Sektörel

Sosyal konutlarda Türk firmalarına Çin engel oluyor!

Türkiye’de EGA ve Serel’den sonra sosyal konutlar için Ar markasını çıkardıklarını ama önlerinde Çin sıkıntısı olduğunu söyleyen Elmor Genel Müdürü Hakan Günderen, “Çin’den gelen ucuz ürünler fiyat avantajıyla TOKİ projelerinde daha kolay satış yapıyor. T

10 milyonluk konut ihtiyacının olduğu Türkiye kentsel dönüşüme hazırlanırken inşaatla birlikte büyüyen sektörler de yatırım planlarını buna göre yapmaya başladı. Türkiye’ oluşacak bu talebe yetişebilmek için bugüne kadar yaptıkları toplam yatırımın yarısı kadar yatırım yapmaları gerekeceğini söyleyen ECA ve Serel markalarının sahibi Elmor AŞ Genel Müdürü Hakan Günderen önlerindeki Çin sıkıntısını anlattı. Ar Musl markasıyla sosyal konutla var olmaya çalıştıklarını d getiren Günderen, “Kalite standardından taviz vermiyoruz ama bir sıkıntımız var. Çin’den gelen ucuz ürünler fiyat avantajıyla TOKİ projelerinde daha kolay satış yapıyor. Niteliksiz malzeme kullanılıyor. Bunun engellenmesi lazım” diye konuştu.


Büyümenin indikatörü inşaat olacaksa bu inşaatlarda

kullanılacak malzemelerin de Türkiye’de üretilmesi gerektiğini ifade eden Günderen şöyle devam etti: “Çin’e uygulanan herhangi bir kota yok. Türkiye’de satılabilmesi için ürünün TSE belgesi olması yeterli oluyor. Bizde yerel üreticileri destekleme biraz göz ardı ediliyor. 2011’de 498 milyon

dolarlık ithalat yapıldı. Bu da pazarın yüzde 40-45’i oranına denk”. Çin’e karşı gümrük duvarları kalktığından beri Türkiye’de Çin’den gelen ürünlerin payının arttığını belirten Günderen “Eskiden küçük çapta imalat yapan markalar şimdi Çin’den parça ithal edip burada montaj fabrikası kuruyorlar” dedi.


ISIYI HATIRLAYAN MUSLUK GELİYOR

Türkiye'nin ilk armatür üreticisi ECA'nın kurulduğu günden beri pazar lideri olduğunu söyleyen Günderen, şimdi kişiye özel ısı ayarını bile aklında tutan ve tasarruf sağlayan Electra dijital armatür serisini pazara sunduklarını anlattı. 

Habertürk/Ayşegül Akyarlı Güven