29 / 04 / 2024

Son dakika! ALES/3 sonuçları yayınlandı...

Son dakika! ALES/3 sonuçları yayınlandı...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın sonuçları açıklanarak yayınlandı. İşte haberin detayları...



Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, 19 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşmişti, 2023 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (2023-ALES/3) değerlendirme işlemleri tamamlanarak açıklandı.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından bakıp öğremebilirler.

ALES SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?

ALES sonçları için, adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Ayruca, sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyeceği belirtildi. Sonuçlar, internet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde yayınlanmaktadır.

ALES NEDİR VE KİMLER GİREBİLİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sınavıdır. Ales, Lisansüstü eğitime başvurmak isteyen adayların, akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici alanında) atanmak isteyen kişilerin  girmesi gereken bir sınavdır.

Son dakika! ALES/3 sonuçları yayınlandı...

ALES BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

ALES sınavına girecek adayların kriteleri nasıl olmadı? ALES'e Kimler Girebilir? ALES sınavına  herhangi bir lisans programından mezun olan yada  olabilecek durumda olan kişilerin, yurt dışında lisans eğitimi görmüş ancak denklik belgesi almış olan herkes girebilmektedir. ALES'e girmek için belirlenmiş bir yaş kısıtlaması da bulunmamaktadır.

ALES SINAVI KAÇ YILDA BİR YAPILIR?

ALES sınavı, ÖSYM tarafından düzenlenir ve olağanüstü bir durum olmadığı  takdirde ilkbahar, sonbahar ve kış olmak üzere senede 3 kez yapılır.

ALES SINAVINDA HANGİ DERSLER YER ALIR?

ALES Nedir? Hangi Dersler Var? Sınav için verilen süre ise 150 dakikadır. ALES sınavında matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme derslerini kapsar.

ALES  SINAVINDA  80 PUAN İÇİN KAÇ NET YAPILMALIDIR?

ALES sınavına giren bir adayın 80 puan alması için, sayısal kısmında da yaptığınız 20 net, Ales'ten istediğiniz puanı almanıza yardımcı olur. Sınavdan adayların genel olarak Ales 80 puanı alması ve sayısal puan türünde de  sayısaldan 45 puan ve  sözelden 20 net yapılması gerekir.

ALES SINAVINA KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?

Ales sıvavına bir aday kaç defa girebilir?  Bu süreçte tezli yüksek lisans başvuruları yapılabilmesi içinde  ALES önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor.  ALES sınavına girmek için  herhangi bir sınırlama söz konusu olmayıp adaylar dilediği kadar sınava girebilir. Bir yere başvuru yapıldığında adayların geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılır.

Son Dakika! ALES/2 başvuruları başladı! ALES başvuru ücreti ne kadar? İşte başvuru ekranı...

Tezsiz yüksek lisans yapmak isteyenler için ALES gerekli mi sorusu cevaplandı! İşte detaylar!

ALES başvuruları ne zaman? ALES sınav tarihleri açıklandı mı?


Geri Dön