Genel

SolarTR 2014 Kongresi 19-21 Kasım’da İzmir’de gerçekleşecek!

19-21 Kasım’da İzmir’de gerçekleşecek SOLARTR 2014’te güneş enerjisi teknolojilerindeki son gelişmeler sahne alacak. Yatırım imkanları, sıkıntılar ve çözüm önerileri yerli ve yabancı katılımcılar tarafından ele alınacak.


19-21 Kasım’da İzmir’de gerçekleşecek SOLARTR 2014’te güneş enerjisi teknolojilerindeki son gelişmeler sahne alacak. Yatırım imkanları, sıkıntılar ve çözüm önerileri yerli ve yabancı katılımcılar tarafından ele alınacak. 


Türkiye’de güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları istenen hızda ilerlemese de, sektördeki pek çok aktöre göre bu alandaki yatırım patlamasının eli kulağında. İşte bu beklentinin de etkisiyle, şimdi tüm gözler, 19-21 Kasım 2014 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek SolarTR 2014 etkinliğine çevrilmiş durumda. Swissotel Büyük Efes Oteli’nde yapılacak ve üç gün sürecek etkinliklere Türkiye’nin yanı sıra üç kıta ve 15 ülkeden uluslararası düzeyde de yoğun k atılım olacak. 


50 yıllık tecrübenin üzerine… 


SolarTR Konferansı organizasyonunun gerek hazırlık ve gerekse yürütülmesi aşamalarındaki en kritik rollerden birini de Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Birimi GÜNDER üstlenmiş durumda. GÜNDER Başkanı Kemal Gani Bayraktar, aslında Türkiye’nin güneş enerjisinin çatılardaki kollektörler aracılığıyla ısıtma amaçlı kullanımı konusunda yaklaşık 50 yıllık bir tecrübeye sahip olduğunu vurguladı. Bayraktar, bu birikimin, Türkiye’nin güneşten elektrik üretimi konusunda da çok kısa sürede çok hızlı yol alabileceğinin bir göstergesi sayılması gerektiğini vurguladı. 


Güncel fotovoltaik çözümler 


Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre SolarTR 2014’te hem fotovoltaik hem de termal güneş enerjisi teknoloji ve uygulamalarına yönelik güncel çözümler ve yenilikler tartışılacak. Gelen bildirilerin içeriğine bakıldığında, fotovoltaik sektöre çok yoğun ilgi var. Ayrıca güneş enerjisiyle ısıtma ve soğutma sektörüne de yoğun ilgi var. Güneş enerjisinin bölgesel kalkınma odaklı kullanımına yönelik çalışmalar da gündeme gelecek. 


140’a yakın sunum yapılacak 


Konferans programına kabul edilen bildiri sayısı yaklaşık 140 adet. Bunlardan 95’inin sözel sunumu tercihi ettiğine işaret eden SolarTR 2014 Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata, “ Kuzey Kıbrıs, İran ve Almanya adresli sunumlar diğer ülkelere kıyasla daha ağırlıklı. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere, Amerika, Kanada ve Çin’den gelecek yaklaşık 15 davetli konuşmacı da güneş enerjisinin farklı alanlarında anahtar sunumlar yapacak” dedi. 


Çeşitli eğitimler verilecek 


Bilim Kurulu Başkanı Bülent Yeşilata, SolarTR 2014’ün en önemli yanlarından birinin de, etkinlikler içinde eğitim faaliyetlerinin ağırlığı olduğunu vurguladı. SolarTR 2014’te üç gün boyunca güneş enerjisi mevzuatı, uygulamaları ve teknolojilerine yönelik farklı başlıklarda eğitimler verilecek. Sektörde sıkça karşılaşılan sorunların nasıl çözülebileceği sorularına ulusal ve uluslararası eğitmenler tarafından cevaplar verilecek, deneyimler paylaşılacak. 


SolarTR 2014 Konferansı, güneş enerjisi hakkında çok az şey bilenleri de, işin uzmanlarını da kendisine çekebilecek bir program ve içeriğe sahip. Çünkü bu alandaki son teknolojik gelişmeleri görmek isteyenlere hitap edecek sunumların yanı sıra, başlangıç düzeyindekilerin aklına gelebilecek tüm sorulara cevap bulabilecekleri oturum ve etkinlikler de SolarTR 2014 kapsamında düşünülmüş durumda...


Güneş santrallerinin finansmanı modelleri 


Konferansta Türkiye için henüz yeni sayılan güneş santrallerinin işletimi, petformansı ve güvenilirliğinin nasıl sağlanacağı sorularına cevaplar aranacak. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (CSP, CPV), kent planlamasında güneş enerjisi, sanayi üretim süreçleri ile güneş ısıl enerjisinin bütünleştirilmesi, binalarda bütünleşik güneş enerjisi sistemleri, sıfır enerjili binalarda güneşin rolü, enerji depolama sistemleri, güneş enerjisinde yenilikçi finansman modelleri de, etkinlikte ele alınacak en dikkat çekici konu başlıkları arasında. 


45 ülkeden çok sayıda gönüllü 


SolarTR Bilim Kurulu Başkanı Bülent Yeşilata’ya göre, 6 ay gibi kısa bir süre önce duyurusu yapılmaya başlandığı halde Konferans’ın büyük ilgi görmesinde Bilim ve Danışma Kurulu’nun bileşiminin büyük etkisi var. Yeşilata, Bilim Kurulu’nda, ulusal ve uluslararası seviyede tüm kesimleri kapsayacak güçlü ve etkin isimlerden oluşan, 45 farklı ülkeden gönüllülerin görev alacağına dikkat çekti.


Dünya