Ekonomi

Son dakika! İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Piyasaların heyecanla beklediği piyasalar için ikinci kritik karar olan İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan artırarak Ekim 2008 yılından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,50'ye yükseltti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) tarafından yapılan açıklama göre bankanın para politikası kararları belli oldu. Duyuruda, bankanın politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 3,50'ye çıkardığı ve kararın 3'e karşı 6 oyla alındığı açıklandı.

Üyelerden 2 kişinin politika faizinin sabit bırakılması yönünde oy kullandığı açıklanırken 1 üyenin ise 75 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullandığı belirtildi.

 

Duyuruda, ülkenin beklenenden uzun süre resesyonda kalabileceğine dair açıklamalar yer alırken enflasyon baskısının ise kısa dönemde oldukça yüksek seviyede kalmasının öngörüldüğü belirtildi.

Enflasyon oranının 2023 yılının ortalarında sert şekilde geri çekilebileceğinin tahmin edildiği duyuruda, söz konusu geri çekilmeye artan işsizliğin ve düşmesi beklenen enerji fiyatlarının öncülük edebileceği ifade edildi.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIŞINA DEVAM ETTİ!

Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Banka'nın, üç temel politika faizini 50 baz puan artırdığı belirtildi. Yapılan açıklamada, refinansman faizinin yüzde 2,50'ye, mevduat faizinin yüzde 2'ye ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 2,75'e yükseltildiği kaydedildi. Böylece ECB'nin faiz oranları 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Banka, üç temel politika faizini temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekim aylarında da 75'er baz puan artırmıştı. Alınan son karar ile birlikte ECB, peş peşe  4'üncü defa faiz artışı gerçekleştirmiş oldu. Piyasalar, genel olarak 50 baz puanlık faiz artırımını fiyatlıyordu. ECB, faiz artış hızını ise bu durumda yavaşlatmış oldu.

 

DAHA FAZLA FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından karara yönelik yapılan açıklamada, enflasyon görünümünün önemli ölçüde yukarı yönlü revize edildiği belirtilerek, daha fazla faiz artışı beklendiği aktarıldı.

Enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2'ye geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarının istikrarlı bir hızda önemli ölçüde artması gerektiğine karar verildiği belirtilen açıklamada, gelecekteki faiz kararlarının verilere bağlı olacağı aktarıldı.

Açıklamada, para politikasının normalleşme prensiplerinin de tartışıldığının altı çizilerek, 2023 yılının mart ayından itibaren varlık alım programı (APP) portföyünün ölçülü ve öngörülebilir bir hızda düşürüleceği belirtildi.

ECB'nin, vadesi gelen varlıklara yapılan bütün anapara ödemelerini yeniden yatırıma çevirmeyeceğine işaret edilen açıklamada, yavaşlamanın 2023'ün ikinci çeyreği bitimine kadar ayda ortalama 15 milyar avro olacağı, sonraki dönemdeki hızın ileride belirleneceği kaydedildi.

Açıklamada, ECB'nin şubat ayındaki toplantısında, APP varlıklarını azaltmak için ayrıntılı parametreleri duyuracağı belirtildi.

TCMB'nin resmi rezerv varlıkları 122,4 milyar dolar oldu!

Avupa Merkez Bankası üstüne basa basa açıkladı! Euro 6 saat sonra resmen böyle olacak! Görmeyen duymayan kalmasın!

Dolarda beklenen gün geldi! Amerika Merkez Bankası resmen açıkladı! Kıyıda köşede doları olanlar zaman kaybetmeden bakın