Kira

Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Sözleşmesi olmayan kiracı ne kadar sürede çıkarılır?

Kiracı ve ev sahipleri kiralanan mülke dair bir kontrat imzalarlar. Bu kontratta belli başlı kurallar yazılıdır. Peki bu kontrat yoksa ne yapılır?İşte hem bu soruların hem de merak edilen diğer soruların yanıtları…

Sözleşme olmadan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Sözleşmesi olmayan kiracı ne kadar sürede çıkarılır? soruları kiracıların sıkça sorduğu belli başlı sorulardan sadece bazılarıdır. İşte hem bu soruların hem de merak edilen diğer soruların yanıtları…

KONTRAT YAPMAYAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Ev sahiplerinin, ekonominin gidişatından da faydalanmak istedikleri miktarlarda yükselttikleri kiraların dengelenmesi için bakanlar tarafından yeni yaptırımlar uygulanmaya karar verildi. Ev sahibi şikâyet hattı ile kiracılar, fahiş kira artışlarında ev sahiplerini e-devlet sistemi üzerinden kolay bir şekilde şikayet edilebilir.

İşte kiracıların oturdukları mülke ve ev sahiplerine dair sorduğu diğer soruları ve yanıtları…

SÖZLEŞME OLMADAN EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Yasalarda yer alan tahliye şartlarına uygun davranmak zorunda olan mülk sahiplerinin kiracıyı sözlü ya da davranışsal yetersiz nedenlerle evden çıkarması mümkün değildir. Bu yüzden de haklı nedenlere göre hareket edilmesi gerekmektedir. Herhangi bir kontratın olmadığı durumlarda kiranın örnek olarak hesap dökümleri gösterilebilir.

SÖZLEŞMESİ OLMAYAN KİRACI NE KADAR SÜREDE ÇIKARILIR?

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay iptal dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin iptal edilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemiş ise tahliye davası açılabilir.

KİRA TAHLİYESİ NE DEMEKTİR?

Kiracının tahliyesi, kira sözleşmesi ile birlikte kiracıya bırakılan kiralananı kullanma ve faydalanma hakkının kiraya verene iadesinin sağlanması anlamına gelir. Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen nedenlerin gerçekleşmesi halinde kiracının tahliyesi sağlanmakta ve kiralanan taşınmaz boşaltılmaktadır.

KİRACI HANGİ HARCAMALARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Bu soruya hangi masraflar kiradan düşülemez sorusunun yanıtı ile verebiliriz. Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait olan bakım, onarım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.

Deprem sigortası yaptırmayı düşünenler aman dikkat! Bu duruma sakın düşmeyin!

85 metrekare prefabrik ev fiyatları ne kadar? 21 Şubat 2023 fiyat listesi!