Genel

Son dakika! Kastamonu'da deprem!

Son dakika! Kastamonu’da deprem meydana geldi. İşte detaylar!24 sıralarında 4

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde saat 00.24 sıralarında 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

İşte haberin ayrıntıları…

Kastamonu’da 2 Nisan 2023 günü saat 00.24’te deprem oldu. İhsangazi ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğünün de 4.2 olduğu belirtildi. Yerin 11.83 kilometre derinliğindeki meydana gelen deprem kentte kısa süreli bir paniğe sebep oldu.

FAY NEDİR VE KIRILINCA NE OLUR?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri, bazı bölgelerde yıllar boyunca enerji birikmesine neden olur ve bu birikmiş enerji zamanla ortaya çıkararak hareketli kesimlere "fay" adı verilen zayıf yerlerde kaymaya neden olur.

Levhalar arasındaki sürtünme, birbirlerinin hareketlerini engeller ve levhaların birbirine sürtünmesi sırasında büyük kaya kütleleri arasında kalan fay hatları zorlanır. Bu zorlanma nedeniyle, fay hattında gerilme enerjisi birikir.

Zamanla bu gerilme enerjisi o kadar büyür ki, kısa bir süre sonra fay hattı kırılır ve büyük bir deprem meydana gelir. Bu ilk harekete "ana şok" veya "deprem" denir. Deprem, bölgedeki yer kabuğunun diğer zayıf kısımlarının da kırılmasına neden olabilir. Bu kırılmalara da "artçı depremler" veya "artçı şoklar" adı verilir.

FAY HATTI NEDİR? FAY HATTI NASIL OLUŞUR?

Bu soruya şöyle yanıt verebiliriz; Yer kabuğunu meydana getiren levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilmeler ve sıkışmalar, bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikimine neden olur. Bu oluşan enerjiler zaman zaman ortaya çıkar ve hareketlenmelere neden olur. Bu hareketli bölümler fay, fayın bulunduğu yerlere fay hattı denilmektedir.

GÜÇLÜ DEPREMLER FAY BÖLGESİNDE KALICI ETKİ BIRAKABİLİYOR

Güçlü depremler, bir fay bölgesi üstünde uzun süreli etkiler bırakabilir. Bu durumda gelecekte yeni çatlaklar ve gerilimler oluşturarak hasar riskini arttırabiliyor. Örneğin, San Andreas Fayı boyunca yapılan altı yıllık bir araştırma sonucunda 2004 Parkfield depreminin sığ kaya katmanlarında kırılmaya ve mikro çatlaklara sebep olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle, deprem dalgalarının bölgede hareket etme hızı değişmiş ve üç yıldan uzun bir süre boyunca sarsıntılara karşı daha savunmasız hale gelmiştir.