Genel

Sözleşmelerde TL'ye hangi kurdan dönülecek?

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’a göre, Türkiye'de yerleşik kişiler her türlü menkul ve gayrimenkul satış ve kiralamasını TL üzerinden yapacak. Peki, sözleşmelerde TL'ye hangi kurdan dönülecek?

Dünya Gazetesi yazarlarından Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde ''Sözleşmelere TL şartı hangi kaygıyla getirilmiş olabilir?'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte o yazı.. 

Genel yorumu hemen aktaralım; bu şartın getirilmesi dövizin daha da artacağından kaygı duyulduğunun bir anlamda itirafıdır.

Hadi “dövizin artacağı kaygısı” ifadesini yumuşatalım; bu karar dövizin artık çok aşağı gitmeyeceğinin görüldüğüne işarettir.

Dövizin yeni ataklarla yükselebileceği kaygısı yaşanmıyor olsaydı... Ya da dövizde hızlı bir geri dönüş beklenseydi... Büyük olasılıkla bu günlerdeki kur düzeyinden gerçekleşecek olan TL’ye dönüş şart koşulur muydu?

Çok muhtemeldir ki sözleşmeler TL’ye çevrilirken güncel kura yakın bir kur kullanılacak. Varsayalım güncel kur dolarda 6, euroda 7 lira düzeyinde.

Dolar cinsinden kira ödüyorsanız ve 6 liralık kurdan TL’ye dönüyorsanız çok açık ki doların 6 liranın üstüne çıkacağından kaygı duyuyorsunuzdur. O yüzden 6 liraya dünden razısınız. Gerçi zaten, “Hayır ben dolar olarak ödeme yapacağım” deme şansınız da yok.

Bu kaygı, bireysel olmanın ötesinde. Böyle bir karar alınması doların gelecekte daha da yukarı gidebileceğine dönük kaygının yönetim tarafından da paylaşıldığı anlamına gelmiyor mu?

Dolar örneğin 5 liraya, örneğin daha aşağıya inecekse ve herkes dolardan kaçacak bir duruma gelecekse neden TL’ye geçiş zorunlu hale getirilsin ki?

Taraflara örtülü biçimde “Gelin 6 lira civarındaki kurdan anlaşın ve TL’ye geçin” demek, bir anlamda “Artık doların bu düzeyin altına inmeyeceğini kabullenin” demekten farklı anlam taşımaz.

Hangi kurdan dönülecek?

Kararın en çok tartışma yaratacak yönlerinden biri TL’ye dönüş sırasında hangi kurun uygulanacağı olacak.

Kararda bu konuda bir ayrıntıya yer verilmemiş olması büyük ihtilaflar yaşanmasına yol açacak bir eksiklik olarak görülüyor. Kararda, mevcut sözleşmelerde TL’ye dönüşte kullanılacak kurla ilgili bir düzey zikredilebilir ya da “TL’ye dönüş yapılan gündeki Merkez Bankası kuru esas alınır” şeklinde bir ifadeye yer verilebilirdi.

Ama şu da bir gerçek; bazı kiralar düşük kurdan sabitlendi, şimdi güncel kur daha yüksek. Tarafl ar yeniden el sıkışırken ne olacak, belli değil.

Güncel kurdan kira ödenirken TL’ye geçişte kiraya veren örneğin “Dolar yakında 7 olur, gel 6.5’ten anlaşalım” diyecek, kiracı tersini yapmaya çalışacak.

Orta noktada buluşmak herkes için kolay olmayacak ve bir dizi ihtilaf yaşanacak. Bu ihtilaflarda önce arabulucu, sonra mahkemeler mi devreye girecek, nasıl uzlaşılacak, bilinmiyor.

Kaldı ki tanınan otuz günlük süre çok az bulunuyor. Böylesine radikal bir kararın uygulanmasına, taraflara en az bir yıl süre verilerek geçilmesi gerektiği, oysa tanınan sürenin yalnızca bir ay olduğu özellikle vurgulanıyor.