Ekonomi

Son dönemin en çok kazandıran yatırımı! Alan hiç pişman olmuyor

Altın, döviz ve arabayı geçerek en fazla getirisi olan yatırım aracı oldu. Son bir yılda arsa fiyatları yüzde 200’lerin üzerinde yükseldi. Alan hiçbir kimse pişman olmuyor. Peki arsa alırken nelere dikkat edilir? İşte tüm detaylar...Fiyatlardaki astronomik artışlardan sonra ev almak için yeteri kadar birikimi bulunmayan vatandaşlar farklı alternatiflere gidiyor

Konut fiyatlarındaki yükselişler gayrimenkul yatırımcılarının alım alışkanlıklarında değişikliğe neden oldu. Fiyatlardaki astronomik artışlardan sonra ev almak için yeteri kadar birikimi bulunmayan vatandaşlar farklı alternatiflere gidiyor. Yatırım araçları arasında öne çıkan arsalar son dönemde yıllık olarak yüzde 200'lerin üzerinde değer gördü.

KONUT DIŞI SATIŞLARIN PAYI %60’LARA DAYANDI
2022 yılında gayrimenkulde konut dışı satışların payı yüzde 54,07' ye yükselirken, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 58’e çıktı. Geride kalan sürede özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaz aylarının etkisiyle arsa alımları artmış halde. Bu da bu rakamların yüzde 60’lara çıkabileceğini işaret ediyor. Gayrimenkulde konut dışı alımın bu oranlarda olması ülkemizde çok sık görülen bir durum olmamakta.

ARSA DAHA ULAŞILABİLİR BİR HEDEF
Artan inşaat maliyetleri ve dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle yeni konut üretimi zorlaştı. Bu dönemde vatandaşlar daha ulaşılabilir olan arsaya yöneldi. Diğer kentlerle karşılaştırıldığında, sahil şeridindeki kentlerde arsa fiyatları daha fazla arttı. Zaten Ege ve Akdeniz kıyıları turizm potansiyeli ve tatil köyleri veya lüks villalar geliştirmek için kârlı bir fırsat olması nedeniyle yıllardır rağbet gören yerlerdi. Deprem felaketi ve pandemi ile yükselen arsa talebi bu dönemde zirve yaptı.

DEPREM RİSKİ AZ OLAN YERLER YÜKSELİŞTE
Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nin batı tarafındaki deprem riskinin az olduğu bölgelerde talep artışı ve doğal olarak fiyat yükselişi yaşandı. Benzer şekilde, Marmara bölgesi, özellikle de İstanbul ve çevresi, ekonomik önemi ve devam eden kentsel gelişim projeleri nedeniyle arazi yatırımı akınına uğradı. Burada son bir yılda arsa fiyatları yüzde 83 arttı.

ARSA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 
Arsa yatırımında konulara hâkim olmayanlar olumsuzluk yaşayabilir. Vergi dışı mağduriyetler yaşanmaması için fiyatı ya da sunulan proje görselleri cazip gelse de araştırmadan alım yapılmamalı. Arazilerin imarlı olduğundan emin olunmalı ve mutlaka Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden parsel sorgulaması yapılmalı. Arsa bizzat görülmeden fotoğraftan alım yapılmamalı. İlgili yerin belediyesine ve tapu dairesine gidip detaylı bilgi alınmalı.

Öte yandan başka bir sektör temsilcisi Arzu Turan da, bu konuda şu önerileri sunuyor:

1 Arsa üzerindeki şerhler çok önemli: Birincisi tarım arazisi alıyorsanız üzerinde şerh olabilir ve tarım dışında değerlendirilmesi mümkün olmayabilir. “Birkaç yıl sonra buraya küçük bir ev yaparım” diye düşünüp alıyorsunuzdur ama yapamazsınız. Satıcı size ilgili arsada inşaat izni olduğunu söyleyebilir ama bunun teyidini mutlaka resmi kurumlardan almanız gerekiyor. 2 Hisseli arsalarda sorunlar çıkabiliyor: Hisseli arsalarda en büyük risklerden biri büyük hissedarların farklı hukuki yollar ve davalarla küçük hissedarların yerlerini düşük fiyatlara alabilme ihtimalidir. Diğer bir konu hisseli arsanıza bir işlem yapmak istediğinizde diğer hissedarların da rızasının alınması gerekebilir. Bu yüzden hisseli tapu yerine tapusunda ‘tam’ yazan arsaları almak her zaman daha iyidir. 3 Alacağınız arsaya mutlaka ayak basın: Yeri mutlaka gidip görmelisiniz. Dijital ortamda öyle hileler var ki bazen biz bile hayrete düşüyoruz. Çeşitli fotoğraf hileleriyle arsa daha cezbedici hale getirilebiliyor ve bu durum fotoğraf üzerinden fark edilmeyebiliyor. Eğer güvendiğiniz bir aracı varsa o sizin adınıza gidebilir.

4 Resmi kurumlara sorulmalı: Alacağınız arsaya ayak basıp kendi gözlerinizle gördükten sonra yapmanız gereken şey ilgili belediyeye ve tapu dairesine gitmek ve ‘ben burayı almak istiyorum’ demek.

Size mutlaka bilgi vereceklerdir. Örneğin almak istediğiniz yer mera arazisi çıkabilir tarımsal veya farklı bir amaçla asla kullanamazsınız. Zeytinlik vasfında olabilir, 2B orman arazisi olabilir, hazinenin de söz sahibi olduğu bir yer çıkabilir.

5 Hayal satanlara dikkat edilmeli: Arsa alırken size hayal satanlar çıkacaktır. “Buradan 3 sene sonra yol geçecek, hastane yapılacak, çok katlı imar izni olacak vs” gibi şeyler söylenebilir

Özellikle haritacıların isimlerini kullanarak geleceğe dönük sözler verilebilir. Bu gibi durumlarda sadece öngörebileceğiniz riskleri satın almaya dikkat edin.

6 Kurumsal yapılar aracılığıyla işlem yapılmalı: Arsa alımında yanlış bilgiye yönelmemek için güvenilir bir kurumsal aracıyla çalışmakta her zaman fayda vardır. Bahsettiğimiz tüm ön araştırmaları sizin adınıza yapacak olan güvenilir aracı size zaman ve doğru bilgi avantajı sağlar.

Türkiye’nin hemen her şehrinde arsa talebi ve buna bağlı olarak fiyatları da artıyor. Trakya’nın Kırklareli, Tekirdağ, Edirne gibi illeriyle öne çıktığı talep artışında; kıyılarda Muğla’nın ilçelerinden İzmir’in ilçelerine kadar arayışlar sürüyor. İstanbul yakınında ise Sakarya ve Kocaeli’nin yükselişi var. Ankara’da ise Temelli, Polatlı, Hisarlıkaya gibi bölgeler bu dönemde çok fazla talep görüyor. Karadeniz’de ise pek çok şehir değerlendiriliyor. Yeri, konumu ve büyüklüğü ile imar planına göre arsalarda 2 katından 10 katına kadar fiyat artışları yaşanıyor.