İmar

Soyak'ın Geleceğe Bir Damla Sakla Projesi

Yaşadığımız dünya üzerindeki tehdidini giderek arttıran bir sorunla karşı karşıyayız. Küresel ısınma. Dünyamızdaki su kaynakları, küresel ısınmanın da etkisiyle giderek yok oluyor. Doğal etkenlerin yanı sıra, insan faktörü de suyu kaybetmemizde büyük rol

Küresel ısınmanın en vahim sonuçlarından olan sususuzluk tehlikesine dikkat çekmek ve bu konuya duyarlı bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak adına başlattığımız “Geleceğe Bir Damla Sakla” projesi kapsamında, İzmir'de 15 adet devlet okulu belirledik. Belirlediğimiz okullarda bulunan su tüketim kanallarını tasarruf sağlayıcı düzenlemelerle yeniledik. Diğer taraftan, belirlediğimiz okullarda suyun önemi, bilinçli su tüketimi ve hijyen konularında bilinçlendirme faaliyetlerinin düzenlenmesine yine Çiğli Rotary Kulübü'nün de desteğiyle katkıda bulunarak projemizin etkinliğini arttırmaya çalıştık.

 

2007 yılının sonuna geldiğimizde, henüz bir yılını doldurmamış olan projemizin önemli bir yol kat ettiğini gördük. 20.000 saatlik çaba harcayarak, 2500 adet malzeme değişimi gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız ve bilinçlendirme faaliyetlerimiz ile toplam 12.500 İzmir'li aileye ulaşmayı başardık. Projeye destek veren tüm ekiplerle birlikte 108 kişi, projemizde aktif olarak rol aldı. 2008 yılında bu okullarda resim, kompozisyon ve afiş yarışmaları düzenlenmesine destek oluyoruz. Daha sonra da her okulun birincilerinin yarışacağı, okullar arası yarışmamızla projemiz devam edecek. Ölçümlemelerimiz için tüm okulların su sarfiyatlarını aylık bazda takip ediyoruz. 2008 yılı sonunda, bir yıl içindeki toplam su tasarrufu miktarını belirlemiş olacağız.

 

Elbetteki çalışmalarımız, sadece okullarla sınırlı kalmadı. Soyak Mavişehir projemizin ortak kullanım alanları ile İstanbul'da bulunan yönetim binamızın su tüketim kanallarında tasarruf sağlayıcı uygulamalarda bulunduk. Su tasarrufu bilincini çalışanlarımız arasında da yaygınlaştırmak amacıyla, çalışanlarımızın çocuklarına yönelik, “Geleceğe Bir Damla Sakla Resim Yarışması” düzenledik ve yine çalışanlarımızın oylarıyla dereceye giren resimleri belirledik. Bu resimleri, topluma yayılım için yılsonu takvimlerimizde kullandık. Tüm promosyonel ürünlerimizde projemizin logosunu kullandık.

 

Şubat 2007'de ise, Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu'ndan aldığımız Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü ile projemizin başarısı tescillenmiş oldu.

 

2008 yılında İstanbul'da belirleyeceğimiz 15 okul ile, Bostacı Rotary kulübü ve Karaköy Rotary kulübü ile işbirliği yaparak projemizi devam ettireceğiz. Projemizi gerçekleştirirken hedefimiz toplamda %30 su tasarrufuna katkıda bulunmak iken, toplumsal amacımız, sürdürülebilir bir yaşam adına, yarınları şekillendirecek olan genç nesillerimizin, su tasarrufu bilincini yaygınlaştıran elçiler olarak yetişmesine katkıda bulunmak ve hayat kaynağımız olan suyu koruma yolunda geniş kitleleri su tasarrufuna teşvik etmek.