Ekonomi

Söylentisi yetti! Marketlerde 70 lira olan ürünler 35 liraya düştü

Tüketicilerin fahiş fiyatlara karşı önlem alması için Ticaret Bakanlığı’nın mobil uygulamasını kullanması öneriliyor. Son günlerde marketlerde dijital takip sisteminin geleceği söylentisi market reyonlarındaki ürünlerin fiyatlarının yarı yarıya düşmesine neden oldu.Kurum, zincir marketler BİM, A101, Migros, Şok ve CarrefourSA ile tedarikçi Suudi sermayeli sıvı gıda şirketi Savola’ya toplam 2 milyar 700 milyon lira para cezası verdi

Rekabet Kurumu, fahiş fiyat uyguladıkları gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda zincir market ve tedarik şirketlerine yönelik soruşturmasını tamamladı. Kurum, zincir marketler BİM, A101, Migros, Şok ve CarrefourSA ile tedarikçi Suudi sermayeli sıvı gıda şirketi Savola’ya toplam 2 milyar 700 milyon lira para cezası verdi. Söz konusu marketler zamların gerekçesinin kendileri olmadığını piyasada artan girdi maliyetleri nedeniyle ürünlere zam geldiğini kendilerinin de bu zammı raflara yansıtmak zorunda kaldıklarını açıkladı. 

FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ

Marketlerdeki zamlı rakamlardan enflasyon mu sorumlu yoksa marketler mi enflasyonu yükseltiyor tartışması devam ederken reyonlarda fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilecek yeni bir dijital takip sistemi kurulacağı öğrenildi. Söz konusu bilginin kamuoyuna yansımasından sonra marketlerdeki ürünlerin fiyatlarında yarı yarıya düşüşler oldu. 

 

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, kurulacak yeni sistemle ürünlerin fiyatının anlık takibinin mümkün olacağını yeni sistemle anlık fiyat yükselmesi gibi olayların önüne geçileceğini söyledi. 

Ağaoğlu, reyonlardaki fiyat değişimleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

Dijital Takip Sisteminin söylentisi geldi, sivri yeşil biber 70 liraydı, 45 liraya düştü. Patlıcan 35 liraydı, 18 liraya düştü, taze fasulye 50 liraydı, 35 liraya düşmüş. İki günde mevsim değişmedi, üretim artmadı. Kabak 10 liraya düşmüş, çok yukarıdaydı çünkü. Dolmalık biber 50 liraydı, şu anda 35 lira görüyorum.

"DEVLET MAL NEREYE GİDİYOR TAKİP EDECEK"

Dijital Takip Sistemi'ni uzun zamandır öneriyoruz. Bu öneriyi getirrmemizin nedeni de şuydu. Biz, neden bu kadar pahalı ürün alıyoruz, perde arkasında ne var diye düşündük. Arada bir şeyler oluyor. Onu görmek lazım. Biz mi görürüz, devlet mi görür. Bunun için Dijital Takip Sistemi'ni düşündük.

Üretim yapan her işletme kayıt tutmak zorunda. Stok, kayıt, satış. Benzer durum, 81 ilde Tarım Bakanlığımızın teşkilatı var, kayıt altına girecek. Bu rakamlar, ürünlerden ötürü, diyelim patates sıkıntısı var. Kim 20 bin ton patates aldı, stoklarda duruyor mu? Duruyorsa fiyat artışından bu suçtur. 6 aydan 2 yıla kadar cezası vardır. Hepsi gözükecek. Tarladan ben aldım, ben bir yere verdim, o bir başka yere verdi, hepsi gözükecek. Devlet bu malı takip edecek.