Ekonomi

Son dakika... Avrupa Merkez Bankası faiz artırmaya devam edecek! 

Avrupa Merkez Başkanı Başkanı Christine Lagarde, art arda tarihi üçüncü faiz artırımının ardından Avro Bölgesi'nde resesyon olasılığının yükselmiş olsa bile enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerini açıkladı.  Enflasyonunu bu yüksek seviyelerde ne kadar uzun süre kalırsa ekonomiye yayılma riskinin de o kadar büyük olacağınn altını çizen Lagarde, "Bizim (ECB) görevimiz, fiyat istikrarıdır ve elimizdeki tüm araçları kullanarak bunu sağlamalıyız

Avrupa Merkez Başkanı Başkanı Christine Lagarde, yüksek enerji maliyetlerinin ekonominin giderek daha fazla alanını etkilediğini belirtti. 

Enflasyonunu bu yüksek seviyelerde ne kadar uzun süre kalırsa ekonomiye yayılma riskinin de o kadar büyük olacağınn altını çizen Lagarde, "Bizim (ECB) görevimiz, fiyat istikrarıdır ve elimizdeki tüm araçları kullanarak bunu sağlamalıyız. Enflasyonu yüzde 2 hedefimize geri getirmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız." ifadesini kullandı.

Lagarde, ekonomide resesyon endişelerine dokunmadan, "Hedef belli ve henüz orada değiliz. Gelecekte daha fazla faiz artışımız olacak." dedi.

ECB Yönetim Kurulu, yapmış olduğu son 3 toplantının ilkinde faiz oranlarını 50 baz puan artırdı. Son iki toplantıda faizi 75 baz puan artıran ECB, faiz artırım döngüsünün ardından toplamda 200 baz puan artırmıştı.

Avro Bölgesi'nde, ekim ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisi ile yüzde 10,7'ye ulaşarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaşmıştı.  Piyasalarda 2024 yılına kadar ECB'nin yüzde 2 hedefinin üzerinde kalması bekleniyor.

AVO BÖLGESİNDE ENFLASYON REKOR KIRDI

Euro Bölgesi'nde, ekim ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişlerin etkisi ile yüzde 10,7 seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

 

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avro Bölgesi'nin ekim ayına yönelik yıllık enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde eylül ayında yüzde 9,9 olan yıllık enflasyon, ekim ayında yüzde 10,7'ye yükseldi.

Euro Bölgesi'nde ekim ayındaki enflasyona bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 41,9 ile enerjide kaydedildi.  Enerjiyi, yüzde 13,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 6 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 4,4 ile hizmetler takip etti.

 

Enflasyon oranları, ekim ayında Estonya'da yüzde 22,4, Litvanya'da yüzde 22, Letonya'da yüzde 21,8, Hollanda'da yüzde 16,8, Slovakya'da yüzde 14,5, Belçika'da yüzde 13,1, İtalya'da yüzde 12,8, Almanya'da yüzde 11,6, Avusturya'da yüzde 11,5, Portekiz'de yüzde 10,6, Slovenya'da yüzde 10,3, Yunanistan'da yüzde 9,8, İrlanda'da yüzde 9,6, Lüksemburg'da yüzde 8,8, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yüzde 8,6, Finlandiya'da yüzde 8,3, Malta'da yüzde 7,5, İspanya'da yüzde 7,3 ve Fransa'da yüzde 7,1 seviyesinde oldu.

Avrupa Merkez Bankası Fed'in izinde. Aralık'ta da jumbo faiz artışı masada

 

Euro bölgesinde enflasyon rekor kırdı!

Avrupa Merkez Bankası çıldırdı! Faiz artırımlarının da ötesine geçiyor