Yeni Şirketler

Soyak Levent'teki arsası için 135 milyon doları beğenmedi

Soyak, İstanbul Levent'te iki yıl önce 17 milyon dolara satın aldığı arsayı satışa çıkardı.

Türkiye'nin en pahalı arsalarının bulunduğu İstanbul Büyükdere Caddesi'nde 2005 yılında 17 milyon dolara aldığı 11.7 dönümlük arsayı 150 milyon dolar bedelle açık artırmaya çıkaran Soyak Yapı, 135 milyon dolarlık teklifi beğenmedi. Soyak'ın Garanti Yatırım aracılığıyla ocak ayında satışa çıkardığı arsaya yerli ve yabancı yatırımcılardan teklif yağdı. En yüksek fiyat 135 milyon dolara kadar çıktı. Arsadan 150-200 milyon dolar arasında gelir bekleyen Soyak istediği değeri elde edemeyince araziyi bünyesinde tutup ofis projesi geliştirme kararı verdi. Soyak'ın bu kararında İstanbul'da ofis binası kiralarının bir yılda yüzde 50'ye yakın artmasının etkili olduğu kaydedildi.

Arsa fiyatında rekor kırmıştı

İstanbul'un en değerli arsalarından olan eski Novartis fabrikası arazisi Kanyon Alışveriş Merkezi'yle Dubai Şeyhi El Maktum'un 1 milyar dolar önerdiği İETT arazisi arasında yer alıyor. Soyak geçen ay Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) aynı caddede satışa çıkardığı başka araziye rekor fiyat vermişti. Tat Towers'ın bitişiğinde yer alan 4 bin 261 metrekarelik araziyi 49.4 milyon dolara alan Soyak, metrekareye 10 bin 690 dolar vererek Zorlu Grubu'nun Karayolları için verdiği 8 bin 290 dolarlık fiyatı geçmişti. Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, 10 kat imar izni olan arsada iş merkezi yapmayı planladıklarını açıklamıştı.

2005'te 17 milyon dolara satın almıştı

Soyak Yapı'nın 135 milyon dolarlık teklifi geri çevirdiği Levent'teki arsa aynı zamanda grup için büyük bir başarı hikayesine de dönüştü. Soyak 2005 yılında emlak sektörü durgunken İstanbul Büyükdere Caddesi'nde Novartis'e ait araziyi 17 milyon dolara aldı. Aradan geçen sürede Zorlu Grubu'nun alımları ve El Maktum'un İETT arazisi için yaptığı teklif Soyak'ın arsasının değerini de katladı. İstanbul'da 2008'in en büyük gayrimenkul satış ihalesi olarak adlandırılan arsada bodrum katlarıyla birlikte 100 bin metrekare inşaat yapılabilecek.

Tahsin AKÇA  / Star