Ekonomi

Son dakika! Merkez Bankası'ndan KKM değişikliği

Yapılan değişiklikle bankalarda döviz cinsinden mevduat hesabı olup hala KKM sistemi içinde girmemiş şirketlere KKM'ye geçmeleri için esneklik tanındı.Yapılan değişiklikle daha önce 30 Haziran'a kadar olan süre 30 Eylül'e uzatıldı

Şirketlere Kur Korumalı Mevduat Hesabı açabilmeleri için yeni bir değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle daha önce 30 Haziran'a kadar olan süre 30 Eylül'e uzatıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), getirdiği değişikliğe göre, şirketler 31 Aralık 2021 ile 30 Eylül 2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan dolar, euro ve sterlin hesaplarını Türk lirasına çevirerek Kur Korumalı Mevduat Hesabı açabilecek.

Merkez Bankası'nın yaptığı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’in 4 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete’nin 30 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan sayısında,  KKM ile ilgili yapılan değişiklik hakkında şu ifadeler yer aldı.

“Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 ile 30/9/2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir."

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bültenindeki verilere göre, ekonomiye büyük yük getirdiği ifade edilen Kur Korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 23 Eylül'le biten haftada 1 trilyon 348,8 milyar TL'den 1 trilyon 370,8 milyar TL'ye yükseldiği ifade edilmişti.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, yapılan bu değişikliğin sinyallerini vermişti. MB'nin toplantı özetinde,  Türk Lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanan gelişmelerin mevduat ve kredi fiyatlamaları üzerindeki etkilerinin ve döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından takip edildiği belirtilmişti. Açıklamada, kur korumalı mevduat ürünlerine yönelik gelişmelerin ters para ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve fiyat istikrarı üzerindeki etkilerinin analiz edilerek gerekli politika tedbirlerinin oluşturulmaya devam edileceği vurgulanmıştı. Açıklamada PPK'nın parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçları güçlendirmeye devam edeceği ifade edilmişti.

 

Ekonomiyi bekleyen büyük tehlike ne? KKM hesapları dolara döndüğünde...

Türkiye Ekonomi Modeli’nin kur korumalı mevduat bakiyesi 1,3 trilyon liraya ulaştı!

Şirketlerin Kur Korumalı Mevduat süreleri değişti! Şirketler için KKM süreleri ne zaman bitiyor?