Kent Haberleri

Son dakika haberi! İcra takipleri durduruldu! Daha birçok yeni karar açıklandı! Hemen bakın!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük deprem felaketi nedeniyle ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında ilk düzenleme yayınlandı. Buna göre icra takiplerinin durdurulması başta olmak üzere birçok yeni karar yayımlandı. İşte detaylar… OHAL kapsımında alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 120 sayılı kararname ile yargı alanında yer alan bazı süreler yeniden belirlenirken, deprem bölgesindeki illerde nafaka hariç icra takipleri durdurulurdu

Deprem nedeniyle ilan edilen OHAL kapsamında birçok yeni karar alındı.

OHAL kapsımında alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan 120 sayılı kararname ile yargı alanında yer alan bazı süreler yeniden belirlenirken, deprem bölgesindeki illerde nafaka hariç icra takipleri durdurulurdu. Diğer yandan, gözaltı süresi ise 4 günden 7 güne çıkarılırken, TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri bakımından ilgili kanunlarda düzenlenen sürelerin bu sürece tabi olmayacağı duyuruldu.

EKONOMİ gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, deprem felaketinden dolayı ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında ilk düzenleme yayımlandı. Yayımlanan yeni kararname ile yargı alanında yer alan bazı süreler yeniden belirlendi.

SEÇİMLER OHAL’DEN ETKİLENMEYECEK!

Bölgede OHAL ilanıyla birlikte, Türkiye’de yaklaşan seçimlerin akıbeti de netleşti. Yeni düzenlemeyle bir çok süreç Nisan ayına kadar durdurulurken, milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçim takviminin bu sınırlamalara tabi olmaması hükme bağlandı.

Yeni kararname uyarınca, deprem bölgesindeki illerde nafaka hariç icra takipleri durduruldu ve gözaltı süresi 4 günden 7 güne çıkarıldı.

İCRA TAKİPLERİ DURDURULDU

Bölgede OHAL ilan edilen illerde, hak kayıplarının önlenmesi amacıyla , dava açma, icra takibi başlatma, başvuru, şikayet, itiraz, ihtar, bildirim gibi işlemler ile nafaka harici tüm icra işlemlerin 6 Nisan 2023’e kadar durdurulduğu duyuruldu.

Kararnameye göre, suç ve ceza, kabahat ve idari yaptırım ile disiplin hapsi ve tazyik hapsi için kanunlarda düzenlenen zamanaşımı süresi, TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri bakımından ilgili kanunlarda düzenlenen süreler bu sürece tabi olmayacak.

Diğer yandan icra ve iflas daireleri tarafından mal veya haklara ilişkin olarak ilan edilmiş olan satış gününün durdurma süresi içinde kalması halinde, bu mal veya haklar için durdurma süresinden sonra yeni bir talep aranmaksızın icra ve iflas daireleri tarafından satış günü verilecek. Bunun dışında konkordato mühletinin alacaklı ve borçlu bakımından sonuçları, durdurma süresince devam edecek.

Kararnameye göre öte yandan depremde bu illerde bulunan kişiler bakımından ülke genelinde uygulanacak.

Kararname kapsamında, OHAL ilan edilmeyen illerin barosuna kayıtlı avukatların ve bürolarında çalışan kişilerin deprem illerinde kan veya kayın hısımlarının bulunması veya kurtarma çalışmalarına destek için bu illere gitmeleri halinde, bunlar tarafından takip edilen davalarda da 6 Mart 2023’e kadar bu hükümler uygulanacak.