Sektörel

Sosyal konutlar için 2025 bütçesinde 23 milyar TL kaynak ayrıldı! 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, sosyal konut finansmanının desteklenmesi için 23 milyar TL kaynak ayrıldığını belirtti. İşte o rakamlar... 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni'ne katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, burada gerçekleştirdiği konuşmasında, AK Parti hükümetleri olarak eğitimi hep en öncelikli meseleleri şeklinde gördüklerini ve 2002'de 8 milyar lira olarak devraldıkları Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini 2025'te 1 trilyon 452 milyar TL'ye yükselttiklerinin altını çizdi. 

Cevdet Yılmaz, öğretmenlerin kariyer imkanlarını genişlettiklerine, özlük haklarında da kapsamlı düzenlemeler yaptıklarına dikkat çekti. Yılmaz, "Yükseköğretim kurumları bütçelerini 2025 senesinde 488 milyar TL'ye yükseltiyoruz. Yükseköğretimi de dahil ettiğimizde eğitim bütçemizi, 2025 yılında 2 trilyon 181 milyar TL'ye çıkarıyoruz. Bu şekilde merkezi yönetim bütçesinden yüzde 14,8 oranı ile en büyük payı yine eğitime ayırıyoruz. Bu, artık AK Parti hükümetlerinin, Cumhur İttifakı hükümetlerinin bir geleneği haline geldi. Başından itibaren Milli Eğitim Bakanlığımız bütçeden en yüksek payın sahibi oldu. Bu geleneği bu bütçede de sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı. 

SOSYAL KONUT FİNANSMANININ DESTEKLENMESİ İÇİN 23 MİLYAR TL KAYNAK 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal devlet ilkesiyle ülkenin sahip olduğu refahı toplumun tüm katmanlarına yaymaya kararlı olduklarının altını çizdi ve "Sosyal yardım ve destekler için 2025 yılı bütçemizde 651 milyar TL tutarında kaynak ayırdık. Bu tutar 2025 yılı bütçesinin yüzde 4,4'üne denk oluyor" bilgilerini verdi. 

2025 yılında ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık primi giderlerini karşılamak için 131 milyar TL, 65 yaş üstü yaşlılarımız, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ve yakınlarına bağlanan maaşlar çerçevesinde 88 milyar TL, vatandaşların evde bakımına destek amacıyla 70 milyar TL, engelli vatandaşların eğitim desteği için 47 milyar TL kaynak ayırdıklarına dikkat çeken Yılmaz, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Sosyal konut finansmanının desteklenmesi için 23 milyar TL, ekonomik yoksunluk içinde olan çocuklarımızın aileleri yanında yetişmelerine imkan sağlayan sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 17 milyar TL, gelir düzeyi düşük vatandaşlarımıza sunulan elektrik tüketim desteği kapsamında 10 milyar TL, engelli eğitim taşıma giderleri kapsamında 8 milyar TL, koruyucu aile uygulaması için yaklaşık 2 milyar TL kaynak ayırdık."

REEL KESİM DESTEKLERİ İÇİN BÜTÇEDEN 561 MİLYAR TL 

Vatandaşların refahını artırmaya ilişkin bütçeden sağlanan sosyal amaçlı kaynaklara da değinen Yılmaz, daha ucuz elektrik ve doğal gaz kullanımı için 2025 yılı bütçesinde 472 milyar TL kaynak öngördüklerinin altını çizdi. 

Cevdet Yılmaz, pandemi sürecinde enerji maliyetlerinin çok arttığına dikkat çekerek, "Bu maliyetlerin vatandaşlara, topluma yansımalarını en aza indirmek amacıyla bütçeden ciddi sübvansiyonlar başlatmıştık. Bu, 2025 senesinde de 472 milyar TL ile sürüyor. Bu çerçevede bugün konut tüketicileri için doğal gaz ve elektrik maliyetinin yüzde 60 civarını bütçemizden, kamu kaynaklarından finanse ettiğimizi belirtmek isterim. 2022 Ocak ayı itibarıyla asgari ücreti vergi dışı tuttuk. Asgari ücrete kadar olan tüm gelirlerde yalnızca asgari ücretlilerde değil tüm gelir gruplarında asgari ücrete kadar olan tutar vergi dışı tutulmuştu" şeklinde konuştu. 

Bu çerçevede 2025 yılında 810 milyar lira vergi istisnası öngördüklerie vurgu yapan Yılmaz,  doğal gaz ve elektrik sübvansiyon destekleri ve asgari ücretin vergi dışı tutulması da dikkate alındığında sosyal harcamalara ayrılan kaynakların 1 trilyon 933 milyar TL'yi bulduğunu, bu rakamın bütçeye oranının yüzde 13,1 seviyesinde olduğunu söyledi. 

Reel kesim destekleri için bütçeden 561 milyar TL ödenek öngörüldüğünü de aktaran Yılmaz, "Bu çerçevede Sosyal Güvenlik Kurumu işveren prim ödemeleri için 223 milyar TL, tarımsal krediler sübvansiyon desteği olarak 160 milyar TL, Halk Bankası esnaf kredileri sübvansiyon desteği için 60 milyar TL, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvik ödemeleri için 32 milyar TL, mesleki eğitim doğrultusunda ödenen devlet katkısı için 30 milyar TL, ihracat başta olacak şekilde diğer reel sektör destekleri için 57 milyar TL kaynak ayırdık" dedi. 

Faiz kararı sonrası konut kredisi faizleri sil baştan değişti! 1 milyon TL'nin geri ödemesi ve aylık taksiti ne kadar? 

İslam Memiş’ten acemi yatırımcılara son dakika uyarısı: O hayali bırakın!

Esenyurt'ta günlük kiralanan 269 konut ile 2 ofis mühürlendi!