Ekonomi

Son dakika! Doğal gaz yardımı tarihi açıklandı!

İhtiyaç sahibi ailelere dönük ısınma desteğine yeni eklenen doğal gaz yardımına başvuru yapan vatandaşlar dikkat! Yardım tarihi açıklandı. İşte detaylar... İhtiyaç sahibi ailelere dönük ısınma desteğinde sadece kömür desteği yapılırken, yardım alanı arttırılarak doğal gaz desteği de ısınma desteği kapsamında yer alacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan pek çok kalem altında destek ödemesi sağlanıyor. İhtiyaç sahibi ailelere dönük ısınma desteğinde sadece kömür desteği yapılırken, yardım alanı arttırılarak doğal gaz desteği de ısınma desteği kapsamında yer alacak. e-Devlet'ten başvuran ve başvurusu onaylanan vatandaşlar, ısınma desteği kapsamına alınan doğal gaz yardımının ne zaman yapılacağını öğrenmek için araştırmaya başladı.

DOĞALGAZ YARDIMI NE ZAMAN SONUÇLANIR?

Ön kontrolü geçen başvurular, SYD vakıf mütevelli heyetleri tarafınca soruşturulacak. Başvurusu onaylanan vatandaşlar liste haline getirilip PTT'ye iletilecek.

Ahaber'de yer alan habere göre yardım almaya hak kazanan vatandaşların destekten yararlanabilmek için PTT şubelerine mesken abone kümesinde yer aldıklarını olduklarını göstermeleri gerekmektedir. e-Devlet başvuru sayfasından hak kazanıp kazanmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Peki doğal gaz yardımı ne zaman yapılacak? İşte bütüm ayrıntılar...

DOĞAL GAZ YARDIMI NE ZAMAN YAPILACAK?

Isınma desteği ödemeleri, Mart ayının ikinci haftasından itibaren başlayacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarının koşullarına uygun 4 milyon aile için verilecek destek tutarı, ev başına yıllık 450 Türk Lirası ve 1.150 Türk Lirası arasında farklılıklar gösterebiliyor. Yaşam destek cihazlarına bağlı hayatını sürdürenlerin ve kronik hastaların yaşadığı evlere ise yüzde 5 ekstra yardım yapılacak.

Doğal gaz desteği ödemeleri, ekim ve mart ayları olmak üzere sene içinde iki kere yapılacak.

Yardım miktarı belirlenmeden önce Bakanlık yapılanmasında oluşturulan ekipler tarafından, Türkiye genelinde doğal gaz altyapısı olduğu halde kömür desteğinden yararlanan hanelerin talepleri alındı. Bununla birlikte doğal gaz desteğinin hangi kriterler esas alınarak yapılabileceğine ilişkin çalışmalar yürütüldü.

Bakanlık tarafından bu anlamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere paydaş kurumlarla birlikte ayrıntılı bir çalışma yürütüldü. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ülkenin her bölgesinin farklı iklim koşullarına sahip olduğunu esas alarak, bölgelerin ısıl değerlerine göre endeks geliştirdi.

Endeks, tüm bölgelerin Meteoroloji Genel Müdürlüğünden her farklı ölçüm noktası için saatlik bazda son 4 senelik ısı oranlarının evrensel yöntemlerle değerlendirilmesiyle oluşturuldu, bölgelere verilecek destek tutarı da bu şekilde tespit edildi.

SAĞLIK RAPORUNA GÖRE YÜZDE 5 EK ÖDEME

Sağlık raporu olan kronik hastalara ya da hayatlarını yaşam destek ünitelerine bağlı sürdüren vatandaşlara ek ödeme yapacaklarına dikkat çeken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaşlarımızın başvurusu sırasında hastalığına dair raporunu sisteme işlemesi gerekecek. Hastalarımızın yaşadığı hanelere, belirlediğimiz destek tutarına ek olarak yüzde 5 fazla ödeme yapacağız"

Bakan Derya Yanık ayrıca şunları söyledi:

"Ödemesini kendi yapamayacak durumdaki engelli ve yaşlıların da bu süreçte mağduriyet yaşamaması için hak sahibi abonenin faturası ve kimliği ibraz edilerek işlemlerin gerçekleştirilmesi için gerekli kolaylığı sağlayacağız" 

Doğal gaz yardımı yattı mı, ne zaman ödenecek? 2022 doğal gaz yardımı başvuru şartları...

Kömür fiyatlarında tarihi zirve! Ton fiyatı 500 doları aştı!

100 TL ve üzeri doğal gaz faturası gelenler dikkat! Siz de faydalanabilirsiniz..