Kent Haberleri

Sonunda bu da oldu! Depremden sonra onun fiyatına bir anda yüzde 150 zam geldi!

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve toplamda 11 kenti etkileyen deprem sonrasında sera ve tarlalar hasar gördü. Ürün lojistiğinde yaşanan aksamaların etkisiyle İstanbul’da semt pazarlarında fiyatlar yukarı fırladı. Esnaf, sebze fiyatlarında yüzde 150 artış olduğunu ifade etti. 7 ve 7

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetinde yaşanan depremlerin ardından sebze fiyatlarında artış yaşandı. Deprem ile birlikte seralar büyük zarar görürken, çiftçiler ise tarlalara giremedi. Deprem, çevre kentleri bile etkilerken yollarda yaşanan yoğunluk ise ürün tedariki olumsuz etkilendi. Maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa, beyaz lahana, roka gibi sebze ürünlerinin çoğu deprem bölgesinden gelirken, bu ürünlerde yüzde 150 civarında artış oldu. Fiyat artışının 3-5 gün geçerli olduğunu ifade eden hal esnafı, daha sonrasında ise fiyatların normal döndüğünü belirtti.

SEBZELERİN ÇOĞU DEPREM BÖLGESİNDEN GELİYOR

Hale gelen ürünlerin pek çoğunun deprem bölgesinden geldiğini söyleyen hal esnafı Nurullah Dağıstanlı, “Özellikle bu mevsimde maydanoz, dereotu, ıspanak, pırasa, beyaz lahana, roka gibi ürünlerin pek çoğu deprem bölgesinden buraya geliyor. Depremden kaynaklı kimsenin bu ürünleri toplamaya vakti ve gücü olmadı. Ürünlerde yüzde 150 civarında artış yaşandı. Bu ürünlerin geneli Hatay, Adana gibi şehirlerden geliyor. Biz ürün satarken zorlandık” ifadelerini kullandı.

İşte detaylar...

“BİR DEMET MAYDANOZU 25 TL’YE SATIYORDUK”

Ürün azlığı yüzünden bir demet maydanozu 25 liraya sattıklarını belirten esnaf Dağıstanlı, “Şimdi ürün bolluğundan 5 TL’ye satıyoruz. Yollar nedeniyle ürün gelebilecek şehirlerden ürünler gelmedi. Bu hal ilk 3 gün sürdü. Şimdi ise yavaş yavaş düzene girmeye başladı. İlerleyen günlerde yeniden çiftçiler ürünleri toplamaya başlayacaktır” dedi.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ REKOLTEDE GÖÇ BELİRLEYİCİ OLACAK

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Fay hattının meydana getirdiği kesitlerden ziyade bölge insanının göç etmesinden kaynaklı tarlalar ekilemez, dikilemez, ekim dönemi içerisinde gerekli uygulamalar yapılamaz, ilaçlama, gübreleme, çapalama gibi faaliyetler yapılamaz. Bunla yapılamadığı için rekolte gerileyebilir” şeklinde konuştu.

Krediyle ev alıp depremde evi yıkılanların durumu ne olacak? Bu habere çok şaşıracaksınız!

Binalarda devrim gibi bir dönem başlıyor! Duyunca şoke olacaksınız!

Bankalardan 2 yıl ödemesiz, düşük faizli kredi imkânı! Paraya ihtiyacı olanlara hızır gibi yetişti!