02 / 05 / 2024

Soyak 2010'a yılda 4 bin konut satışı hedefiyle giriyor

Soyak 2010'a yılda 4 bin konut satışı hedefiyle giriyor

Soyak Holding, İzmir'de 170, İstanbul Bahçeşehir'de 4 bin konut inşa etme hazırlığı yapıyor



Yılda 3-4 bin adetlik konut satışı hedefi koyan grup, geliştireceği 2 ofis projesiyle de 50 milyon dolar kira geliri elde etmeyi planlıyor

İzmir'de Soyak Siesta ve Kartal'da geliştirdiği Soyak Evreka projeleriyle tanınan Soyak Holding, 2010 yılına yılda 4 bin konut satma hedefiyle giriyor. Bu dönemde 2 yeni projenin de hazırlığını yapan grup, Kuzey Bahçeşehir bölgesinde 2010 yılının ikinci çeyreğinde yaklaşık 4 bin konutluk yeni bir projenin startını verecek. Bu projenin tasarım çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel,  İzmir  Zeytinalanı'nda da 200 bin metrekare alan üzerinde, 170 bahçeli evden oluşan yeni bir projenin ruhsat çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

Soyak Holding olarak konut, ofis ve AVM alanlarındaki faaliyetleriyle 750 milyon TL'lik ciroya ulaşmayı planladıklarını belirten Çamlıbel, "Hedefimiz yılda 3-4 bin arası konut satışı yapmak. İstanbul'da geliştireceğimiz 2 ofis yatırımı ile yılda 50 milyon dolar  kira geliri elde etmek de planlarımız arasında yer alıyor" dedi.

Grup olarak geliştirdikleri konut projelerinde, yılın 3 ayındaki ortalama satış ile son 7 aydaki ortalama satışı karşılaştırdıklarında aylık yüzde 80 artış kaydettiklerini ifade eden Çamlıbel şöyle devam etti: "Aynı  dönemde satış ofisine gelen müşteri sayısında yüzde 30'luk artış oldu. Web sitemiz ise aynı dönemlerin mukayesesinde son aylarda yüzde 10'luk daha fazla ziyaret alıyor." 

Fiyatlar 2. çeyrekte artabilir

Çamlıbel, 2010'da tüketici güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki artış ile hareketlenen ekonominin gayrimenkul sektörüne de yansımasıyla birlikte, özellikle konut fiyatlarında 2'inci çeyrek itibarıyla bir miktar yükselmenin söz konusu olacağını kaydetti. 2009 yılının ilk 9 ayında yapı ruhsatlarında 2008 yılına göre yüzde 17 oranında bir düşüş öngördüklerini belirten Çamlıbel, "Ancak 2009 yılının ikinci yarısıyla birlikte ekonomideki kısmi toparlanma ve kredi faiz oranlarının düşmesi ile beraber ertelenmiş birçok yeni proje lansmanı yapıldı. Aylık konut kredi faizlerinde 4 yıl öncesine geri dönülerek 2009 yılı başında yaklaşık 37 milyar TL olan konut kredileri, yüzde 9 oranında arttı ve 40 milyar TL'yi aştı" değerlendirmesinde bulundu.

Bina enerji yönetmeliğinde maliyet yüksek, teşvik şart

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, binalarda enerji kaybının azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması amacıyla 5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe giren ve ilk etapta Aralık 2009 yılından sonra ruhsat alacak binaları kapsayan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile binaların enerji tüketiminin yüzde 40'a kadar azaltılmasının mümkün olduğunu söyledi. Ancak bu sistemlerin ilk yatırım maliyetinin yüksekliği nedeniyle teşvik mekanizmasının kurulması gerektiğine dikkat çeken Çamlıbel, "Aksi takdirde dar ve orta gelirliye uygun fiyatlı konut üretiminin artırılmasına çalışıldığı bir dönemde negatif etkisi olacaktır" dedi. Çamlıbel şöyle devam etti: "Teşvikler arasında öncelikli olarak değerlendirilebilecek alanları; yönetmelikle kullanımı zorunlu kılınan malzemelerde vergi ve harçlarda indirim; yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve kojenerasyon sistemlerinin yapılması şartının 10 yıl ve 15 yılda geri ödemeye bağlı olarak zorunlulukla değil, KDV, KKDF, BSMV, emlak vb. vergilerde ve ruhsat-iskan vb. harçlarda indirim olarak sayabiliriz. Yeterli teşvik sisteminin oluşturulamaması halinde ise, bu yönetmeliğin kademeli olarak yürürlüğe girmesinin düzenlenmesi, uygulanabilirliğini mümkün kılacaktır." 

Soyak Siesta'dan 6 bin TL peşinat ve 494 TL taksit fırsatı

Az katlı bina anlayışı  ile oluşturulan Soyak Siesta projesinde, sadece yüzde 5 peşinat ödeyerek 494 TL'den başlayan taksitlerle daire sahibi olmak mümkün. Peşin ödemelerde 99 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan Soyak Siesta'da, 72 aya kadar yüzde 0.85 faiz oranı uygulanırken; 84 ile 120 ay arasında ise yüzde 0.97 oranında faiz uygulanıyor. Proje Mart 2011'de teslim edilecek. 1+1'den 3+1'e kadar daire seçenekleri bulunan Soyak Siesta'da, bayramdan önce başlayan kampanya ile 15 günde 70 kişi daha konut sahibi oldu.
Nihal Yuvacan/Vatan


Geri Dön