Ekonomi

Son dakika: Borsa İstanbul’da iki aracı kurumun faaliyetlerine son verildi

Borsa İstanbul beş gün aradan sonra yeniden açıldı. Açılış saatlerinde alıcı seyir gözlenen borsada hareketlilik devam ederken, iki aracı kurumun faaliyetleri durduruldu.Sabah saatlerinde görülen alıcılı seyir halen devam ediyor

Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan deprem felaketlerinin ardından 8 Şubat Çarşamba günü kapanan Borsa İstanbul’da bugün işlemler yeniden başladı. Sabah saatlerinde görülen alıcılı seyir halen devam ediyor.

Kahramanmaraş’ta geçen hafta yaşanan deprem felaketinin ardından bugün yeniden işlemlere başlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi açılışta önceki kapanışa göre 263,81 puan yükseliş kaydetti. Piyasa çevreleri, Borsa İstanbul’un deprem felaketleri nedeniyle kapatılmasının ardından SPK, Borsa İstanbul ve BDDK’nın bir dizi önlem aldığını hatırlatarak alınan önlemlerin Türk Lirası varlıklara ilgiyi artıracağı görüşünü dile getirdi.

Borsa, Kahramanmaraş merkezli iki ilçede gerçekleşen ve toplam 10 ili etkileyen depremler nedeniyle geçen hafta çarşamba günü işleme kapatılırken, o günkü işlemler de iptal edilmişti. En son işlemlerin gerçekleştiği 7 Şubat Salı günü ise BIST 100 endeksi yüzde 8,62 değer kaybederek 4 bin 505 puandan kapanmıştı.

Hangi aracı kurumların faaliyetleri durduruldu?

BORSADA DESTEK VE DİRENÇ NOKTASI

Uzmanlar, global pay piyasalarında ise ABD'de dün beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından risk iştahının düşük seyrettiğini kaydediyor. Piyasaların bugünkü veri gündeminde İngiltere'de enflasyon, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de perakende satışlar ile New York Fed imalat endeksi verileri yer alıyor.  

Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının da yakından takip edileceğini belirtti. Öte yandan analistler Borsa İstanbul’da, teknik açıdan BIST 100 endeksi için 4 bin 750 ve 4 bin 600 seviyelerinin destek, 4 bin 850 puanın direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

İKİ ARACI KURUMUN FAALİYETLERİNE SON

Öte yandan Borsa İstanbul, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklama ile iki aracı kurumun faaliyetlerinin durdurulduğunu bildirdi. Açıklamada, Kıymetli Madenler Piyasasında bir yıldan fazla süre faaliyet göstermeyen Nurol Yatırım Bankası AŞ ile Bonus Kıymetli Madenler AŞ’nin faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi.

Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada şu bilgilendirmeye yer verildi:

“Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yazısı ile Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkındaki yönetmeliğin 21. maddesi uyarınca faaliyetlerine kesintisiz bir yıldan fazla süre ara verdikleri belirlenen aşağıda yer alan kıymetli madenler aracı kuruluşlarına Bakanlık tarafından verilen faaliyet izinlerinin iptal edildiği bildirilmiştir. Bu kapsamda aşağıda yer alan kıymetli madenler aracı kuruluşlarının Borsamız Kıymetli Madenler Piyasasındaki faaliyetleri 14 Şubat 2023 tarihi itibarıyla durduruldu.

1. Nurol Yatırım Bankası A.Ş.

2. Bonus Kıymetli Madenler A.Ş.”