Kira

Sosyal yardımlaşma kira yardımı nasıl alınır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dar gelirli aileler için müjde geldi. Peki kira yardımı almak isteyen vatandaşların ne yapması gerekiyor? İşte tüm detaylar...

Aile, Çalışma ve Sosya Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyacı olan ailelere sağlanan pek çok farklı destekler mevcut. 

Takvim'de yer alan habere göre; bu desteklerden birisi de sosyal yardımlaşma kira yardımı olarak belirtilir. Geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen bu destek, 2021'de de ihtiyacı bulunan kişilere verilecek. İnsanların en temel ihtiyaçlarından birinin barınma olması sebebiyle, kirasını ödemekte zorlanan dar gelirli vatanlaşlarımıza özel olarak kir yardımı da yapılıyor. Bu yardımlar da 2021'de sürecek... 

Kira yardımlarından faydalanmak isteyen vatandaşların bizzat başvuruda bulunması gerekiyor. Gerekli koşulların karşılanması durumunda, ilgili kurumlar aracılığıyla başvuru tammalanarak kira yardımı almaya hak kazanmış olunuyor. Öte taraftan "riskli" olduğu tespit edilen binalarda yaşayan kişiler de kira yardımından faydalanabiliyor. Barınma ihtiyacını karşılamakta zorlanan vatandaşların barınma ihtiyaçlarını yerel yönetimler ve belirli vakıflar karşılıyor. Kira yardım tutarları ise her şehir için değişiyor. Bu kira yardımları yalnızca ihtiyacı olan dar gelirli ailelere yapılıyor. 

Kira Yardımı Veren Kurumlar

2021'de sosyal yardımlaşma adı altında kira yardımı, belirli devlet kurumlar ve özel kurumlar tarafından veriliyor. Bakanlık veya devlet kurumlarının yanı sıra belediyeler veya belli şirketler, vakıflar ve kişiler de kira desteği sunabiliyor. İşte kira desteği sunan kurumlar:

- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.

- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.

- Belediyeler.

- Özel vakıf ve dernekler.

- Sivil toplum kuruluşları.

- Kira Yardımı Şartları

Kira yardımındna faydalanabilmek için kişinin belirli koşullara sahip olması gerekiyor. Bu koşullar her kuruma göre değişse de, kira yardımı için aranan şartlar şu şekilde:

- Başvuru yapan kişinin mal varlığı bulunmaması,
- Kira yardımı isteyen kişinin SGK'lı şekilde çalışmıyor olması,
- Emekli maaşı, dul maaşı, yetim aylığı gibi aylıklardan faydalanmıyor olmak, 
-İşsizlik maaşı almak,
-Yapılacak testlerde yoksulluk altında olunduğu belirlenmesi,
- Fakirlik belgesini alabiliyor olması. 

Belediye Tarafından Verilen Kira Yardımları

İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya, İzmir gibi birçok belediye tarafından sosyal yardımlaşma adı altında ihtiyacı bulunan vatandaşlara kira yardımları sağlanıyor. Bu kira yardımı her şehir için değişiklik göstermekle birlikte, 600 TL ile 1.000 TL arasında seyrediyor. Belediyelerin bünyesinde hizmet sunan Sosyal Yardım merkezlerine başvuruda bulunarak kira yardımı belediyeden alınabilir. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kira Yardımı

Kira yardımı sağlayan devlet kurumlarından birisi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Bakanlığın "riskli" şekilde belirlediği binalarda oturan kişilere verilen bu yardım türü; yıkılma riski olan yapılar için verilir. Deprem riski bulunan bölgelerdeki yıkılma kararı verilen evlerin tahliye edilmesinin ardından bu binalarda yaşayan kişilerin mağdur olmaması için kira yardımı verilir. Kentsel dönüşüm projeleriyle beraber birçok binaya özel olarak bakanlık tarafından kira yardımı sağlanıyor. Ayrıca kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda kira yardımının ilk 12 ayı peşin olarak da yapılabiliyor.

6306 Sayılı Kentsel dönüşümle ilgili kanun gereğince, kira yardımı süreleri 36 aydan 48 aya kadar çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayınlanmış olan kararla beraber, riskli olduğu belirlenen konutların kentsel dönüşüme kazandırılmasıyla beraber kira yardımı süreleri de 48 ay yapıldı. 

Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "riskli" tespit ettiği ve kentsel dönüşüm projeleri kapsamında değerlendirilmeye alınacak yapılarda oturan vatandaşlar, kira yardımı başvurularını e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. E-devlet kira yardımı sayfasına girilerek, başvuru internetten tamamlanabiliyor. Eğer e-Devlet şifreniz bulunmuyorsa en yakın PTT kurumundan kimlik belgenizle şifre de alınabiliyor. E-devletten kira yardımı başvurusunda bulunurken öncelikle hangi sınıfta olunduğu bilinmeli. 

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Kira Yardımı

Her şehrin merkezlerinde yer alan Sosyal Yardımlaşma merkezleri aracılığıyla kira yardımı başvuruları yapılıyor. Genellikle Kaymakamlık gibi kurumların yanında veya bina içinde yer alan Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına giderek kira yardımına başvuru yapılabilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen kira yardımı başvuruları Kaymakamlıklarla işbirliği kapsamında çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yapılır. 

Sosyal Yardımlaşma Kira Yardımı Nasıl Alınır?

2021'de kira yardımından faydalanmak isteyen kişiler, başvurularını bizzat Sosyal Yardımlaşma Vakıf binasına giderek kira yardımı formunu doldurduktan sonra gerçekleştirebilir. 

Sosyal Yardımlaşma Kira Yardımı Ne Kadar?

Kira yardımı 600 ile 1000 TL arasında değişiyor. Ayrıca her şehrin kira bütçelerine göre değişmekte olup, her ilçe için de verilecek kira yardımları komisyonca hesaplanır. Bu sebeple kira yardımı olarak verilecek paranın net bir miktarı bulunmuyor. 

Kira Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Eğer yukarıdaki kira yardımı sağlayan kurumlara başvuruda bulunduysanoz, sonucunu kendiniz de öğrenebilirsiniz. Kira yardımı başvuruları genellikle 20 gün içerisinde komisyon tarafından değerlendirilmeye alınır. Kira yardımı başvuru sonuçları yine e-Devlet aracılığıyla görülebilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım bilgisi sorgulama sayfasına giriş yaparak, e-başvuru sonucunu öğreniliyor. 

Kira Yardımı Nereden Ödenir?

Kira yardımı almak için hak kazanan kişiler, yardım gününde para otomatik olarak belirlenen banka hesabına yatırılacaktır. Eğer banka hesabı tanımlanmadıysa kişinin PTT hesabına, PTT hesabı bulunmayan vatandaşların direkt T.C. numarasına yatırılıyor. Yatan kira yardımı nakit olarak tüm PTT şubelerinden alınabiliyor. 

Esnafa kira yardımı ödemeleri ne zaman yapılacak?