Ekonomi

Son haber! Vergi affının detayları belli oldu! İşte merak edilen tüm yanıtlar

Devletin tahsil edemediği 2 trilyon liraya yakın alacağı için vergi affı geliyor. Son 6 yılda 5 vergi affı çıktığını ve toplamda 210 milyar lira tahsilat yapıldığını kaydeden Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, son af ile 250 milyar lira tahsilat yapılabileceğini kaydetti.

 Pazartesi günü detayları açıklanacak vergi affında neler yer alacak? Vergi affı ne zaman çıkacak, başvuruları ne zaman başlayacak, hangi borçlar yapılandırılacak? Vergi affından ne kadar gelir bekleniyor? Hangi borçlar vergi affı dahilinde olmayacak? EYT borçlanması yapanlar vergi affından yararlanabilecek mi?

İşte bütün bu soruların yanıtlarını Vergi Uzmanı Nedim Türkmen Habertürk TV ekranlarında yanıtladı.

2 trilyon liraya yakın tahsil edilemeyen gelir

Çıkarılacak yeni vergi affının bir önceki 7326 sayılı kanunda ne varsa hepsini kapsayacağını ek olarak da bazı artıları olacağını kaydeden Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 31.12.2022 tarihi itibariyle devletin tahsil edemediği bütçe geliri toplamının 1 trilyon 111 milyar lira, tahsil edilemeyen vergi gelirinin 512 milyar lira, SGK'nın prim alacağının da 110 ile 130 milyar lira arasında olduğunu kaydetti. Devlete olan bütün borçların kapsama girdiğini kaydeden Türkmen, şirketlerin SGK prim borçlarının, vergi borçlarının, öğrenci KYK borçlarının, vatandaşların belediyelere olan emlak vergisi borçlarının kapsam dahilinde olduğunu söyledi.

Hangi borçlar kapsam dışında?

 

Çeşitli ödeme kademeleriyle büyük indirimlerin de söz konusu olacağını ifade eden Türkmen, ilk ay peşin ödeme durumunda gecikme faizinin yüzde 90'ının silinmesi gibi unsurların da olacağını belirtti. Türkmen 5 bin liranın altındaki borçların da tamamen silinmesinin gündeme geleceğini kaydetti. Af kapsamında elektrik, su borçlarının da olacağını kaydeden Türkmen,  sigara içme cezasının kapsam dahilinde olmayacağını ifade etti.Aynı şekilde EPDK kurumunun denetleme yetkisindeki kuruluşlara kestiği cezaların da kapsam dışında olacağını ifade eden Türkmen,  trafik cezalarının, MTV cezalarının kapsamda olacağını ancak bu yılın Ocak ayından sonraki kısmının dahil olmayacağına dikkati çekti.

Vergi affı ne zaman çıkacak?  İlk ödeme ne zaman alınacak?

Vergi Affı kanunun çıkmasından sonra olası  başvuru döneminin 1 Nisan ile 1 Temmuz arasında olacağını, borçlarını yapılandıranların da ilk ödemeyi Eylül ayı gibi yapacağını ifade eden Vergi Uzmanı Türkmen, seçim döneminden sonra ilk taksitin ödeneceğini kaydetti. Elektronik haciz yapılan vatandaşların zorluklar yaşadığını, devletin de tahsil edemediği borçlarını böylelikle tahsil edeceğini kaydeden Türkmen, "Bu anlamda bir kayıp yok" ifadesini kullandı.

EYT borçlanmaları kapsamda olacak mı?

 

EYT borcunun yapılandırılması için 2022 itibariyle bir tahakkuk alınması gerektiğini kaydeden Türkmen, emeklilik için geçmişe dönük SGK primlerinin peşin olarak ödenmesi şartı olduğunu dolayısıyla EYT borçlanmalarının bu kapsama alınacağını düşünmediğini ifade etti. Şirketlere EYT kıdem tazminatları için hali hazırda KGF kapsamında destek sağlandığını kaydeden Türkmen, borçlanma miktarlarının da çok yüksek olmadığını bu anlamda bir sorun yaşanacağını düşünmediğini belirtti.

Vergi affından nasıl yararlanılacak?

2 yılda bir vergi affı çıktığı için vatandaşın bu konuya hakim olduğunu kaydeden Türkmen, Maliye Bakanlığı ve SGK'nın da başvuruyu kolaylaştırdığını dile getiren Türkmen, başvurunun internetten yapılacağını, ödemenin de internet üzerinden yapılacağını vergi dairesi ve SGK müdürlüklerine gitmeye gerek kalmayacağını belirtti. Türkmen, son 6 yılda çıkan 5 yasadan 210 milyar lira tahsilat olduğunu,  çıkacak yeni yasadan tek başına 250 milyar lira tahsilat yapılabileceğini dile getirdi.

 

Kiracı ev sahibi ilişkisinde 10 soru 10 yanıt! Hukuki haklarınız neler?

Akıl almaz EYT sahtekarlığı! Şeytanın aklına gelmez!

Kiracılar dikkat! O belgeye tarihsiz imza atmayın!