Kent Haberleri

Soma Bölgesel Isıtma Sistemi Isı Dağıtım Merkezi açıldı!

Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye'nin ilk termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla konut ısıtma projesini başlattıklarını belirterek, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye'nin ilk termik santralden çıkan buhar ve sıcak suyla konut ısıtma projesini başlattıklarını belirterek, bunu 14 termik santralin bulunduğu bölgelerde de uygulamak istediklerini söyledi.

Bakan Yıldız, Soma'da sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle kahvaltıda bir araya geldi, Soma Nakliyeciler Kooperatifi'ni ziyaret etti. Kamyoncu esnafıyla sohbet eden Bakan Yıldız, daha sonra bölgesel ısıtma sistemi ısı dağıtım merkezinin açılış törenine geçti. Törene Bakan Yıldız'ın yanı sıra Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Bahadır Tunaboylu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ve vatandaşlar katıldı.


9 milyar liralık yatırım

Merkezi gezerek yetkililerden bilgi alan Yıldız, Manisa'ya AK Parti hükümetleri döneminde 9 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bunun yarım milyar liradan fazlasının enerji sektörüyle alakalı olduğunu, Manisa ve Soma'nın rüzgar ve termik santralleriyle tükettiğinden daha fazla enerji üretebilen yerlerden olduğunu söyledi. Bölgede bulunan SEAŞ Termik Santrali'nin 1 megavat güç ile ülkenin en önemli santralleri arasında yer aldığını, bu santralden çıkan buharın ve sıcak suyun değerlendirilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerden akademisyenlerin işbirliği yaparak örnek bir modeli hayata geçirdiklerini belirtti.


İşçinin alın teri 

Yıldız şunları söyledi: "Madencilerimizin alın terini burada enerjiye dönüştürdükten sonra sıcak suyun, buharın değerlendirildiği, Soma halkının hizmetine sunulduğu önemli bir projeden bahsediyoruz. Türkiye'ye örnek olacak, öncülük eden bir işten bahsediyoruz. Türkiye'nin en yerli kaynağı enerji tasarrufundan elde edeceği kaynaktır. Burada 15 milyar liralık tasarruf edebileceğimiz bir alan var. Hanımlar 4 milyar lira, sanayiciler 6.5 milyar lira, çocuklar 2 milyar lira olmak üzere toplamda ölçülebilir yılda 15 milyar liralık tasarruf etme imkanımız var. Bu gördüğünüz tesis en önemli tasarruf kalemlerinden bir tanesidir. Doğalgaz kullanımından daha temiz ve ucuz bir enerjiyi Soma Belediyemiz tüm sakinlerine götürecek. 8 bin konutun enerjisini buradan sağlayacağız. Bu projeyi Türkiye'ye örnek göstermek için buraya çalışma arkadaşlarımızı göndereceğiz. 14 termik santral için bulundukları yerlerde uygulamasını yapacağız"

Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise termik santrallerin atık ısılarının değerlendirilmesi projesi kapsamında başlatılan 8 bin 100 konutluk ısıtma projesinin şu ana kadar bin 500 konuta ulaştırıldığını, sistemin 2 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü açıkladı.

AK Parti Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi ise, ısıtma sisteminin Soma'nın ardından komşu ilçe Kırkağaç'a da uzatılacağını ifade etti.


İkinci termik santral kurulacak

Soma'da kurulacak Kolin Termik Santrali'nin temel atma törenine de katılan Bakan Yıldız, amaçlarının Türkiye'nin enerjide ithalata olan bağlılığını azaltmak olduğunu, yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirme noktasında yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Yeni bir teknolojiyle 510 megavatlık güce sahip, Soma Kolin Termik Santrali'nin temelini attıklarını, 2017 yılında santral açıldığında hangi görevde olursa olsun açılışa gelmeyi dilediğini ifade eden Yıldız, Manisa ve Soma'nın enerji üretiminin yüzde 3.5-4'ünü karşıladığını, rüzgar ve termik santrallerle ülkenin yükünü çeker pozisyonda olduğunu dile getirdi. Butona basarak termik santralin temelini atan Bakan Yıldız, tören sonrası maden işçileriyle fotoğraf çektirdi.



Yeni Asır