Teknoloji

Son dakika… Akıllı telefonlara devasa zam geliyor! En ucuz telefon 2.500 lira birden artacak!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme nedeniyle akıllı telefonlara büyük  zam geliyor. Peki zamlı fiyatlar hangi tarihte başlayacak?  Buna şimdi bir de getirilen yeni düzenlemeden kaynaklanan zam ekleniyor

Enflasyonda geçen seneden beri süren anormal yükseliş en fazla ithal elektronik ürünleri vurmuştu. Buna şimdi bir de getirilen yeni düzenlemeden kaynaklanan zam ekleniyor. Peki akıllı telefonlar neden zamlanıyor? Akıllı telefonlara ne zaman zam gelecek?

Ticaret Bakanlığı’nın tarafından hazırlanan ve 2020 yılında yürürlüğe girmiş olan gözetim uygulaması çerçevesinde akıllı telefonlara yapılan yeni düzenleme, zamları da beraberinde getirecek.

ZAM NE ZAMAN?

İthalatta Gözetim Uygulanmasına yönelik Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de 28 şubat itibarıyla yayımlandı.  Gözetim uygulamasında akıllı telefonlara yönelik yapılan yeni düzenleme ile birlikte, akıllı telefonlarda birim gümrük kıymeti, 200 dolardan 350 dolara çıkarıldı.

Peki zamlı fiyat ne zaman uygulanmaya başlanacak? Akıllı telefonlara ortalama kaç TL zam gelecek?

Resmi Gazetede bugün çıkan düzenleme,  yayım tarihinden 30 gün sonra 28 Mart 2022 itibarıyla yürürlüğe girmiş olacak. Yurt dışından akıllı telefon ithalatı yapanları ve yeni telefon satın almak isteyenleri ilgilendiren düzenleme ile,  söz konusu gözetim uygulamasına dahil olan akıllı telefon ithalatında taban fiyat limiti yükseltildi.

UCUZ TELEFON DEVRİ SONA ERİYOR

Bu düzenlemeye göre, artık ithal edilen 'uygun fiyatlı' akıllı telefonlar devri bir anlamda kapanacak. Fiyatı 350 dolardan düşük olan akıllı telefonlar, gerekli belgeler sunulmazsa, ithalat fiyatı kaç dolar olursa olsun 350 dolar üzerinden vergilendirmeye uğrayacak.

Gözetim uygulaması, ithalattan kaynaklanacak vergi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla yürürlüğe alınmıştı. İthalatta, birim gümrük kıymeti ile belirlenen taban fiyatın altında kalan eşyalar, gözetim uygulaması ile ithal ediliyor.

YERLİ ÜRETİCİYİ KORUMA AMAÇLI

Yerli üreticiyi korumaya yönelik olan gözetim uygulaması ile  Ticaret Bakanlığı, ithalatı yapılacak malın ithalat sürecinde ek vergi talep edilmesi yoluyla yerli üreticinin lehine işliyor.

Yeni düzenleme sonucu, örneğin satış fiyatı 201 dolar olan bir akıllı telefonun, vergisiz olarak 3.793 liralık fiyatı bulunuyor.

Bu fiyata 1.137 TL KDV, 379 TL TRT Bandrol Ücreti, 2.105 TL ÖTV ve 38 TL Turizm Bakanlığı katkı payı eklendiğine cihazın fyiatı 7.452 TL oluyor.

 

TEK ÜRÜNDE ZAM 2.500 LİRAYI BULACAK

Yapılan düzenlemenin ardından ise 201 dolarlık bir akıllı telefon, özetle 350 dolara ithal edilmiş gibi vergi ekleniyor.

Bu durumda fiyatına eklenen KDV 1.979 TL olurken, bandrol ücreti 660 TL’ye, ÖTV 3.665 TL’ye, Turizm Bakanlığı Katkı Payı, 66 TL’ye çıkıyor. Bu durumda 28 Mart itibarıyla söz konusu telefon tam 10.163 liradan satışa sunulurken,  aynı telefon düzenlemeden sonra 2.500 lirayı bulan zamla tüketiciye ulaşacak.

Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?

Milyonları ilgilendiren son dakika müjdesi! Görüşmeler başladı! İşte EYT’nin çıkacağı tarih!

Hak sahiplerine paraları yatmaya başladı… 2.500 TL’ye varan doğalgaz desteği nasıl alınır?