Genel

Sokollu Paşa'nın torunları mirasından pay alabilecek mi

Osmanlı Sadrazamı Sokollu Mehmet Paşa'nın 14'üncü kuşak mirasçıları olduklarını ispatlayabilmek için, aralarında tiyatro sanatçısı Ayşegül Atik'in de bulunduğu 16 kişinin 1.5 yıl önce açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, varislerin 'vakıf evladı' sayılması

OSMANLI İmparatorluğu'nda 1565-1579 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman, 2'nci Selim ve 3'üncü Murad'a sadrazamlık yapmış ünlü devlet adamı Sokollu Mehmet Paşa'nın 14'üncü kuşaktan yakını olduğunu iddia eden 16 kişi, 'mirasçı' olduklarının tespiti için yaklaşık 1.5 yıl önce mahkemeye başvurdu.

VAKIF EVLADI İSTEMİ

Aralarında gerçek adı Mürşide Arsoy olan ünlü tiyatro sanatçısı Ayşegül Atik ile İTÜ Maden Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Mustafa Emin Demirbağ'ın da bulunduğu 16 kişinin avukatı Namık Timuroğlu, Sarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, müvekkillerinin Sokollu'nun 13'üncü ve 14'üncü kuşak torunları olduklarını iddia etti.

Avukat Timuroğlu, Sokollu'nun vakıfnamesinde belirttiği Üsküdar, Büyükçekmece, Gelibolu, çorlu, Bursa, Niğde, Pınarhisar, Kurtköy, Hayrabolu, Antakya, Antep, Kilis, Üsküp, Selanik, şžiraz, Trablus ve Halep'te çok sayıda gayrimenkulü bulunduğunu, müvekkillerinin ancak 'vakıf evladı' sayılması halinde vakıf bünyesindeki bu mallardan faydalanabileceğini kaydetti. Sarıyer 2. Asliye Hukuk Mahkemesince atanan bilirkişi, Osmanlı arşivindeki 'sicili ahval' kayıtlarına göre davacıların 'miras bırakanı' Mehmet şžakir Bey'in, Sokollu'nun 9'uncu' kuşak torunu olduğu ve dolayısıyla 'vakıf evladı' sayılabileceklerine ilişkin rapor verdi. Mahkeme de varislerin 'vakıf evladı' sayılmalarına karar verdi. Mahkemenin kararı ile 'hanzade' oldukları tescillenen varisler, taşınmazlardan elde edilen gelirden faydalanabilecek.

şžu anda 807 evladı var

Sokollu Vakfı'nın yönetimi, yasa gereği yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş bir mülhak vakıf. Osmanlı vakıflarının en zengin ve köklülerinden olan Sokollu Vakfı'nın 5 tanesi Mimar Sinan'a ait olmak üzere, İstanbul Kadırga, Büyükçekmece, Azapkapı, Edirne Havza, Kırklareli Lüleburgaz ve Niğde Bor'da olmak üzere toplam 6 tane cami ve külliyeleri ve çok sayıda gayrimenkulü var. Vakfın Mısır, Suriye ve Saray Bosna'daki mallan ise kamulaştırılmış durumda. Vakfın harcamalarından sonra geri kalan gelirlerinden faydalanan şu anda 807 tane evladı var.
Habertürk