Ekonomi

Son bir yılda uluslararası doğrudan yatırımlar 13.5 milyar dolara ulaştı!

Merkez Bankası 2023 Mart ayına ait Uluslararası Doğrudan Yatırım rakamlarını açıkladı. Buna göre, 2023 yılının ilk 3 ayında Türkiye’ye gelen UDY tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artış gösterdi.Sektörel kırılıma bakıldığında ise, aynı dönemde, imalat sanayi en fazla UDY çeken sektör olurken yüzde 57’lik bir pay aldı, toptan/perakende ticaret yüzde 24’lük oranla ikinci sırayı alırken, finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 4 ile üçüncü oldu

Son bir yıl içerisinde Türkiye’de hangi ülke ne kadar yatırım yaptı? 2023 yılının ilk çeyrek bölümünü içine alan Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) verilerine göre, Türkiye’ye en fazla yatırımı sırasıyla Hollanda, Fransa, Almanya, İrlanda ve Luxemburg yaptı.

Sektörel kırılıma bakıldığında ise, aynı dönemde, imalat sanayi en fazla UDY çeken sektör olurken yüzde 57’lik bir pay aldı, toptan/perakende ticaret yüzde 24’lük oranla ikinci sırayı alırken, finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 4 ile üçüncü oldu.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu Uluslararası Doğrudan Yatırım rakamlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “2023 yılı ilk çeyreğinde Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarı, geçen yılın aynı dönemine kıyaslandığında yüzde 23 oranında artış gösterdi ve 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşti” dedi.

 

UYD 2022’DE YÜZDE 24 ORANINDA ARTTI

Bu rakamların, dünya genelinde yaşanan durgunluğa rağmen elde edildiğini hatırlatan Dağlıoğlu şöyle devam etti: “Türkiye’nin yatırım ortamı, uluslararası yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan adımlar sayesinde bu ortam sağlandı. . OECD’nin Nisan 2023’te yayınladığı rapora göre dünyada UDY hareketleri geride bıraktığımız yıl içerisinde yüzde 24 oranında düşüş gösterdi. 2022 yılında Türkiye’ye 13 milyar dolar yatırım gelirken düşüş yüzde 6 ile sınırlı kalmıştı. Aynı rapora göre dünya geneli için finansal koşullarda sıkılaşma, jeopolitik riskler ve küresel resesyon tehditlerinin devam edeceği öngörüldü. Böyle bir ortama rağmen yakaladığımız bu rakamlar, Türkiye özelinde pozitif trendin devam ettiğini ortaya koymaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız Togg Teknoloji Kampüsünde batarya geliştirme ve üretim tesisinin temelini atarken, önemli satın alma birleşme işlemleri duyuruldu, Ar-Ge ve mühendislik alanında yatırımlar tek tek açıklandı. Bu gelişmeler uluslararası yatırımcıların ülkemize olan güveninin devam ettiğini göstermektedir. Her zaman söylediğimiz gibi, Türkiye tüm yatırımcılar için bölgesel bir merkez haline geldi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında, Türkiye Yüzyılında, bu konumunu güçlendirerek sürdürmeye devam edecek.”