Kent Haberleri

Soma'da atık kömürlerin yol açtığı kirlilik önlenecek!

Soma'da atık kömürlerin yol açtığı hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla kaymakamlık öncülüğünde kurulan komisyon, maden ocaklarının işleme tesislerinden atık dökümü yapılan 15 dönümlük sahanın toprakla kapatılmasına karar verdi.

Soma'da, kömür madeni atıklarının havayla temas ederek yanması sonucu oluşan hava kirliliğinin önlenmesi için geçmiş yıllarda maden ocaklarının işleme tesislerinden atık dökümü yapılan 15 dönümlük sahanın toprakla kapatılmasına karar verildi. 


Soma'da kömür atıklarının yol açtığı hava kirliliğinin önlenmesi için kaymakamlık öncülüğünde Soma Belediyesi, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ (SEAŞ), Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) ve Soma Kamyoncular Kooperatifi'nin de katılımıyla kurulan komisyon, geçmiş yıllarda üretim yapan maden şirketlerince kullanılan kömür atığı dökümü amacıyla kullanılan sahada inceleme yaptı. 


Soma Kaymakamı Bahattin Atçı başkanlığındaki komisyon, incelemelerinin ardından geçmiş yıllarda kömür işleme tesislerinden çıkan atıkların dökümünün yapıldığı ve kömür parçacıklarının havayla temas ederek sürekli yanması sonucu kirliliğe neden olan sahanın üzerinin toprakla kapatılmasına karar verdi. 


Atçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu bölgede geçmiş yıllarda iki maden firması tarafından işletmecilik yapıldığını ve işleme tesislerinden çıkan atıkların 15 dönümlük sahaya döküldüğünü belirtti.


Madencilikte "pasa" olarak adlandırılan atıkların içinde bir miktar kömürün bulunduğunu ve bunun havayla temas etmesi sonucu yanma oluştuğunu anlatan Atçı, şunları söyledi: 


"Bunun sonucunda sürekli bir duman üretiliyor. Bu duman rüzgarın etkisi ile bütün ilçemizi etkisi altına alıyor. Kötü koku ve hava kirliliğine sebep oluyor. Bununla ilgili belediye başkanımız, SEAŞ Genel Müdürümüz, ELİ Müdürümüz, Kamyoncular Kooperatifi Başkanımız hep  bir araya geldik. Uzman arkadaşları göndererek inceleme yaptırdık. Çevre il müdürlüğünden ekipleri çağırdık, onlarda inceleme yaptılar. Netice itibariyle burada bu duman çıkaran yerlerin toprakla örtülmesi durumunda bu dumanların kesileceği öngörüldü."


-Firmaya ulaşılamadı, 100 bin lira harcanacak 


Atçı, bu işlemin, normalde işletmeci firma tarafından yapılması gerektiğini ancak ilgili firmalara ulaşamadıklarını dile getirdi. 


Konunun aciliyeti nedeniyle bir taraftan çevre müdürlüğünce gerekli işlemler yapılırken Manisa Valiliği'nden sorunun acilen mahalli imkanlarla çözülmesi talimatı geldiğini belirten Atçı, söz konusu sahaya yaklaşık bin kamyon toprak taşınacağını ve bu işlemin 100 bin liraya mal olacağını bildirdi. 


AA