Ekonomi

Son dakika gelişmesi! Garanti Bankası çalışanlarına ne kadar zam yapacak? İşte o oran

Asgari ücret zammından sonra bütün gözler özel sektörün yapacağı zamlara çevrildi. Bu konudaki ilk duyumlardan biri Garanti Bankası'ndan geldi... Bu nedenle özel sektörden gelecek zam oranları büyük bir merakla bekleniyor

Ekonomistler özel sektörde orta düzey çalışanların maaşlarının asgari ücrete yaklaşmasını ve böylece asgari ücret ve civarında maaş alan kitlelerin büyümesini öngörüyor. Bu nedenle özel sektörden gelecek zam oranları büyük bir merakla bekleniyor.

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Garanti BBVA üst yönetimi çalışanların 2023 yılı ilk yarı zam oranını açıkladığını kaydetti. Garanti BBVA üst yönetiminin 2023 yılının ilk altı ayı için tüm çalışanlarının maaşlarına yüzde 35 zam kararı alındığını bildiren Babuşçu edindiği bilgiyi Sosyal Medya hesabından paylaştı.

Zam oraları eski kriterlere göre değil

Milliyet Gazetesi Yazarı Cem kılıç da asgari ücretin geçtiğimiz yılın aynı döneminden bu yana yüzde 100 arttığın ancak özel sektörde beklenen zam oranlarının bu civarda olamayacağını belirten bir yazı kaleme almıştı. Bu yıl 2023 yılı zamlarını belirleyecek insan kaynakları departmanlarını zorlu bir sürecin beklediğine işaret eden kılıç, maaş zamlarının eskisi gibi liyakat, kıdem ve benzer kriterlere değil asgari ücrete göre yapılmak durumunda kalsa da istenmeyen durumların ortaya çıkaracağı ve 2023 yılının genel olarak yeni maaş sorunlarına gebe olduğunu ifade etmişti.

En fazla artışı otomotiv ve enerji yapacak

İnsan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Mercer 2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırmasını geçtiğimiz haftalarda yayınlamıştı. Araştırmaya göre katılımcı şirketlerin yüzde 53’ü yılda bir kez, yüzde 42’si iki kez ve yüzde 5’i ise üç ve üzerinde zam yapmayı hedeflediğini belirtmişti. Araştırmaya göre 2023 yılında en yüksek artış planlayan sektörlerin başında otomotiv ve enerji sektörü başı çekiyor. Zam oralarına göre ortalama yüzde 70,5 ile otomotiv ana sanayi, ortalama yüzde 68,6 ile enerji, ortalama yüzde 67,3 ile üretim, ortalama yüzde 67,1 ile otomotiv tedarik sanayi  maden ve metal sektöründe ise yüzde 66.8 ortalama zam yapmayı planlıyor. Yine aynı araştırmaya göre 2022 yılında ek ücret artışı gerçekleştiren firmaların oranı yüzde 96. Araştırmaya katılan firmaların yüzde 31’i 2022'de en az 2 defa ek ücret artışı gerçekleştirdiğini ifade ederken bu oran 2021 yılında yüzde 35 olarak gerçekleşti.  Araştırma sonuçları katılımcı firmaların 2021 yılında yapılan ek artışlarla birlikte ankette yer alan tüm sektörler için ortalama yüzde 105'lik zam sonucunu ortaya koymuştu.

Bütün gözler asgari ücrette peki özel sektör 2023 yılında yüzde kaç zam yapacak?

Asgari ücret artışından sonra özel sektörde ücret artışları nasıl olacak?