Ekonomi

Sosyal konutun adı yetti konut fiyatları ve kiralar gevşedi

5 milyonun üzerinde kişinin başvurduğu TOKİ sosyal konut projesinin daha temeli bile atılmadan konut fiyatlarını ve kiraları düşürdüğü iddia edildi. İşte İstanbul ve Ankara'ya dair değerlendirmeler...  Türkiye Gazetesi'ne konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut satın almaya yönelik taleplerde durgunluk olduğunu, önümüzdeki dönemde konut satışlarında büyük düşüş beklediklerini ifade etti

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre proje nedeniyle İstanbul ve Ankara’da kiralar düşerken konut satışlarında ise durgunluk meydana geldi.  Türkiye Gazetesi'ne konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, konut satın almaya yönelik taleplerde durgunluk olduğunu, önümüzdeki dönemde konut satışlarında büyük düşüş beklediklerini ifade etti. Piyasadaki satın alma taleplerinin sosyal konut projesine kayacağını öngördüklerini belirterek, "Sosyal konut projesi piyasadaki talebi çekti. Hele de orta gelir grubu için sosyal konut projesinin gündeme gelmesi talebin daha da azalmasına neden olacak. Talep sosyal konut projesine kayacak" diye konuştu. Bu tür hareketlerin toplumda psikolojik baskı yarattığını belirten Aşa, özellikle müteahhit ve mal sahiplerinde hakim olan ‘bana muhtaçsınız, ben olmasam ev yok’ psikolojisinin kırılmak üzere olduğunu söyledi. Taleplerde yüzde 20 azalma kaydedildiğini belirten Aşa sosyal konut projesinin henüz fiyatlar üzerinde tam bir etkisinin görülmediğini de söyledi. Aşa kiralarda ise bir gerilme söz konusu olduğunu belirterek, daha önce 7-8 bin liraya kiraya verilen evlerin şu an 6 bin liradan kiraya verildiğini ifade etti.

Ankara’da konut fiyatları ve kiralar nasıl seyrediyor?

 

Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise konutta hem satılık hem de kiralıklarda yüzde 10-15 oranında bir düşüş görüldüğünü belirterek mal sahiplerinin fiyatları gevşettiğini bazı bölgelerde yüzde 20'ye varan indirimler söz konusu olduğunu söyledi.  

Konut satışlarında bir durgunluk olduğunu ifade eden Akçam, satışlarda çok sert bir iniş olmadığını ancak son 20 gündür, bir aydır ortalama yüzde 10’la yüzde 20 arasında düşüş meydana geldiğini bildirdi. Akşam, "Önceden mal sahibiyle bir milyon TL’ye konuştuğumuz konutu şu an 800-850 bin TL’ye konuşabiliyoruz" dedi.

Son dakika açıklaması! Vatandaşa satılacak arsa sayısı 100 binden 1 milyona çakacak

Sosyal konutun ilk yapılacağı iller ve tarih belli oldu 

Aman dikkat! Sosyal konut başvurusunda sakın yapmayın, iptal olabilir