Soyak Holding öğrencileri enerji konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor!
Enerji tasarrufu her geçen gün daha da önemli hale gelirken Soyak Holding, Bilgi Üniversitesi ile ortaklaşa anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor: Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi...
Enerji tasarrufu her geçen gün daha da önemli hale gelirken Soyak Holding, Bilgi Üniversitesi ile ortaklaşa anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor: Akıllı Yıldızlar Enerji Tasarrufu Sosyal Sorumluluk Projesi. İlk aşaması İstanbul'da başlayan projede, dördüncü sınıf öğrencilerine enerji tasarrufu konusunda eğitim verilerek her birini "akıllı yıldız" yapmak amaçlanıyor. İkinci aşamasına İzmir'de devam edilecek olan projenin hedefinde ise toplam 50 bin öğrenci var.
"Bilincin en çok çocuklukta geliştiğine inanıyoruz" diyen Soyak Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, internetle, akıllı telefonlarla iç içe yaşayan farklı bir nesil yetiştiği için projenin daha da anlamlı olduğunu belirtiyor. "Faaliyet alanımızla örtüştüğü için enerjiyle ilgili bir projeyi tercih ettik" diyen Çelenk, Bilgi Üniversitesi ile ortaklaşa hazırladıkları formatta hem öğretmenlere hem çocuklara hem de velilere hitap ettiklerini söylüyor.
Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezinden Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu ve Doç. Dr. Gresi Sanje içerikte projeye yardımcı olmuşlar. Proje çerçevesinde ilk önce çocuklara dönük bilinç ölçümü gerçekleştirilmiş. Benzer bir ölçüm de projeye katılım sonrasında yapılmış. Böylelikle çocukların projeden olumlu etkilendiği gözlenmiş.
Eylül ayından sonra İzmir'deki 15 okulda projenin ikinci aşamasına başlayacaklar. Projede İzmir ve İstanbul'un seçilmesinin nedeni, Soyak projelerinin ağırlıklı olarak bu kentlerde olması. Çelenk; Halkalı, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'de ilerlediklerini ve bu noktalardaki İlçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle sözleşme imzalayarak destek aldıklarını söylüyor. Projede dördüncü sınıfların tercih edilme nedeni ise müfredatlarında bilgi ve teknoloji dersleri bulunması ve verilen eğitimin bu dersleri pekiştirmesi.
Soyak, projede alınan mesafeyi oldukça yakından takip ediyor. Çelenk, çocuklardaki bilinçlenmeyi anlatırken, en öne çıkan noktanın yeşil binanın yeşile boyanmış bina olmadığını öğrenmeleri olduğunu söylüyor. İkinci en önemli gerçek, enerjinin kaybolmadığı, sadece biçim değiştirdiği. Üçüncü sırada ise yenilenebilir eneıji kaynaklarının öğrenilmesi bulunuyor.
Proje sonucunda çocuklara karne dağıtan firma ilginç geri bildirimlerle karşılaşmış. "Ne biliyordun?", "Ne öğrendin?" ve "Şimdi ne yapıyorsun?" somlarına verilen yanıtlar arasında şöyle örnekler bulunuyor: "Su içerken bardağın yarısını içer, yansını dökerdim, şimdi içeceğim kadarını dolduruyorum", "Karanlıktan korktuğum için salonun ışığını açık bırakıyorduk. Şimdi kapatıyoruz ve elektrik faturasından tasarruf ediyoruz", "Misafirler geldiğinde televizyon genelde açık olur ama kimse izlemezdi. Şimdi kapatıyoruz ve tasarruf ediyoruz", "Evde peteklerle koltuklar arasında az bir boşluk vardı, babama koltuğu ileri itmesini söyledim. Şimdi daha çok boşluk var..." Sosyal sorumluluk projesinin bir de web sitesi bulunuyor: akilliyildizlar.com. Videoları ve verilen eğitimleri bu siteye koyarak farklı bölgelerden çocukların da yararlanmasına imkan tanıyan Soyak, bir de çocukların eneıji tasarruf etmesi için zamanla yarıştıkları online oyun hazırlıyor. Eğitimleri bire bir alacak çocuk sayısı 45 bin olarak belirlenirken, 5 bin öğrenciye de web üzerinden ulaşarak toplamda 50 bin çocuğu "akıllı yıldız" yapmak hedefleniyor. Proje kapsamında gezilen okullarla ilgili rapor da hazırlanıyor.
Eneıji verimliliği ile ilgili eksikler araştırılarak okulun iyileştirilebilmesi için raporlar, ilçe eğitim müdürlüklerine teslim ediliyor. Çelenk, İstanbul ve izmir'de ilerleyecek projenin ileriki aşamalarda farklı bölgelerde de yürütülebileceğini söylüyor
Fortune