler çırak ve kalfa bulamamaktan yakınıyorlar. Dükkanları devredecek kalfa ve çırak olmadığından iş yeri sahipleri dükkanlarını kapatıyor. Bizim öncelikle meslek liselerini burayla entegre hale getirip orada stajlarını yapmalarını sağlamalıyız. Yeni okuldan çok mevcut okulun oraya entegre edilmesini daha doğru buluyorum” şeklinde konuştu. 



“MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ İNŞAATI TAMAMLANIYOR”

Söke Havalimanı konusunun çok büyük bir yatırım olduğunu söyleyen Kurtbeyoğlu, “Havalimanı ve barajlar iyi olur kötü olur söyleminden ziyade, yıllarca süren araştırmaların neticesinde karar verilebilecek bir durumdur. Söke’de yapılacak havaalanı Söke OSB için değil, Kuşadası, Didim belki Milas’ı da göz önüne alacak bir coğrafya için düşünülmesi gerekir. Bazı yatırımlar hemen olmaz zamana ihtiyacı vardır. Yine Söke OSB’nin hemen bitiminde genişleme alanı olabilecek ve planlarda da sanayi bölgesi olarak işaretlendiğini bildiğimiz alanlar var. Söke OSB’nin yüzde 70-80’i tamamlanmadan bu alanlara giremiyorsunuz. Bu miktar tamamlandığında biz o alanlara da gireceğiz. Ayrıca Mimarlık ve Tasarım Fakültesi binasını 25 Temmuz tarihi itibariyle teslim alacağız. 2. bir blok var, temeli atılmış ama üstüne herhangi bir inşaat yapılmamış. Konferans salonu ve üstüne 3-4 katlı idari bine ve derslik olduğu bir bölüm. Şu anda fiziken bitme noktasında olan bina ile ilgili yaklaşık 600 bin TL kadar bir ihtiyacımız var. Bu sağlanır sağlanmaz eğitim faaliyetlerine başlayacak” cümleleriyle açıklamasını noktaladı.



Ses Gazetesi


Geri Dön