Emlak Terimleri

Sömel ne demektir?

Temel duvarları yada kolonlar altına, yükü daha geniş bir alana yaymak için konulan malzeme olan sömel ne demektir? Sömel nedir? Sömel çeşitleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...

Sömel ne demektir?

Temel duvarları yada kolonlar altına, yükü daha geniş bir alana yaymak için konulan malzeme, sömel olarak tanımlanıyor. Sömellerde bina yüküne ve zemin durumuna göre olabilecek gerilmeler dikkate alınıyor.


Genellikle sömel temellerde sömel hatılı olarak ya da temel kolonları altına veya temel zemini üzerine yapılıyor. Temellerde sömeller kare veya dikdörtgen olarak inşa ediliyor. Ayrı ayrı çalışmalarından dolayı kaymalarını önlemek için bağ kirişiyle bağlanıyor.


Tekil ya da birleşik sömelin dar kenarının uzunluğu, en az 100 cm olmalıdır. Bina yükleri temel tabanına taş sömellerde 600 lik betonarme sömellerde ise 450 lik bir açıyla yayılır.


Birkaç tekil sömel bir arada ve birden çok kolon yükünü taşıyacak şekilde “Kombine Sömel” veya “Birleşik Sömel” olarak da tertiplenebiliyor.


Tekil Sömel

Genellikle betonarmeden yapılan tekil sömeller; kare ya da dikdörtgen olarak tertip ediliyor. Ayrı ayrı çalışmalarından dolayı, kaymalarını önlemek üzere 30 x 30, 50 x 50 cm gibi en kesitlerdeki bağ kirişleriyle birbirlerine bağlanırlar.


Sömel çeşitleri

Sömeller yapıldıkları yerin konumuna göre isim alıyor. Bunlar: Duvar altı sömel, tekil sömel kalıbı, sürekli temel kalıbı olarak karşımıza çıkıyor.


Duvar altı sömel kalıbı

Duvar altına yapılacak sömeller genellikle dikdörtgen kesitli oluyor. Bu tip sömellerde kalıp, yalnız yan yüzlere yapılır. Kanatların açılmaması için yanlardan kazık çakılıp üstten gergi latası veya telle gerdirilir.


Tekil sömel kalıbı

Tekil sömellerin yalnız yan yüzleri ile üst kısmının (kürsü) etrafına yapılan kalıptır. Tekil temeller arasına bağlantı kirişleri yapıldığında bu kirişlerin yan kanatlarına da kalıp yapmak gerekir. Meyilli kısımlar için kalıba gerek yoktur. Mala ile meyil (eğim) verilir. Üst kısmın betonu alt kısmın betonu dökülüp bir miktar sertleştikten sonra dökülür.