Ekonomi

Son dakika! EYT nihayet Meclis’e sunuldu! AK Parti’den peş peşe 4 madde açıklaması geldi!

Bu sene emekli olacaklarla birlikte yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili nihai haber nihayet geldi ve düzenleme TBMM’ye sunulurken, AK Parti’den de çok önemli açıklamalar peş peşe geldi. Akbaşoğlu açıklamasında prim gün sayısını dolduranların kendi mevzuatı çerçevesinde emekli olabileceğini vurgulayarak, düzenlemenin 4 maddeden oluştuğunu anlattı

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu, cuma günü son şekli veririlen EYT düzenlemesinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu bildirdi.

Akbaşoğlu açıklamasında prim gün sayısını dolduranların kendi mevzuatı çerçevesinde emekli olabileceğini vurgulayarak, düzenlemenin 4 maddeden oluştuğunu anlattı.

DÜZENLEME 4 MADDEDEN OLUŞUYOR

Düzenlemenin 4 maddeden oluştuğunu vurgulayan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, özetle şunları kaydetti:

-Tarihi bir gün yaşıyoruz. EYT ile ilgili kanun teklifimizi arkadaşlarımız şu an Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuyor.

-Bu teklifte üç şeyi düzenliyoruz ve  4 maddeden oluşan, EYT’ye has yalın bir teklif oluşturduk.

-Özellikle EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi ve ilk düzenlememiz bu konuda oldu.

-Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkı kazanacak ve bu hak, 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak.

“500 LİRALIK DESTEKLEMEYİ DEVLET ÜSTLENİYOR”

-İkinci olarak da sosyal güvenlik destek primini getiriyoruz. Böylece 5 puan işyerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL’lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor. Bununla yüzde 5 oranında bir destek söz konusu olmuş oluyor.

-Üçüncü olarak da taşeron olarak bilinen ve yaptığımız düzenlemeyle işçi statüsüne geçen tüm yüzbinlerce arkadaşımızla ilgili düzenleme yapıyoruz.

“HAFTAYA ÇARŞAMBA KANUNLAŞMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

-Emekliliğe hak kazanan, taşerondan işçi kadrosuna geçen arkadaşlarımız için isterse emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme hakkını sağlıyoruz. Böylelikle zorunlu emekliliği bu kanun kapsamında ortadan kaldırmış oluyoruz.

-EYT teklifini, bu hafta Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeyi planlıyor ve en geç haftaya Salı ya da  Çarşamba günü yasalaşmasını öngörüyoruz.

İLK MAAŞLAR MARTTA

-EYT’nin şubatta yürürlüğe girmesini, martta da ilk maaşların alınmasını öngörüyoruz.

-EYT’lilerin daha az maaş alacağı ve farklı statüde olacağı doğru değil asparagastır.