03 / 05 / 2024

Soyak Holding başbakanın tasarruf tedbirine destek verdi!

Soyak Holding başbakanın tasarruf tedbirine destek verdi!

Soyak Holding CEOsu Emre Çamlıbel, Başbakan Erdoğanın vatandaşa bu dönemde lüks bir ev için borçlanmaması yönündeki uyarısı konusunda Açıklamanın alım gücünü aşan konutlara yönelik olduğu çok net anlaşılıyor dedi



Soyak Holding CEOsu Emre Çamlıbel, Başbakan Tayyip Erdoğanın vatandaşa bu dönemde lüks bir ev için borçlanmaması yönündeki uyarısı konusunda Bu tavsiyelerin ihtiyacın çok üzerinde ve alım gücünü aşan konutlara yönelik olduğu çok net anlaşılıyor dedi.

Çamlıbel, konut kirasının ya da taksidinin, bir ailenin aylık harcamalarının ortalama 4te birini kapsadığı için bu harcamanın ev sahibi olmak adına yapılmasının önemine dikkat çekti.BU yıla 7 yeni projeyi gündeme alarak 3 bin konut satma hedefiyle giren ve gayrimenkul sektörüne 1 milyar dolar yatırmayı hedefleyen Soyak, yıl içinde 5 projesini satışa çıkardı. Bu projeler ile 3 bin konutluk hedefinin yarısını yakalayan Soyak, Ramazan bayramı sonrasında da İstanbul ve İzmirde bulunan iki projenin satışına başlamayı hedefliyor. Gayrimenkul sektöründeki tecrübesiyle tanınan Soyak Holding CEOsu Emre Çamlıbel ile hem Soyakın faaliyetlerini hem de sektörü konuştuk.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın vatandaşa bu dönemde lüks bir ev için borçlanmaması yönündeki uyarısını değerlendiren Emre Çamlıbel, Türkiye ekonomisinin güçlü yapısına karşın böylesine hassas bir dönemde ayağını yorganına göre uzatmanın öneminin altını çizen Başbakanımız, her dönem dikkat edilmesi gereken bir telkin ile net şekilde israftan kaçın çağrısı yaptı. Bu tavsiyelerin ihtiyacın çok üzerinde ve alım gücünü aşan konutlara yönelik olduğu çok net anlaşılıyor dedi.

Ev sahibi olmak için
Türkiyede her yıl 600-700 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını, bu ihtiyaç karşılanırken konutların yüksek standartlarda üretilmesi ve esnek ödeme planı ile satışa sunulmasının önem kazandığını vurgulayan Çamlıbel, şunları söyledi: Konut fiyatlarındaki artışın enflasyon artış oranının bile altında seyrettiği bir dönemde, ihtiyacı olanların yanı sıra yatırım yapmak isteyenler için de konuta yönelmenin oldukça iyi, istikrarlı ve kârlı bir yatırım fırsatı olduğu görülüyor. Konut kirasının ya da taksidinin, bir ailenin aylık harcamalarının ortalama 4te birini kapsadığı düşünülecek olursa, bu harcamanın ev sahibi olmak adına yapılması önem taşıyor.

Konutta yatırım atağı
Konut satışlarının yaz mevsimi ve ramazan olmasına karşın, beklenilen kadar yavaş olmadığını ifade eden Çamlıbel, şöyle konuştu: Ramazan Bayramından sonra tekrar eski konut satış rakamlarına dönmesini bekliyoruz ancak beklediğimiz kadar bir yavaşlama söz konusu olmadı. Geçen ay satışta olan 5 projemizde yaklaşık 100 daire sattık. Yaz ayları için bu iyi bir rakamdır. İki projemizin ruhsatı alındı ve satışa bayram sonrasında çıkacak. 7 projeyle ekim-kasım-aralık aylarında daha iyi bir satış performansı göreceğimize inanıyorum. Bu yıl gayrinmenkule 1 milyar dolar mertebesinde yatırım yapıyoruz. Konuta büyük bir yatırım hamlesi başlattık.

İki proje ile geliyor
Çamlıbel, bayramdan sonra lanse edecekleri iki proje hakkında da şu bilgileri verdi:  İzmir  Zeytinalanında denize nazır 230 bahçeli evden oluşan bir projemiz olacak. Kapsamlı bir sosyal tesisi var. Yaklaşık 160 milyon lira satış bedeli olan bu projenin metrekare fiyatları da 3 bin 500 lira mertebesinde olacak. Diğeri ise İstanbul Halkalıda daha önce gerçekleştirdiğimiz Soyak Park Apartsın yanında 1000 konutluk projemiz olacak. İsmi ve dizaynı biraz ondan farklı olacak. Lokasyona uygun gelir grubuna hitap eden bir proje olacak ve satış bedelini de 250 milyon lira olarak hesaplıyoruz.

Tatilde proje tanıtımı
Adını Soyak Holdingin ilk hecelerinden alacak Soyak Soho projesinin lansmanını yapmadıklarını da kaydeden Çamlıbel, Soyak Soho satışta olan 5 projemizden biri. Bizim hedeflediğimiz kitleye yapılan bir proje değil. Lokasyon itibariyle üst gelir grubuna hitap ediyor. Biz genelde orta ve ortanın üstüne hitap ediyoruz. Zincirlikuyudaki Soyak Sohoda 77 rezidans dairesi ve 3 bin 500 metrekare de ofis var. Metrekare bedeli de 6 bin Euro. Bizim standartlarımıza göre ufak proje olduğu için lansmanı yapmadık. Müşteriye yönelik tanıtımlarla satışını yapıyoruz. Hedef kitlemiz olan üst gelir grubu için tatil yörelerine gidip görüşmeler yapıyoruz diye konuştu.

Novartisin arazisinde inşaat başladı

SOYAKın alışveriş merkezi ve ofis yatırımlarından da söz eden Emre Çamlıbel, Leventte Sapphire ile Tekfen Tower arasında kalan 2005te Novartisten aldığımız arazide inşaatımız başladı. Ofis yatırımımız, 50 bin metrekare kiralanabilir alanlı yüksek katlı bir proje olacak. Yatırım değeri, arsa bedeli hariç 150 milyon Euro olacak ve buradaki ofislerimizi yalnızca kiralayacağız. 2 yıl sonra projeyi tamamlayacağız diye konuştu. Çamlıbel, Adanada da Tahincioğlu Gayrimenkul ile ortak yapıda alışveriş merkezlerinin olacağını söyledi.

İstanbulda 50 bin konut üretiliyor, arz fazlası yok
EMRE Çamlıbel, sektöre ilişkin yaptığı değerlendirmede, arz fazlası tartışmalarına da açıklık getirdi. İstanbulda yılda yaklaşık 50 bin konut üretildiğine, bunun da talebi karşılama noktasında yeterli olmadığına dikkat çeken Emre Çamlıbel, şu değerlendirmeyi yaptı: Eva Gayrimenkulun çıkardığı İstanbul Konut Sektörü raporuna göre, 2000-2010 yılları arasında İstanbulda yapılan ve sunulan markalı konut adedinin 285 bin adet olduğunu görüyoruz. Bu, yılda 30 bin konut markalı anlamına geliyor. Bu 10 yılın ilk 5 yılının daha zayıf geçtiğini hesaba katarsak, son 5 yılda her yıl 50 bin konut üretildiğini görüyoruz. İstanbul için 50 bin yeni konut nedir 50 binin neredeyse tamamı orta gelire hitap ediyor. Bir bölgede arz fazlası olabilir, bir bölgede fiyatlar uçmuş olabilir ama bu tür spesifik örnekleri Türkiye ve İstanbul geneline yaymak doğru değil. Şu anda İstanbulda arz fazlası ve fiyatların şişmesi söz konusu değil.

İzmir Mavişehir İstanbulun Ataşehiri gibi

EMRE Çamlıbel, projelerini gerçekleştirdikleri İzmir Mavişehir bölgesinin İstanbulda Ataşehire benzediğini belirterek, İzmir, hiçbir şehrin olmadığı gibi İstanbul kadar derin bir bölge değil. İzmirde, sanayiden ziyade tarım ağırlıklı, turizm ve hizmet sektörü olması nedeniyle derinliği İstanbulun arkasından geliyor. Soyak markası olarak İzmirde 6 yıldır faaliyet gösteriyoruz. İzmirde 1 milyar liralık yatırım yaptığımız gözüktü ve her ay 70-80 daire satıyoruz diye konuştu.

Meltem KARA/Hürriyet

 


Geri Dön