Sektörel

Sönmez Holding'ten 215 milyon dolar yatırım

Son dönemde Sönmez Filament'i kapatmasıyla gündeme gelen Bursalı Sönmez Holding, krize karşın yatırımlarında hız kesmedi.

"Krizlerin de bir ömrü var. Eski günlere bir iki yıla kadar dönülür. Bu yüzden yatırımlarımızı ertelemedik" diyen Bursalı Sönmez Holding'in Başkanı Celal Sönmez, tekstilde küçüldüklerini, yeni odaklandıkları turizm, çimento, teknoloji perakendesi ve enerji sektöründeki 215 milyon dolarlık yatırımlarını 2009'da devreye sokacaklarını söyledi.

Tekstilde hedef küçülten grup, turizm, çimento, enerji ve elektronik perakendesinde 2008'den devam eden ve 2009'daki yeni projeleri için 215 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Holding, yeni yatırımlarında bin kişiye de istihdam sağlayacak.

Krizin bir ömrü var

Bursa Uludağ'daki Monte Baia Oteli'nin sezon açılışı için düzenlenen toplantıda konuşan Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 2009 ve 2010'da 215 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek, "Krizlerin de bir ömrü var. Dünyada yaşanan kriz sonsuza kadar sürmez. Eski günlere bir iki yıla kadar dönülür. Bu yüzden yatırımlarımızı ertelemedik" dedi. Sönmez, "Kriz başlayınca devam eden yatırımlarını bir süreliğine askıya alıp almamayı değerlendirdik. Önce bir yıl ertelemeyi düşündük. Ancak geleceği düşünerek planlarımızda değişiklik yapmadık" diye konuştu.

215 milyon dolarlık yatırım

Sönmez, yatırımlarıyla ilgili de, "Bilecik'te 125 milyon dolarlık çimento fabrikasının yatırımı sürüyor. Haziran başında 70 milyon dolara mal olan Antalya Lara'da resort oteli, 1 Temmuz'da ise Bursa'da 20 milyon dolarlık bir şehir otelini hizmete açıyoruz. Karadeniz Bölgesi'ndeki iki hidroelektrik santrali için ise 90 milyon dolarlık yatırım bütçemiz var" bilgisini verdi. Sönmez, Bodrum ve Uludağ'da bulunan Baia otel zincirini 10'a çıkartmak istediğini de vurgulayarak, Antalya Lara ve Bursa'daki otel dışında, yine Bursa Çekirge'de termal otel yatırımı da düşündüklerini, İstanbul, Ankara ve İzmir'de de fırsat çıkarsa var olmak istediklerini aktardı.

Enerjiye 90 milyon dolar

Enerji sektörüne iki yıl önce Uşak'ta kurdukları doğalgaz çevrim santralı ile adım attıklarını anımsatan Sönmez, şunları söyledi: "Rize ve Ordu'da iki tane nehir tipi hidroelektrik santral yapımı için 31 Aralık itibarıyla lisansımızı aldık. 2009'da temellerini atıyoruz. Bunlardan Rize'deki 34.5, Ordu'daki ise 10 megawatt olacak. Yatırım tutarı ise yaklaşık 90 milyon doları bulacak."

Bin kişiye yeni istihdam

2008'da 350 milyon dolar ciro elde ettiklerini aktaran Celal Sönmez, yeni yatırımlarla birlikte 2010 yılında 600 milyon dolarlık bir ciroya ulaşacaklarını kaydetti. Şu anda 2 bin 100 kişiyi istihdam ettiklerini de dile getiren Sönmez "Yeni yatırımlarımızla iki yıl içinde bine yakın yeni istihdam sağlayacağız. Ciromuzun yüzde 25'ini tekstil, yüzde 25'ini enerji, yüzde 25'ini elektronik perakendeciliğinden elde ediyoruz. Geri kalan yüzde 25'i ise turizm, taşımacılık ve diğer faaliyet alanlarından geliyor."

Uludağ'da hedef 200 bin turist, 50 milyon dolar gelir

GEÇEN yıllarda daha çok Türklerin tercih ettiği Uludağ'da bu yılbaşında yüzde 50 Türk, yüzde 50 oranında Rus turisti ağırladıklarını belirten Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, şu bilgileri verdi: "19 otele sahip Uludağ, Türkiye'deki kış turizmiyle ilgili 14 bin yatak kapasitesinin 8 binini barındırıyor. Bu yıl krize karşın 200 bin turist ve 50 milyon dolar gelir hedefleniyor. Ruslar bu sezon bölgeye ilgi gösteriyor. Uludağ'ı bu yıl Ruslar kurtardı. Ruslar gelen turistlerin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Bölgeye Rusya dışında Kazakistan ve Ukrayna'dan turist geliyor."

Filament'in makinelerine Suriyeliler talip

ON yıl önce cirosunun yüzde 95'ini tekstilden elde eden Sönmez Holding'te bu oran bugün yüzde 25'lere düşmüş durumda. Firmanın kapanışı sırasında yaklaşık 200 kişiyi işten çıkarmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Celal Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tekstil sektöründen tamamen çıkmadık, iki fabrikamız Sönmez ASF ve Sönmez Pamuklu yoluna devam ediyor. Tekstil sektöründe yetiştiğim için bu sektörle duygusal bağım var. Üç yıl önce Filament'in makine parkına da 32 milyon dolarlık yatırım yaptık. Şu anda bu makineler kapalı fabrikada duruyor. Geçen günlerde Suriye'den bir grup gelerek fabrikadaki iki makineye talip oldu. Bundan üç ay önce olsaydı herkes bu makineleri almak isterdi. Şimdi kriz ortamında her şey değişti."

İşsizlik oranı sanal

KRİZLE ilgili sorulara Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı olarak cevap veren Celal Sönmez, Bursa'nın kriz sürecinde otomotiv ve tekstilde kan kaybettiğini kaydetti. Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak kamuoyuna yansıyan "Bursa'da 50 bin kişi kriz sebebiyle işinden oldu' şeklindeki ifadeler abartı. İşletmeler eleman çıkarmamak için direniyor. Bunun yerine ücretli ya da ücretsiz izin yöntemlerine başvuruyor. Büyük firmalarda yaşanan gelişmeler daha çok duyuluyor ancak küçük şirketler sıkıntılarının çok fazla dışa yansıtılmasını istemiyor. Kriz, ocak, şubat, mart aylarında etkisini yoğun bir şekilde hissettirmeye devam edecek."

Hürriyet