Kent Haberleri

Söke'de imar planı çalışmasına açıklık getirildi!

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, geçtiğimiz hafta Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan Ocak ayı toplantısında kendini iyi anlatamadığını ifade ederek, basın toplantısı düzenledi.

Söke Belediye Başkanlık makamında düzenlenen ve Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karakaş’ın da hazır bulunduğu toplantıda Başkan Toyran; “1/5000 imar planıyla ilgili olarak hem öncesi hem de sonrasında basında çıkan haberler gerçeği yansıtmadığı için böyle bir toplantı yapma ihtiyacım oldu. 1/5000 ve 1/1000’lik imar planıyla ilgili olarak yapılan çalışmalar 2014 yılında başlatıldı. Revizyon imar planı olarak başlatılan bu çalışmalar Söke’mizin belirli bir kısmında kamulaştırma inşaat yasağı getirilmiştir. Burada hem kendi meclis üyelerim hem de muhalefet meclis üyeleri ile birlikte oy birliği ile karar alınmıştır. Söke’nin geleceği ile ilgili alınan meclis kararı daha sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmış ve oy birliği ile kabul edilerek, uygulamaya konulmuştu. 1/5000 ve 1/1000 imar planıyla ilgili basında asılsız haberler çıkmaya başlamıştır. Bu planlamanın, ilçe belediyelerde değil Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu yasalar tarafından belirlenmiştir. Bizler de çalışmalarımızı bu bağlamda yaptık. Çalışmalarımız Büyükşehir Belediyesi’nce de belirlendi.”

‘NERESİ YIKILACAKMIŞ BİRİ BUNU ANLATMALI’

Söke’de yaşayan herkesin arapsaçına dönen trafikten, ihtiyaca cevap vermeyen ara sokaklardan ve ana arterlerden, kangren olmuş otopark sorunundan, çarpık yapılaşmadan ve düzensiz büyümeden hiçbir kimsenin memnun olduğunu söyleyemiyorum diyen Başkan Toyran; “Söke’de yaşayan herkes bu sıkıntıları söyler. Yıllardan beri aldığımız etiket, köy azmanı Söke, ülkemizin en büyük köyü Söke gibi gelişmesini tamamlayamayan bir Söke olarak gündemde kalmıştır. Bizler göreve geldikten sonra bu sorunları ortadan kaldırmak için göreve geldik. Üç seçeneğimiz vardı. Mevcut haliyle gelişimine devam etmek. Bizler buna asla müsaade edemeyiz. Bu yollarla şehrimizin trafik sorununu çözemezdik. İkinci seçeneğimiz de kenti kendi içinde yenileme ve üçüncü seçeneğimiz ise mevcut Söke’yi yerinde bırakıp yeni bir Söke yaratmak. Söke’mizin gelişmesini sağlayacak tek seçeneğin ovaya bakan kısmında gelişmesi kalıyor. Sazlı yönü, Kuşadası yönü ve Ağaçlı yönlerinde. Buralarda heyelan bölgesi olduğu için gelişmesi söz konusu daha riskli. Bu nedenle tek seçenek tarım alanları ve Söke ovası kalıyor. Söke’mizde yapılaşmanın tamamen olmadığı ve yapı stokunun fazla olduğu yönünde. Biz belediye olarak kendi içerisinde yenilenmeye uygun gördük ve çalışmalarımızı bu yönde geliştirdik.

300-400 tane konut yıkılacak deniyor, biz buna müsaade etmeyiz. Böyle bir şey yok. Bu konutlar nerede ve nasıl yıkılacak birileri bunu açıklamalı. Bırakın konut yıkımını tek bir metre inşaat kaybı olmadan vatandaşlarımızı yaşanabilir konutlarla buluşturmak istiyoruz. Belirli bir metrekareyi bulan arsaları vatandaşlarımızın kullanımı için imara hazırlıyoruz. Bizim amacımız yıkmak değil insanlarımızı konut sahibi yapmak.”

‘BİZE YOL GÖSTERMELERİNİ İSTERDİK’

Bölgenin deprem bölgesi olduğu için biraz daha duyarlı davrandıklarını söyleyen Toyran; “İlçemizde bulunan bir-iki veya üç katlı binalar o kadar çok ki olası bir depremde ilk yıkılacak olan binalar bunlardır. Bir diğer konuda ilçemizde mevcut tarihi dokular nasıl korunacak. Bu konuda belediyemiz 3 ay önce ödül aldı. Bizler bu konuda çok hassas davranıyoruz. Kemalpaşa mahallesinde sokak sağlıklaştırma çalışmalarına devam ediyoruz. Gerekirse kredi alarak bu çalışmalarımız devam edecek ve tarihi doku korunacak. Albayrak caddesini 20 metreye kadar yıkıp geçeceğiz diye bizim böyle bir çalışmamız olmamıştır ve de olmayacaktır. 1/5000 imar planı ileriye dönük bir planlamadır. 2006 yılında uygulanan 1/5000 nazım imar planını hala bizler bu plan ile uygulamaktayız. Albayrak caddesindeki 20 metre genişleyecek konusu illa ki bizim ısrarcı olduğumuz bir konu değildir. Albayrak, Sekiler ve Aydın caddelerinin genişlemesi demek Söke trafiğinin önemli ölçüde rahatlaması demektir. Bizler bu yönde öneri sunduk. Uygulaması nasıl olur bilemem ama bizim sunduğumuz öneri ve hazırlık projesidir. Burada kara verecek olan Aydın Büyükşehir Belediyesi’dir. Büyükşehir şunu diyebilirdi, sizler böyle bir proje hazırlamışsınız ama bunun böyle olması gerekir diyebilseydi durum çok daha farklı olabilirdi. Bunu 15 veya 16 metre yapalım diyerek yol gösterici olmalıydı. Bizim böyle duruma hayır deme şansımız zaten yoktur” diyerek, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin imar konusunda almış olduğu karara açıklık getirdi.

 

Aydın Ses Gazetesi