Genel

Sonsuz şžükran Köyü Projesi'nde binalar sanat için kurulacak!

'Anadolu'ya şžükran Buluşmaları'nın ikincisi 3-17 Eylül tarihleri arasında yapılıyor. Anadolu'nun ortasında, kerpiç mimari tarzında inşa edilen köye yerleşecek sanatçılar, köy halkı gibi yaşayacak...

Evlerde atölye ve sanat çalışmalarını icra edecekler. Köyde; film gösterimleri, söyleşiler, seminerler, sergiler ve konserler yapılacak.

Sanatçıyı Anadolu insanıyla buluşturmayı amaçlayan 'Sonsuz şžükran Köyü Projesi', hayata geçiyor. Konya'da Selçuklu mimarisine uygun olarak yapılan kerpiç evlerde sinema ve dizi filmlerin ünlü oyuncuları, mimarlar, heykeltıraşlar, ressamlar ve fotoğrafçılar bir araya gelerek kendi alanlarında eserler ortaya koyacak. Proje, bu şekliyle dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyor.' Bu cümlelerin üzerinden tam bir yıl geçti. Geçen sene başlayan, kış aylarında ara verilen proje, bu yıl tekrar gerçekleşiyor. Bir kültür sanat köyü olarak inşa edilen Sonsuz şžükran Köyü'nde oluşan Türkiye'nin en büyük sanat birikimi, ikinci kez 'Anadolu'ya şžükran Buluşmaları' adıyla 3-17 Eylül tarihleri arasında yeniden başlıyor.

Köy projesinde bölgenin tarihsel yapısına uygun olarak sanatçılar tarafından kerpiç evler inşa ediliyor. Bu evlere müzisyen, sinema yönetmeni, ressam, modacı, arkeolog, gazeteci, heykeltıraş, sinema ve dizi oyuncularından oluşan çok sayıda yerli ve yabancı sanatçı yerleşiyor. Sanatçılar, burada hem kendi çalışmalarını yapıyor hem de köy halkına ücretsiz ders veriyor.

Sanat köyünde şu ana kadar 11 dubleks kerpiç evin yapımı tamamlandı ve sanatçılar evlere yerleşmeye başladı. Modacı Cemil İpekçi, sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, televizyon programcısı ve sunucu Esra Alkan, bu isimlerden bazıları.

Anadolu'nun ortasında, kerpiç mimari tarzında inşa edilen sanatçı köyüne yerleşecek sanatçılar, köy halkı gibi yaşayacak. Evlerde atölye ve sanat çalışmalarını icra edecekler. Burası sadece sanatçıların yaz aylarının bir dinlenme mekanı olarak kullanılan alan olmaktan çok, katılımcıların kendi köyleri gibi benimseyip bayramlarda, milli gün ve tatillerde buluşacakları bir yer olarak da tasarlanıyor.

Heykeltıraş Nilhan Sesalan'ın tasarlayıp uyguladığı Sonsuz şžükran Köyü'ne 14 metrelik Selçuklu hayat ağacı desenleri, Selçuklu kartalından esinlenilerek oluşturulmuş dev 'Hayat Kapı' anıtı dikiliyor.


Kültür sanat köyünde neler olacak

Sonsuz şžükran Köyü, yönetmen Mehmet Taşdiken'in projesi. Doğduğu topraklara şükranını ifade ediyor. Konya'ya bağlı Hüyük ilçesinin çavuş kasabasında kuruluyor. Sanatçıların bilindik yerlerden uzak bir noktada film çekmek, festival ve gösteriler düzenleyeceklerini söyleyen Taşdiken, 'Burada kitap yazıp araştırma yapacaklar. Arkeologlar bölgeyle ilgili etkinlikler düzenleyerek arkeolojik çalışmalara katkıda bulunacak. Mimarlar, bölgenin gelenek ve aksesuarlarından yeni tarzlar oluşturacak.' diyor.

Sanat köyünde 3 Eylül'den itibaren Türkiye'nin önemli ressam ve fotoğraf sanatçılarının eserlerinden oluşan sergiler açılacak. Her gün oyuncu ve yönetmenler, yazarlar, akademisyenler, modacılar söyleşi yapacak. Bir sinema filmi gösterilecek ve yönetmenleri söyleşi yapacak. Cenneti Beklerken, Gölgeler ve Suretler, Mommo: Kız Kardeşim, Organize İşler, 72. Koğuş gösterilecek filmlerden bazıları.

şžükran buluşmalarında kimler var

'Kültür-sanat adamları, köye öğretmeye değil, öğrenmeye, kurtarıcı olmaya değil, kurtulmaya, almaya değil, borcunu ödemeye geliyor...' Bu söylemle yola çıkan projede; oyuncu Halil Ergün, modacı Cemil İpekçi, komedyen Tolga çevik, gazeteci Balçiçek İlter, yönetmen Derviş Zaim, gazeteci Can Dündar, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, oyuncu Melisa Sözen, sanatçı Yavuz Bingöl, oyuncu Kerem Alışık gibi pek çok isim yer alıyor.

Fatma Turan / ZAMAN