Genel

Soma'daki 8 bin konut bölge ısıtma sistemine bağlanacak!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, pilot uygulama çerçevesinde Soma ilçesinde bulunan 8 bin 100 konutun 3 yıl içinde bölge ısıtma sistemine bağlanmasının planlandığını söyledi.


Manisa’nın Soma, İspanya’nın Valladolid ve İsevç’in Lund kentlerinin yer aldığı CITyFIED 2’nci dönemsel toplantısı, İzmir’de gerçekleştirildi. Manisa’nın büyükşehir olmasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi sorumluluğuna geçen Bölgesel Isıtma Sistemi ile ilgili katılımcılara bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, pilot uygulama çerçevesinde Soma ilçesinde bulunan 8 bin 100 konutun 3 yıl içinde bölge ısıtma sistemine bağlanmasının planlandığını söyledi.

CITyFIED 2’nci dönemsel toplantısı, İzmir Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Başkan Danışmanı Yasemin Buket Aktan ile AB Projeleri ve Dış İlişkiler Sorumlusu Başak Atalay katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, “İspanya’nın Valladolid, İsveç’in Lund şehirleriyle birlikte Soma ilçemizin de yer aldığı geleceğin akıllı şehirleri projesi arasında yer almaktan oldukça mutluyuz. Manisa’nın 2012 yılında çıkan yasayla büyükşehir olmasıyla birlikte Soma Bölgesel Isıtma Sistemi de, Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçti. Bu projeye Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak önem veriyor, gerekli altyapı çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Soma Bölgesel Isıtma Sistemi Projesi iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşaması; Soma Termik Santrali'ndeki teslim noktasından alınan ısı enerjisini ilçe girişine ulaştıracak iletim hattı ve pompa istasyonu yatırımları, ikinci ve en büyük aşama ise; ısı dağıtım istasyonunun ve iletim hatlarının ilçeye döşenmesidir” dedi.


Yılda 157 bin megawatt yakıt tasarrufu

Pilot uygulama çerçevesinde Soma ilçesinde bulunan 8 bin 100 konutun 3 yıl içinde bölge ısıtma sistemine bağlanmasının planlandığını belirten Gençoğlu, “Öngörülen bölge ısıtma sistemi gelişim projeksiyonuna göre 10 yıl içerisinde Soma ilçesinde bulunan konutların yüzde 80’inin (yaklaşık 22 bin 100 konutun) sisteme bağlanması öngörülmektedir. Bu sayede konutlarda yakılan kömür yerine atık ısı kullanılacağından yılda yaklaşık 157 bin megawat yakıt tasarrufu yapılabilecektir. Ayrıca bu durumda karbondioksit ve kükürtdioksit emisyonlarında da azaltım sağlanabilecektir. Bundan yola çıkarak CITyFIED projesini önemsiyor, Soma ilçemizi ve Manisa’mızı geleceğin akıllı şehirleri arasına dahil etme noktasında üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.



Manisa Büyükşehir Belediyesi