Soma'da üretim yeniden başlıyor!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Müfettişler Işıklar'ın kısmen faaliyete geçebileceğini belirtti. İşçiler önümüzdeki haftadan itibaren plan, program dahilinde çalışmaya başlayabilir. Kazanın olduğu Eynez'de ise çalışma olmayacak" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Müfettişler Işıklar'ın kısmen faaliyete geçebileceğini belirtti. İşçiler önümüzdeki haftadan itibaren plan, program dahilinde çalışmaya başlayabilir. Kazanın olduğu Eynez'de ise çalışma olmayacak" dedi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da yaşanan maden faciasının ardından gelinen son durumla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bu kazadan çıkarılan dersler nedeniyle 130'dan fazla madenin kapalı olduğunu ifade eden Yıldız, "Ocak işleticilerinden rica ediyorum, mühürlü olan ve çalışması yasak bir ocakta lütfen işçi çalıştırmasınlar ve mührü kırmasınlar. Oradaki iş kazalarının müsebbibi direkt kendileridir" diye konuştu.
"IŞİD iddiası yalan"
Kazanın yaşandığı işletmenin kontrollerden geçtiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Soma'da yaklaşık 1000 megavatlık bir santral var. Yerli kömürle çalışıyor. Şu ana kadar bir aksama olmadı ama kömür üretilemezse aksama beklemek zorundayız. Bu da bizim için iyi bir şey değil. Çalışma ve Enerji bakanlıklarından iki müfettiş grubu oraya gitti ve oranın en büyük ocağı olan Işıklar'ın kısmen faaliyete geçebileceğine dair raporlamalarını yaptılar. Rapor yayımlandıktan sonra işçi kardeşlerimiz önümüzdeki haftadan itibaren bir plan, program dahilinde Işıklar'da çalışmaya başlayabilecekler. Altını çizerek söylüyorum kısmen, tamamı değil ama çalışabilecekleri bir alan oluşturuyoruz."
Kazanın olduğu Eynez'de bir çalışma olmayacağını ifade eden Yıldız, Atabacası ocağının da çalışmaya hazır olmadığının tespit edildiğini kaydetti.
Bakan Yıldız, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyesi gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Yıldız toplantıda soruları yanıtladı. Yıldız, "IŞİD'den petrol aldığımız külliyen yalandır. 'İsrail'e jet yakıt ihracatı yapılıyor' iddiasından beslenemeyenlerin yeni bir yemeği olarak görünüyor. Ama tabii ki bunu kimse yemez" dedi. Irak'tan petrol akışı ve sevkıyatının son durumunun sorulması üzerine Yıldız, Kuzey Irak petrolünde 13. tankerin sevkıyatının tamamlandığını, petrol akışının günlük 180 bin varil civarında olduğunu bildirdi. Yıldız, Türkiye'nin yüzde 100 yerli sanayiyle üretilmiş sismik gemisinin 2 yıl içerisinde hizmete alınacağını bildirdi. Bakan Yıldız, maliyeti 1 milyar dolara ulaşacak sondaj gemisinin de siparişini vermeye hazırlandıklarını belirtti. Enerji sektöründeki her yatırımın olabildiğince yerli kaynaklardan oluşturulması için çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Yıldız, üniversite-sanayi işbirliğinde daha iyi bir yapı kurulması gerektiğini vurguladı. Petrol aramaları için 10 yılda 14 milyar dolarlık yatırım yapılacağını anlatan Yıldız, sismik arama gemisinin yerli tersanelerde inşasına başlandığını kaydetti. Bakan Yıldız, 2 yıl içerisinde Türkiye'nin hemen hemen yüzde 100 yerli sanayiyle üretilmiş sismik gemisinin hizmete alınmış olacağını ifade ederek,"Maliyeti 1 milyar dolar olacak sondaj gemimizin siparişini vermeye hazırlanıyoruz. Hem Karadeniz hem de Akdeniz'de yapacağımız sismikler yol haritamızı ne kadar hızlandırmamız lazım geldiğini söyleyecek" diye konuştu.
TANAP projesi
Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) çelik boru ihalesinde nihai kararın önümüzdeki hafta açıklanacağını belirterek, "Hedefimiz ihtiyacın yüzde 75-80'ler civarında yerli boru üreticileri tarafından karşılanmasıdır" dedi.
Konya'da güneş çiftliği
Taner Yıldız, Konya'da kurulacak güneş santralının hemen hemen yüzde 100'ünün yerli sanayi tarafından oluşturulacağını, bunun ihalesini 500'er megavatlık 6 blok halinde yapmak istediklerini belirterek, lisanslama dışında bir yapıyla 6 milyar dolara kurulacak santralin 2018 yılında üretime başlamasını hedeflediklerini bildirdi. Yıldız, "Yalnızca Avrupa'nın değil, inşallah dünyanın en büyük güneş çiftliğini kurmuş olacağız" diye konuştu.
Yeni Asır