Ekonomi

Sosyal medyada borsa şikayetleriyle yıkılıyor! İşte borsa yatırımcısının talepleri!

Borsada yaşananlarla ilgili sosyal medya adeta yıkılıyor. Son olarak 1999 yılında yaşanan Gölcük merkezli büyük Marmara depreminin ardından kapanan Borsa İstanbul’da, 24 yıl sonra yeniden işlemler durdurulurken, yatırımcıdan 10 milyar TL’lik yeni kaynak sağlayacağı iddiasıyla beş talep geldi. Yeni yılın ilk günlerinden beri önemli dalgalanmalar yaşayan Borsa İstanbul’da, son olarak yaşanan deprem felaketinin ardından gelen yüzde 16’lık kayıp sonrası işlemler durduruldu

Geçtiğimiz sene rekorlar kıran Borsa İstanbul yatırımcısının 2023 yılına girilmesiyle yüzü gülmedi. Yeni yılın ilk günlerinden beri önemli dalgalanmalar yaşayan Borsa İstanbul’da, son olarak yaşanan deprem felaketinin ardından gelen yüzde 16’lık kayıp sonrası işlemler durduruldu.

SOSYAL MEDYADAN DUYURDULAR!

Söz konusu bu kapatma kararı sonrası yatırımcıdan borsa için çağrı geldi. Kayıplarla ilgili eleştiride bulunan yatırımcılar, sosyal medya aracılığı ile çeşitli taleplerde bulundu.

Yatırımcının talepleri arasında öncelikle Arbitraj fonlarının işlemlerini tamamlayabilmesi için takasın gerçekleşeceği günler süresince pay piyasasının açık olması, hisse senedi ve esnek emeklilik fonlarına 2023 yılı için geçici olarak ilave yüzde 5 hisse senedi taşıma şartı getirilmesi önerilirken bu uygulama sayesinde yaklaşık 10 milyar TL’lik kaynağın borsaya girişinin sağlanabileceği iddia ediliyor.

8 ŞUBATTAKİ İŞLEMLER İPTAL EDİLSİN TALEBİ

Diğer taraftan Borsa Pay Piyasası ve VİOP Pay ve Endeks Vadeli İşlemelerde 8 Şubat tarihinde gerçekleştirilen işlemlerin de iptal edilmesi isteniyor. Ancak uzmanlara göre, bedeller hesaplara aktarıldığı için bu pek mümkün gözükmüyor ancak bazı uzmanlar, bugünkü işlemlerin iptal edilmesinin mümkün olabileceğini söylüyor.

KAYIPLAR ÜÇ YÜZDE 16'YI AŞTI

Yaşanan deprem felaketinin üçüncü gününde  sabah saatlerindeki yüzde 7'yi aşan düşüşün ardından Borsa İstanbul yönetimi harekete geçmiş ve 3 günde toplam yüzde 16'yı aşan kayıp sonrasıişlemler durdurulmuştu.

Yatırımcılar, borsanın önümüzdeki haftaya kadar kapalı kalmasını talep ederken, 8 Şubat tarihinde Borsa Pay Piyasası ve VİOP Pay ve Endeks Vadeli İşlemelerde gerçekleştirilen işlemlerin de iptal edilmesi isteniyor.

BORSA 24 YIL SONRA YİNE KAPANDI

Son olarak 1999 yılında yaşanan Gölcük merkezli büyük Marmara depremin ardından kapatılan Borsa İstanbul’da 24 yıl sonra tarih tekerrür etti ve işlemler, yaşanan büyük depremlerin ardından yeniden durduruldu.