04 / 05 / 2024

Soyak'tan mevcut binalardaki enerji verimliliğine destek!

Soyak'tan mevcut binalardaki enerji verimliliğine destek!

Soyak, Koç Üniversitesi 'nin ev sahipliğinde Kyoto Üniversitesi ile birlikte düzenlenen “Uluslararası İnovatif ve Sürdürülebilir Gelişim ” Sempozyumu 'na destek verdi



50 yıldır hizmet verdiği gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde enerji verimliliği ve sürdürülebilir yaşamın geliştirilmesi için örnek projelere imza atan Soyak, Koç Üniversitesi 'nin ev sahipliğinde Kyoto Üniversitesi ile birlikte düzenlenen “Uluslararası İnovatif ve Sürdürülebilir Gelişim ” Sempozyumu 'na destek verdi.

Kyoto Üniversitesi tarafından her yıl farklı bir ülke ve üniversitede, farklı konularda gerçekleştirilen sempozyumların 16'ıncısı bu yıl “Uluslararası İnovatif ve Sürdürülebilir Gelişim ” başlığı altında 7 – 9 Eylül 2011 tarihlerinde Koç Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlendi. İnovatif ve sürdürülebilir gelişim için üniversite-sanayi işbirliği, sürdürülebilir gelişimde finans gibi konuların uzmanlar, bürokratlar ve iş adamları tarafından ele alındığı sempozyum, yoğun katılımla gerçekleşti.

Sempozyumun ‘çevre ve Sürdürülebilirlik' konulu oturumuna konuşmacı olarak katılan Soyak Holding CEO 'su M. Emre çamlıbel; sürdürülebilir gelecek için çevre dostu teknolojilere yönelik yatırımların da önemine değinerek, “Yapılan mukayeseler, yeni enerji üretim tesisi inşa etmek yerine, mevcut binaların enerji verimliliği iyileştirmesinin daha fizible olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. ” dedi. Konuyu irdelemek için örnek vaka olarak ele aldıkları; mevcut 7 binadan oluşan bir yerleşkede yapılacak enerji verimliliği uygulamaları kapsamında elde edilecek enerji tasarrufu ile, yeni inşa edilecek bir enerji santralı için yapılan harcama ve elde edilebilecek yeni enerji miktarı konusundaki karşılaştırmalarını aktaran çamlıbel, “Üzerinde çalıştığımız vakada gördük ki, varolan binalardaki enerji verimliliği uygulamaları, yeni yapılacak enerji tesisi yatırımından 6.6 kat daha etkili. Yine aynı şekilde eski binaların yıkılıp enerji etkin yenilerinin inşa edilmesi yerine, mevcut binaların iyileştirilmesinin de (yaşam döngüsü analizine girmeden dahi) çok daha mantıklı ve hesaplı olacağı aşikardır. ” dedi.

Soyak Holding CEO 'su M. Emre çamlıbel konuşmasının sonunda, “Karbondioksit gazının dünyadaki salımının yüzde 50 'sinin binalara ait olduğunu, enerjinin yüzde 40 'ının da binalarda kullanıldığını düşünecek olursak; mevcut binalarda yapılacak ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalarla binalarda yüzde 25 'lik bir iyileşme sağlanabilir. Bu iyileşme rakamıyla da, Türkiye enerji konusunda yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir.   açıklamasında bulundu.

Soyak, hedeflediği yeşil dönüşüm sürecinde, dünyanın en önemli yeşil bina sertifikalarından biri olarak kabul edilen Enerji ve çevre Dostu Tasarımda Liderlik “LEED ” sertifikasını almak için; Sürdürülebilir Arazi, Su Verimliliği, Enerji ve Atmosfer, Malzeme & Kaynaklar, İç Mekan Yaşam Kalitesi ve inovasyon konularında enerji verimliliğinden su tasarrufuna kadar sürdürülebilir yaşama destek veren birçok uygulamayı hayata geçirdi.

Holding Binası 'nda ön plana çıkarttığı toplu ulaşım, ışık kirliliğini azaltma, su verimliliği, enerji verimliliği, sera gazı emisyonlarını takip ve azaltma, çevre dostu malzeme satınalma, atık takip ve geri dönüşüm, bina içi yaşam kalitesini yükseltme uygulamaları ile eylül ayında “varolan binalar kategorisinde Türkiye 'de ilk LEED sertifikasına ” değer görülen kurum oldu.


Geri Dön