Kentsel Dönüşüm

Söke'de kentsel tasarım, dönüşümle birlikte yapılmalı!

Söke Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Müteahhit Adil Orhan Demir, Söke Belediyesi’nin Kentsel Tasarım Projesi’ni eleştirdi. Demir, “Söke Belediyesi’nin Kentsel Tasarımı Kentsel Dönüşüm ile birlikte yapması gerekiyor” dedi.

Söke Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Müteahhit Adil Orhan Demir, Söke Belediyesi’nin Kentsel Tasarım Projesi’ni eleştirdi.


Kentsel Tasarımın kenti planlamak olduğunu ve kentsel tasarımda belirli bir alanın tasarlanarak halkın görüşüne sunulmasının ardından türlü itiraz davaları ile sıkıntılar doğabileceğine işaret eden Demir, “Söke Belediyesi’nin Kentsel Tasarımı Kentsel Dönüşüm ile birlikte yapması gerekiyor” dedi. 


“PROJENİN BÜYÜK BİR KISMI FİYASKOYLA SONUÇLANABİLİR”


Söke Otogarı’ın arkasında kalan Yenicamii Mahallesi’ndeki inşaat yapılanmasına bakılacak olduğunda sokakların bir tarafında on üç diğer tarafındaysa dört katlı binaların olduğuna dikkat çeken Demir, “Zamanında orasıyla ilgili vatandaşların itirazları söz konusu olduğu için böyle bir uygulamaya gidilmiştir. Kentsel Tasarımı halka iyi anlatmak lazım. Eğer bunu iyi anlatamazsanız yaptığınız tasarım havada kalacaktır. Proje ayakları üzerine basmayacaktır ve proje belli noktalarda dağılacaktır. Tasarım yapılması düşünülen alanda projenin gerçekleşmesi, tamamından hiçbir itiraz gelmemesi gerekiyor. Eğer itiraz olursa proje çöpe gitmiş olur. Söke Belediyesi’nin Kentsel Tasarım Projesi’nin büyük bir kısmının fiyaskoyla sonuçlanacağını düşünüyorum. Şu anki projeler ve çalışmalar doğru fakat Kentsel Tasarım Kentsel Dönüşüm ile birlikte yapılmalıydı. Bunun farklılığı da şudur. Yine Söke Belediye Meclisi karar alacaktı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onaylamasının ardından Bakanlar Kurulu onayına sunulacaktı. Bakanlar Kurulu onayladığı anda Kentsel Dönüşüm alanı ilan ediyorsunuz” diye konuştu.


“HALKIN ARASINDA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR” 


Kentsel Dönüşüm Yasası’nın, ‘Yaşama Hakkı’ düşünülerek çıkarılmış bir  yasa olduğunun altını çizen Demir, “Devlet diyor ki; Vatandaşımız önce yaşayacak, yaşamadan mülkiyeti olmasının bir anlamı yok. Kentsel Dönüşüm ilan ettiğiniz ömrünü bitirmiş binalar, yollar, otopark ve yeşil alanların tamamını planlayacağınızı söylüyorsunuz ve ‘Kentsel Dönüşüm’ kararı aldığınız anda da bu ‘Kentsel Tasarım’daki gibi itirazlarının önüne geçiyorsunuz. Söke Belediyesi’nin yapmak istediği doğru ancak gidilen yol yanlıştır. Şu anda bile Söke Belediyesi Kentsel Dönüşüm kararı alabilir. Projenin hayata geçmesi bütün olarak sağlanabilir. Şu anda halkın arasında bilgi kirliliği var. Herkes Kentsel Dönüşüm yapıldığından bahsediyor. Oysa yapılan Kentsel Tasarım’dır, planlamadır. Planlamanın hayata geçmesi için Kentsel Dönüşüm kararı alınmalı ve Bakanlar Kurulu’ndan da onaylatılmalıdır. Kentsel Dönüşüm eğer Bakanlar Kurulu tarafından onaylanırsa altyapı masrafının tamamını da devlet bütçesinden karşılayabilirsiniz. Belirli standartlarda altyapıyı sorunsuz hale getirdiğiniz anda dolayısıyla yollar bir daha bozulmayacak anlamına gelmektedir. Devlet bütçesinden bu çok rahatlıkla karşılanabilir. Tek şart Kentsel Dönüşüm kararı almaktır” dedi. 


“KENTSEL DÖNÜŞÜM SAYESİNDE HEM ALT HEM ÜST YAPI SORUNU ÇÖZÜLÜR”


Kentsel Dönüşüm ile ilgili iki kez seminer düzenlediğini ve bu seminerlerde Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’ın yanı sıra Söke Belediyesi’nden ilgili birim amirlerinin de katıldığını söyleyen Demir, “Bu seminerler geniş katılımla gerçekleşti ve biz detayları anlattık. Amaç projenin hayata geçmesiydi. Eski dönemlerde çok proje yapılmış ama hepsi masanın üzerinde kalmış, Söke’ye faydası yok. Bunlar hayata geçerse faydalı olur insanlara hizmet olur. Kısacası Kentsel Tasarım yaptığınızda itirazlar, mahkemeler ve türlü sıkıntıların ortaya çıkması ihtimaldir. Ama Kentsel Dönüşüm yaparsanız bu riskleri ortadan kaldırır ve altyapının yüzde yüzünü devlet bütçesinden sağlarsınız. Bu sayede hem alt hem de üst yapıyı daha düzenli bir hale getirmiş olursunuz. Söke Belediyesi’nin Kentsel Tasarımı için bir yıl daha süre uzatıldı. Halen ortada bir emek var ancak Söke’nin tamamında Kentsel Dönüşüm yapılmalıdır. Sadece bir bölgesiyle Söke’yi kurtaramazsınız. Bunu ilgililere de söyledim. Ülkemizde Kentsel Dönüşüm yapan Söke’den daha çok büyük mahalleler var. Buralara gidilip örnek alınabilir, türlü sıkıntıların nasıl aşıldığı yerinde gözlemlenebilir. Söke için Kentsel Dönüşüm’ün gerekliliği ortadadır. Söke artık yaşanılamaz bir durumdadır. Söke’nin gelecekteki en büyük sorunu altyapı ve yol problemi olacaktır. Bu şekilde çarpık büyümeyle Söke’yi 5 yıl sonra yaşanamaz bir şehir haline getirmemek lazım. Doğru olan işlere imza atmak gerekiyor” cümleleriyle açıklamasını noktaladı.


Aydın Ses Gazetesi