Son 1 yılda hane halkının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? Vatandaş bakın ne dedi!
Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay, X sosyal medya hesabından yaptığ paylaşımda bir hanenin en önemli temel harcamalarının kira, elektrik ve doğalgaz olduğunu açıklayarak şu soruyu sordu. Son 1 yılda hane halkının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? Vatandaş bakın ne dedi!
Garanti Bankası’nda Hazine, Ticari Bankacılık ve Kurumsal Bankacılık gibi farklı departmanlarda 13 yıl görevlerde bulunan ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay, bir hanenin en temel harcamalarının kira, elektrik ve doğalgaz olduğunu açıkladı. Söz konusu ihtiyaçların hanenin gelirine göre dağılımını yapan Özonay yüksek fiyatlara alışamadığını açıkladı. Özonay, takipçilerine son 1 yılda hane halkınının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? sorusunu sordu ve vatandaş bakın ne dedi! İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...
Nejat Özonay @NejatOzonay:
''Bir hanenin en önemli temel harcamalarından üçü:
Kira
Elektrik
Doğalgaz
Son 1 yılda kira %25 (bazıları için %25-%50) arttı. Ayrıca Hanelerin %73’ü kira ödemiyor. Daha fazla artıranlar da oldu, fakat yüzdesel olarak küçük bir grup.
Bedaş’ın Konut elektrik tarifesi son 1 yılda %15,77 düştü. Artmadı, düştü…
İgdaş’ın doğalgaz tarifesi son 1 yılda %5.76 düştü. Artmadı, düştü…
Son 1 yıllık zam memur zammının son artışla %172 olacağı tahmin ediliyor.
Asgari ücretin son 1 yıllık artışının yaklaşık %105 olacağı tahmin ediliyor. Diğer maaşlar da az ya da çok paralel artacak…
Son 1 yılda hane halkınının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı?
Bu hesabın 2 yıllığı yapıldığında gelir/gider katsayısı daha yükseliyor, 3 yıllık hesap yapıldığında daha da yükseliyor…
Kabullenemiyoruz, fakat durum bu…
Enerji ve emtia fiyatlarının gerilediği, TL değer kaybı etkisinin oldukça azaldığı bir durumda halen yüksek enflasyon yapışkanlığının devam etmesinin ana nedeni bu…
3 yıldır aynı evde yaşayanların kiralarının maaşlarına oranı oldukça düştü. Her 100 haneden sadece 27’si kira ödüyor. Son 3 yıl içinde yeni bir eve geçmek zorunda kalanların yüksek kiraları da zaman içinde maaşlara/gelirlere kıyasla dengeye oturdu ya da oturacak…
İnsanoğlu cebine girene değil cebinden çıkana bakar. Son zamanlarda işini kaybetmiş ya da istisnai olarak yeterince zam alamamış, işyerini kapatmak zorunda kalanlar dışında “refah seviyem düştü” demek inandırıcı değil. Konu “aslında yüksek fiyatlara alışamadım”
Normal şartlarda enflasyon daha hızlı düşmeliydi, düşmemesinin ana nedeni gelir artışıdır…''
Handan ÖZ @HandanOz0509 adlı takipçi fiyatlardaki artışların frısatçılar yüüznden olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:''Yüksek fiyatlara alışmalı mıyız peki? Fırsatçılar tarafından yaratılan haksız yüksek fiyatlara?''
Ercan @ERCANonll adlı takipçi ise fiyatlara millet olarak alışamadıklarını şu sözlerle açıkladı:''
Anlaşılmayan konu buydu zaten.
Millet olarak bu fiyatlara alışamıyoruz ve alışamayacağızda.
Nedeni devletin acımasız yüzünü bu arsız kesime indirmediği için.
Serbest piyasa demek tuttuğunu dikerim demek değil .
En basiti bir pazar fiyatı ile bir market fiyatı bir olamaz, olursa bu şu demektir, market arsızca dikerken pazarcı katmerli dikiyor..
Pazardaki üründe marketin aylık 1 milyon civarı olan , elektrik,su,vergi,kira,maaş,vs, giderleri yok, ama markette 30 lira olan domates pazarda da 30.
Velhasıl kelam, eski esnaf bitmiştir artık, herkese geçmiş olsun.
Ha bu arada zincir marketlere 150 şube sınırı getirilmesi gerekli.'' dedi.
maths @mathematics1072 ''Maaşım 4 bin iken kiram 1060₺ idi. Maaşım 11 bin iken kiram 2450 oldu.
Maaşım 29 iken kiram 7 bin oldu hepsin oran aşağı yukarı %25 . Neredeymiş kira oranı maaşa göre düşmüş.?
TURKER @t_rker ise en büyük giderleri şu şekilde açıkladı: ''Nejat bey bir Ailenin en büyük 2 gideri vardır
1 - Kira
2 - Gıda