28 / 04 / 2024

Son 3 yılın rekoru: Yeni konut projeleri satılmıyor mu?

Son 3 yılın rekoru: Yeni konut projeleri satılmıyor mu?

Rusya'nın federal bölgelerinde müşteri bulamayan yeni konut oranları 3 yılın rekorunu kırdı. Ülkede satılamayan konut hacmi 2020 Ocak ayından bu yana ilk kez 71 milyon metrekareyi aştı.



Novıye İzvestiya portalı Rusya'nın federal bölgelerinde konut satacak müşteri bulamayan yeni projelerin oranının son 3 senenin rekorunu kırdığını yazıyor. Aktarılan detaylara göre satılamayan konut hacmi 2020 ocak ayından bu yana ilk kez 71 milyon metrekareyi aştı.
 
Bu oran ise yeni konut projelerinin yüzde 67'sine karşılık geliyor. Bir önceki rekor yüzde 66'yla 2022 Aralık ayında kırılmıştı.

Turkrus'ta yer alan detaylara göre, portala konuşan emlak hukukçusu Olga Zıblyuk, satışların durağanlaşmasının ardında halkın alım gücünün düşmesinin yattığı görüşünde. 

Zıblyuk malzeme ve maaş kaynaklı maliyet artışı sebebiyle konut fiyatlarının yükseldiğini fakat alım gücünün bu tempoya yetişemediğini kaydediyor.
 
Emlak acentesi Mayak'ın direktörü Yuliya Bituze de maliyetteki yükselişlere dikkati çekiyor. Bituze rubledeki değer kaybı sebebiyle göçmen işçilerin ülkeden ayrıldığını anımsatarak işçi maliyetlerinin arttığını söyledi.
 
Sektörel gözlemciler ipotek pazarının devletin sağladığı teşviklerle ayakta durduğu görüşünde. Fakat teşvikli ipotek programının devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlik mevcut.
 
Merkez Bankası ise teşvikli ipotek programı kapsamında ilk ödeme miktarının arttırılmasını istiyor.

Son 3 yılın rekoru: Yeni konut projeleri satılmıyor mu?

TÜRKİYE'DEN EN ÇOK GAYRİMENKULÜ RUSLAR ALDI

Öte yandan GYODER tarafından yayımlanan rapora göre, Türkiye'de en çok gayrimenkulü Ruslar, İranlı'lar ve Irak vatandaşları aldı. 2023 yılının 3'üncü çeyrekte en yüksek gayrimenkul satışı ise Antalya'da gerçekleşti.

Türkiye'de yabancılara yapılan satışlar bu yılın 3ç çeyreğinde 8 bin 789 adet olurken konut satışlarının geneline kıyasla yıllık bazda yüzde 38,4 oranında gerileme kaydetti. 

Yabancılara satılan konutlara Ocak-Eylül dönemi olarak bakıldığında ise 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 43,5 azalmayla 28 bin 64 adet satış olarak gerçekleştiği görülüyor.

Rusya vatandaşları Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alan yabancılar arasında birinci sırada. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre Ekim ayında Rusya Federasyonu vatandaşları ülkeden 713 konut satın aldı.

Kahramanmaraş Elbistan'a 2 bin konut daha geliyor! İmzalar atıldı! Elbistanlılara yeni konut müjdesi!

TOKİ'den bu ile 124 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön